Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
«Εντονη» συνάντηση και «προειδοποιήσεις» με φόντο την πολυμέτωπη όξυνση του ανταγωνισμού

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Ρώμη

Xinhua

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Ρώμη
Με φόντο τις συνεχείς «προειδοποιήσεις» της Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψει καμία «παράκαμψη» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Πεκίνου ότι «θα διαφυλάξει με αποφασιστικότητα τα έννομα συμφέροντα της Κίνας» και «δεν θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Ρώμη η συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζ. Σάλιβαν και του Γιανγκ Ζιετζί, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, αρμόδιου για τις διεθνείς σχέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση διήρκεσε 7 ώρες, ενώ ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Κίνας τον οποίο επικαλείται το CNBC περιέγραψε τις συνομιλίες ως «έντονες», αποτυπώνοντας την ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προεκτάσεις του.

Μια πολύ σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Σάλιβαν «έθεσε ένα εύρος θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με ουσιαστική συζήτηση πάνω στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Ακόμα, οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις δήλωσε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά σε ποιο βαθμό η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, είτε πρόκειται για υλική είτε για οικονομική είτε για χρηματοπιστωτική (...) Ενημερώσαμε ξεκάθαρα το Πεκίνο ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι. Δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει επαφές με μια σειρά συμμάχους σε ΝΑΤΟ και όχι μόνο, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στη στήριξη που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον η Κίνα ήδη προσφέρει ή είναι έτοιμη να διαθέσει στη Ρωσία. «Είναι κάτι που συνεχίζεται και είναι πραγματικά ανησυχητικό», επέμεινε Αμερικανός αξιωματούχος αναφορικά με τη στήριξη της Κίνας στη Ρωσία.

Μετά τη συνάντηση στη Ρώμη, άλλος αξιωματούχος μίλησε στο ίδιο πρακτορείο για τις «βαθιές ανησυχίες που έχουμε για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία στην παρούσα φάση. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ήταν ευθύς για αυτές τις ανησυχίες και τις πιθανές επιπτώσεις ορισμένων δράσεων». Πρόσθεσε δε ότι ο Σάλιβαν μετέφερε στον Ζιετζί «την ενότητα των ΗΠΑ με τους συμμάχους και εταίρους τους (...) ως προς το να υποστεί η Ρωσία κόστος για τις ενέργειές της».

Από την πλευρά του ο Ζιετζί, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», είπε ότι στη σημερινή διεθνή κατάσταση Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους και να εμποδίσουν τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση. Ακόμα, ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διδαχθούν από την Ιστορία και να αξιοποιήσουν το κλειδί για τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην Ταϊβάν, ο Ζιετζί επέκρινε τις ΗΠΑ ότι οι ενέργειές τους δεν συνάδουν με τις δηλώσεις τους και μετέφερε την έντονη αντίθεση του Πεκίνου στην αμερικανική στάση. Τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και οποιεσδήποτε προσπάθειες στήριξης των αυτονομιστικών δυνάμεων για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» θα αποβούν άκαρπες, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα της Σιντζιάνγκ (κινεζικής περιφέρειας όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Πεκίνο για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων), υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που δεν επιτρέπουν ξένη ανάμειξη».

Σύμφωνα με το «Σινχουά», Σάλιβαν και Ζιετζί εκτός από την Ουκρανία συζήτησαν επίσης για την Κορεατική Χερσόνησο, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επαφής του με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, σημείωσε ότι «η Κίνα δεν συμμετέχει στην κρίση»στην Ουκρανία, «πόσο μάλλον δεν επιθυμεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις» και διεμήνυσε πως «η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει τα δικαιώματά της και τα νόμιμα συμφέροντά της».

Κινεζικές «συστάσεις» ενάντια στις διεργασίες για πυρηνικά των ΗΠΑ στην Ιαπωνία

Στο μεταξύ, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στη συζήτηση που συνεχίζεται στην Ιαπωνία για το ενδεχόμενο η χώρα να φιλοξενήσει στο μέλλον πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Κισίντα ισχυρίζεται επισήμως ότι δεν προτίθεται να ανοίξει σχετική συζήτηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ωστόσο σημαίνοντα στελέχη, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Αμπε, με δημόσιες τοποθετήσεις τους διατηρούν το θέμα στο προσκήνιο.

Ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η χώρα του «είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από χώρες με πυρηνικά στα εδάφη άλλης χώρας» και επέκρινε τις «επανειλημμένες επικίνδυνες εκκλήσεις στην Ιαπωνία, που αντίκεινται στις τρεις αρχές της "κατά των πυρηνικών" (σ.σ. παραγωγής, κατοχής και φιλοξενίας) και έχουν δώσει στους Ασιάτες γείτονές της και στη διεθνή κοινότητα ισχυρούς λόγους για να αμφιβάλλουν αν η Ιαπωνία μπορεί να ακολουθήσει ειρηνικό δρόμο ανάπτυξης». Κάλεσε δε την Ιαπωνία «να δείξει σύνεση με τα λόγια και τις πράξεις της και να υιοθετήσει μια υπεύθυνη συμπεριφορά για τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Σημειωτέον, οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν υψηλοί και γύρω από την Ταϊβάν, μετά και από νέο συμβόλαιο πώλησης αμερικανικών όπλων που η Ουάσιγκτον προωθεί με την Ταϊπέι. «Καλούμε τις ΗΠΑ να αποφύγουν την αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και να απέχουν από κάθε περαιτέρω υπονόμευση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν», ανέφερε ο Λιζιάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ