Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΡΕΛ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαινοι σε όσους «ευθυγραμμίζονται» με την ΕΕ, «ανησυχίες» για τη ρωσική επιρροή

Την επιλογή της κυβέρνησης της Αλβανίας να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας παίνεψε χτες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, από τα Τίρανα όπου συνέχισε την πολυήμερη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αλβανία πρωτοστάτησε στην προώθηση των ευρωατλαντικών ψηφισμάτων καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Η περιοδεία Μπορέλ ολοκληρώνεται σήμερα με επαφές στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εκπροσωπούμαστε ενωμένοι οι Ευρωπαίοι στο θέμα της ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ», εκφράζοντας «ανησυχίες» των Βρυξελλών για το πώς θα υπηρετηθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, καθώς οξύνεται ολόπλευρα η αναμέτρηση με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα - κυρίως Κίνα και Ρωσία - για τη γεωπολιτική και επιχειρηματική επιρροή και στη συγκεκριμένη, κρίσιμης αξίας «γωνιά» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για την «αυξανόμενη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα» στα Δυτικά Βαλκάνια και υποσχέθηκε ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν και οικονομικά τις χώρες της περιοχής, ώστε να «αντιμετωπίσουν τις συνέπειες» από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, στα Δυτικά Βαλκάνια είχε επαφές μέχρι τις αρχές της βδομάδας και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που αφού μίλησε για το «πόσο σημαντικές είναι οι αξίες μας για την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, για μας ως Γερμανία», πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεισφέρουμε στην περιοχή» και κατέληξε ότι «είναι καθαρή η κεντρική προτεραιότητα που έχουν τα Βαλκάνια στην εξωτερική μας πολιτική».

Μάλιστα, από το Βελιγράδι (που διατηρεί σταθερούς διαύλους με τη Μόσχα) η Μπέρμποκ είπε ότι «εμείς θέλουμε η Σερβία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ» και κάλεσε σε επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που θέτει ως προϋπόθεση η λυκοσυμμαχία. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η πρόσφατη ψήφος της Σερβίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «καταγράφηκε καλά».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, είπε ότι η χώρα του στηρίζει τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή, σπεύδοντας να συνδέσει αυτήν τη «σταθερότητα» με τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» αλλά ειδικότερα με το σεβασμό«της θέσης της "Σερβικής Δημοκρατίας" μέσα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Η επισήμανση έρχεται σε μια περίοδο που φουντώνουν παζάρια για τους όρους συνεργασίας της σερβοβοσνιακής πλευράς και της κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις για μεγαλύτερη «αυτονόμηση» εγείρουν πλέον όλο και περισσότερο και οι Κροατοβόσνιοι.

Τέλος, ο Βούτσιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «διαφορετικές απόψεις που έχουμε για τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», προσθέτοντας ότι «καταλήξαμε πως ο διάλογος πρέπει να λύσει τα προβλήματα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ