Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση του αστικού κράτους

Συνέχεια στη μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού επιτελικού κράτους, στον αντιδραστικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης, ώστε να είναι ακόμα πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της ΕΕ για να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι στόχοι του κεφαλαίου, αυτοί δηλαδή της «πράσινης μετάβασης» και του «ψηφιακού μετασχηματισμού», αποτελεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε καταρχάς στο λεγόμενο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» (ΕΣΣΚΔ), για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, που αποτελεί ένα μέρος του νομοσχεδίου. Οπως σημείωσε, δεν εξυπηρετεί μόνο προπαγανδιστικούς σκοπούς αλλά και ουσιαστικούς. Ο πρώτος και κύριος είναι «να διευκολυνθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες των καπιταλιστών, με το βλέμμα στραμμένο στον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τις "πράσινες" μπίζνες». Γι' αυτό και το ΕΣΣΚΔ, το οποίο θα καταρτίζεται από την «Εθνική Αρχή Διαφάνειας», υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της «Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού», έχει ως βάση αντιλαϊκές συστάσεις του ΟΟΣΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής Greco και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με άλλα λόγια, το θέμα είναι πώς θα γίνει η μοιρασιά και όχι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία άλλωστε είναι συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σχετικά με τα «θέματα ανθρώπινου δυναμικού» στη δημόσια διοίκηση, το νομοσχέδιο εισάγει διατάξεις που αφορούν «μοριοδότηση δομημένης συνέντευξης» για την επιλογή προϊσταμένων. Οπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη για την πρόσληψη αυτών που μπορούν να υπηρετήσουν αποφασιστικά τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Και μόνο το γεγονός ότι το περιεχόμενο της δομημένης συνέντευξης περικλείει από την αποδοχή του Συντάγματος, της νομιμότητας, μέχρι τη διαχείριση κρίσεων, αν συμμετέχει ο εργαζόμενος σε απεργίες, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, σχολείων, «παράνομες δημόσιες συναθροίσεις», τα λέει όλα.

Συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ

Επιπλέον το νομοσχέδιο ενισχύει ακόμα περισσότερο τον αντιλαϊκό ρόλο των Οικονομικών Επιτροπών των δήμων, αφού «δίνεται η δυνατότητα η Επιτροπή να λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών, με απόφαση του 3/5 των μελών της». Αυτή η Οικονομική Επιτροπή μάλιστα θα μπορεί να αποφασίζει και να δεσμεύει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίζει τη δυνατότητα «διακανονισμού οφειλών» των δήμων και Περιφερειών με τους πιστωτές τους, σε περίπτωση αδυναμίας κατάρτισης ή αναμόρφωσης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι είναι «ζήτημα σοβαρό, που ανοίγει μια σειρά από κερκόπορτες για την επόμενη μέρα, με ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., ειδικά στους μικρούς δήμους, που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα χρηματοδότησης».

Σημαντική ρύθμιση που αφορά τους δήμους είναι και ότι αποσυνδέεται η πληρωμή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στον δήμο, με τη διαδικασία μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων. «Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση με στόχο τις fast track διαδικασίες για λογαριασμό των real estaste, την προσέλκυση επενδυτών με άξονα γη και κατοικία», ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ