Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Συγκροτήθηκε Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία

Πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Μάρτη ενάντια στις απολύσεις

Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΚΑΤ, Κρατικό Νίκαιας και Δυτ. Αττικής, «Μεταξά» και «Λαϊκό», «Αττικόν», «Ερυθρός Σταυρός», «Ευαγγελισμός», Τζάνειο, ΨΝΑ Δαφνί.

Οπως κατήγγειλαν δεκάδες εργαζόμενοι σχεδόν απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και από τον ΕΟΔΥ, τον ΟΚΑΝΑ, τους δήμους, που δουλεύουν με ημερομηνία λήξης, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει μπαράζ απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Χαρακτηριστικά στον «Ευαγγελισμό», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Φερεντίνος, με απόλυση απειλούνται συμβασιούχοι σε πάνω από 100 ειδικότητες, συνολικά 1.100 εργαζόμενοι, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ η ανακύκλωση προσωπικού έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στάθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Μ. Βαρδαβάκης, επισημαίνοντας τους σχεδιασμούς για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε αυτή την κατεύθυνση δίνεται χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ, συμβασιούχος κοινωνικός λειτουργός Θ. Ζακαλκάς, υπογράμμισε τις άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους 575 εργαζόμενους του Οργανισμού, που μεταξύ άλλων καλούνται να σηκώσουν το βάρος της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, τη φροντίδα των προσφύγων στα camp, σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας, απληρωσιάς, με «την επισφάλεια να είναι ο μόνιμος κανόνας».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ, Β. Πάκου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, το πολλαπλάσιο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από την παράδοση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα στους εργολάβους, φτάνοντας χωρίς τον ΦΠΑ τις 781.000 ευρώ/χρόνο από 207.000ευρώ/χρόνο σήμερα, ενώ μόνο στο ΚΑΤ πάνω από 300 είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

Την πρόθεση να παραδοθούν οι υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στους εργολάβους, που θησαυρίζουν, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, στηλίτευσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας - Δυτ. Αθήνας Γ. Τσολάκης.

Συμβασιούχοι πήραν τον λόγο μεταφέροντας εμπειρία από κρίσιμους τομείς, όπως την Τεχνική Υπηρεσία στον «Ευαγγελισμό», «που παλιότερα είχε πάνω από 100 άτομα μόνιμο προσωπικό, σήμερα το 50% των θέσεων είναι κενές και 28 εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι των εργολάβων» αλλά και τον διαχρονικό εμπαιγμό που βιώνουν απ' όλες τις κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά το Αρθρο 103 του Συντάγματος που τάχα «δεν αλλάζει», την ψήφιση του Αρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και την απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της άρχουσας τάξης, της πρότασης 530 σωματείων και Ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του Αρθρου 103 του Συντάγματος.

Το επόμενο διάστημα η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων οργανώνει τον αγώνα μαζί με τα σωματεία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επόμενο σταθμό την πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει μέσα στον Μάρτη, ενάντια στις απολύσεις, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ανάκληση των αναστολών εργασίας, κατάργηση των νόμων για την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ