ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
«Εντονη» συνάντηση και «προειδοποιήσεις» με φόντο την πολυμέτωπη όξυνση του ανταγωνισμού

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Ρώμη

Xinhua

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Ρώμη
Με φόντο τις συνεχείς «προειδοποιήσεις» της Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψει καμία «παράκαμψη» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Πεκίνου ότι «θα διαφυλάξει με αποφασιστικότητα τα έννομα συμφέροντα της Κίνας» και «δεν θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Ρώμη η συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζ. Σάλιβαν και του Γιανγκ Ζιετζί, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, αρμόδιου για τις διεθνείς σχέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση διήρκεσε 7 ώρες, ενώ ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Κίνας τον οποίο επικαλείται το CNBC περιέγραψε τις συνομιλίες ως «έντονες», αποτυπώνοντας την ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προεκτάσεις του.

Μια πολύ σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Σάλιβαν «έθεσε ένα εύρος θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με ουσιαστική συζήτηση πάνω στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Ακόμα, οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις δήλωσε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά σε ποιο βαθμό η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, είτε πρόκειται για υλική είτε για οικονομική είτε για χρηματοπιστωτική (...) Ενημερώσαμε ξεκάθαρα το Πεκίνο ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι. Δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει επαφές με μια σειρά συμμάχους σε ΝΑΤΟ και όχι μόνο, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στη στήριξη που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον η Κίνα ήδη προσφέρει ή είναι έτοιμη να διαθέσει στη Ρωσία. «Είναι κάτι που συνεχίζεται και είναι πραγματικά ανησυχητικό», επέμεινε Αμερικανός αξιωματούχος αναφορικά με τη στήριξη της Κίνας στη Ρωσία.

Μετά τη συνάντηση στη Ρώμη, άλλος αξιωματούχος μίλησε στο ίδιο πρακτορείο για τις «βαθιές ανησυχίες που έχουμε για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία στην παρούσα φάση. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ήταν ευθύς για αυτές τις ανησυχίες και τις πιθανές επιπτώσεις ορισμένων δράσεων». Πρόσθεσε δε ότι ο Σάλιβαν μετέφερε στον Ζιετζί «την ενότητα των ΗΠΑ με τους συμμάχους και εταίρους τους (...) ως προς το να υποστεί η Ρωσία κόστος για τις ενέργειές της».

Από την πλευρά του ο Ζιετζί, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», είπε ότι στη σημερινή διεθνή κατάσταση Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους και να εμποδίσουν τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση. Ακόμα, ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διδαχθούν από την Ιστορία και να αξιοποιήσουν το κλειδί για τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην Ταϊβάν, ο Ζιετζί επέκρινε τις ΗΠΑ ότι οι ενέργειές τους δεν συνάδουν με τις δηλώσεις τους και μετέφερε την έντονη αντίθεση του Πεκίνου στην αμερικανική στάση. Τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και οποιεσδήποτε προσπάθειες στήριξης των αυτονομιστικών δυνάμεων για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» θα αποβούν άκαρπες, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα της Σιντζιάνγκ (κινεζικής περιφέρειας όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Πεκίνο για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων), υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που δεν επιτρέπουν ξένη ανάμειξη».

Σύμφωνα με το «Σινχουά», Σάλιβαν και Ζιετζί εκτός από την Ουκρανία συζήτησαν επίσης για την Κορεατική Χερσόνησο, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επαφής του με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, σημείωσε ότι «η Κίνα δεν συμμετέχει στην κρίση»στην Ουκρανία, «πόσο μάλλον δεν επιθυμεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις» και διεμήνυσε πως «η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει τα δικαιώματά της και τα νόμιμα συμφέροντά της».

Κινεζικές «συστάσεις» ενάντια στις διεργασίες για πυρηνικά των ΗΠΑ στην Ιαπωνία

Στο μεταξύ, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στη συζήτηση που συνεχίζεται στην Ιαπωνία για το ενδεχόμενο η χώρα να φιλοξενήσει στο μέλλον πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Κισίντα ισχυρίζεται επισήμως ότι δεν προτίθεται να ανοίξει σχετική συζήτηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ωστόσο σημαίνοντα στελέχη, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Αμπε, με δημόσιες τοποθετήσεις τους διατηρούν το θέμα στο προσκήνιο.

Ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η χώρα του «είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από χώρες με πυρηνικά στα εδάφη άλλης χώρας» και επέκρινε τις «επανειλημμένες επικίνδυνες εκκλήσεις στην Ιαπωνία, που αντίκεινται στις τρεις αρχές της "κατά των πυρηνικών" (σ.σ. παραγωγής, κατοχής και φιλοξενίας) και έχουν δώσει στους Ασιάτες γείτονές της και στη διεθνή κοινότητα ισχυρούς λόγους για να αμφιβάλλουν αν η Ιαπωνία μπορεί να ακολουθήσει ειρηνικό δρόμο ανάπτυξης». Κάλεσε δε την Ιαπωνία «να δείξει σύνεση με τα λόγια και τις πράξεις της και να υιοθετήσει μια υπεύθυνη συμπεριφορά για τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Σημειωτέον, οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν υψηλοί και γύρω από την Ταϊβάν, μετά και από νέο συμβόλαιο πώλησης αμερικανικών όπλων που η Ουάσιγκτον προωθεί με την Ταϊπέι. «Καλούμε τις ΗΠΑ να αποφύγουν την αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και να απέχουν από κάθε περαιτέρω υπονόμευση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν», ανέφερε ο Λιζιάν.


Κλιμάκωση δυτικών οικονομικών κυρώσεων και ρωσικά «αντίμετρα»

Ενώ σε βασικά αγαθά και τρόφιμα καταγράφονται ήδη αυξήσεις στη Ρωσία και ελλείψεις στη Γερμανία

Με την ΕΕ να ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη Μόσχα να απαντά με «αντίμετρα» και μέτρα στήριξης της ρωσικής καπιταλιστικής οικονομίας, συνεχίζεται η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας και σε αυτό το επίπεδο.

Την ίδια ώρα, σε μία ακόμα σοβαρή συνέπεια για τους λαούς, ήδη καταγράφονται αυξήσεις σε τιμές τροφίμων αλλά και ελλείψεις βασικών αγαθών.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ

Χτες, το Συμβούλιο της ΕΕ εξειδίκευσε το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η έγκριση του οποίου είχε ανακοινωθεί προχτές βράδυ.

Στις νέες ευρωενωσιακές κυρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-- Η απαγόρευση όλων των συναλλαγών με ορισμένες ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις, η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κ.ά.

-- Επεκτείνεται ο κατάλογος των προσώπων που συνδέονται με την αμυντική και βιομηχανική βάση της Ρωσίας, στα οποία επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές.

-- Απαγορεύονται επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και θεσπίζεται «ολοκληρωμένος περιορισμός» των εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία.

-- Απαγορεύονται εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων χάλυβα, ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ ως χαμένα έσοδα από τις εξαγωγές για τη Ρωσία. Οι αυξημένες ποσοστώσεις εισαγωγών θα διανεμηθούν σε άλλες τρίτες χώρες για αντιστάθμιση.

-- Απαγορεύονται εξαγωγές από την ΕΕ σε είδη πολυτελείας.

Επιπλέον, επεκτείνεται ο κατάλογος των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν 600 άτομα, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης (προϊόντα πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης), της ναυπηγικής και της μηχανουργικής.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε «πράσινο φως» στην Επιτροπή να συμμετάσχει, εξ ονόματος της λυκοσυμμαχίας, σε μια πολυμερή δήλωση με την οποία θα ζητείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να άρει το «ευνοϊκό καθεστώς» της Ρωσίας στον οργανισμό.

Τα ρωσικά «αντίμετρα»

Η Ρωσία από την πλευρά της προχώρησε χτες σε δικές τις κυρώσεις - αντίποινα κατά των ΗΠΑ.

Οπως ανακοινώθηκε, η Μόσχα επέβαλε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, όπως και σε άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία και «πάγωμα» τυχόν περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στη χώρα. Στη λίστα με τα ονόματα 13 Αμερικανών αξιωματούχων περιλαμβάνονται επίσης ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, η πρώην ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον κ.ά.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν ανακοίνωσε χτες ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (9 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο των μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις νέες δυτικές κυρώσεις. Το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης δίνει έμφαση στην ανασυγκρότηση της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν με συνέπεια οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή ευρωομολόγων που θα καταβληθούν σε ρούβλια, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει εντολές πληρωμής σε ανταποκρίτριες τράπεζες και εκείνες με τη σειρά τους θα εκτελούν εντολές σε ξένο νόμισμα. Το εάν τα κεφάλαια μπορούν να μεταφερθούν, σημειώνεται, θα εξαρτηθεί από τους περιορισμούς που προκύπτουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. «Εχουμε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους μας» διαβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ.

Το ίδιο διάστημα οι ρωσικές αρχές ενθαρρύνουν την αγορά χρυσού από ιδιώτες, προκειμένου αυτοί να μην στραφούν στο ξένο νόμισμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλονται οι αγορές χρυσού από τις τράπεζες.

Η «λυπητερή» στους λαούς

Κι ενώ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία φουντώνουν μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ανακατατάξεις, τη «λυπητερή» σε όλες τις πλευρές την πληρώνουν οι λαοί, μεταξύ άλλων και με τις νέες μεγάλες ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, που έρχονται να προστεθούν στα ρεκόρ του πληθωρισμού το προηγούμενο διάστημα σε δεκάδες χώρες.

Στη Ρωσία, οι μεγάλες αυξήσεις τιμών γίνονται ήδη αισθητές στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά.

Η Rosstat εκτίμησε ότι κατά την περίοδο 26/2 - 4/3 οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 2,2%. Οι ντομάτες (+7,7%) και οι μπανάνες (+7,2%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο τη βδομάδα αναφοράς.

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν τα ξένα αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα εσωτερικού (+17,1 και +15,2% αντίστοιχα), οι τηλεοράσεις (15%) και οι ηλεκτρικές σκούπες (14,6%).

Πλέον, οι παραγωγοί προειδοποιούν για αύξηση της τιμής των ειδών ζαχαροπλαστικής έως και 30%.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, παρατηρούνται ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ σε βασικά είδη διατροφής, όπως μαγειρικό λάδι, αλεύρι, μαγιά, αλάτι και ζυμαρικά.

Οι ελλείψεις αποδίδονται σε μαζικές αγορές από Γερμανούς καταναλωτές, στο φόντο της απαγόρευσης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως και των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας. Κάποια σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν ήδη περιορισμούς στις αγορές.

«Θεωρούμε ότι αυτός ο πόλεμος θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές», δήλωσε στην «Augsburger Allgemeine» ο πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Αγροτοπαραγωγών, Γιοάχιμ Ρούκβιντ, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες υποφέρουν ήδη από το υψηλό κόστος παραγωγής.

«Στην περίπτωση των λιπασμάτων, υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημεία συμφόρησης ή αστοχιών, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να αυξάνονται», τόνισε ο ίδιος. Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν άμεσα τις τιμές και την επάρκεια αλεύρων και προϊόντων σιτηρών.

Το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία βρισκόταν στην πέμπτη θέση.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται για την ώρα «καθησυχαστικά» για το ενδεχόμενο σημαντικών ελλείψεων τροφίμων, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων όπως η μουστάρδα, τα δημητριακά και το μαγειρικό λάδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ