ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οι εταιρείες αφήνουν αμανάτι τους επιβάτες για να κόψουν έξοδα!

Απίστευτη ταλαιπωρία στη γραμμή Ραφήνα - Μαρμάρι Εύβοιας. Κόβονται δρομολόγια και στη γραμμή Κρήτη - Πειραιάς

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Καρύστου και των επισκεπτών της, από την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών της ακτοπλοϊκής γραμμής Ραφήνα - Μαρμάρι Εύβοιας, την οποία καλύπτουν - όπως φάνηκε - οι αρμόδιες λιμενικές αρχές. Οι εφοπλιστές ακυρώνουν προγραμματισμένα δρομολόγια της γραμμής, αν τα εισιτήρια που εκδίδονται δεν είναι αρκετά για να τους αποφέρουν κέρδος, ειδικά σήμερα, με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, που οι συνέπειές τους φορτώνονται στον λαό.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό. Αφορά συνολικά τον κλάδο της ακτοπλοΐας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, τις ίδιες πρακτικές ακολουθούν και άλλες, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, καταργώντας δρομολόγια (π.χ. η ΑΝΕΚ στη γραμμή Πειραιάς - Κρήτη), επειδή θέλουν να μειώσουν τα έξοδα για τα καύσιμα. Εκτός από τους επιβάτες, όσο παγιώνεται αυτή η κατάσταση, το μάρμαρο θα πληρώσουν και οι ναυτεργάτες.

Στην περίπτωση της γραμμής Ραφήνα - Μαρμάρι, άνθρωποι που έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν ακόμα και για ιατρικούς λόγους, μένουν αμανάτι στο λιμάνι ή υποχρεώνονται να κάνουν οδικώς τη διαδρομή, με μεγάλες καθυστερήσεις και βέβαια με μεγαλύτερο κόστος. Για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρχει απαγορευτικό λόγω κακοκαιρίας, δεν εκτελέστηκαν τα προγραμματισμένα δρομολόγια στις 3.30 μ.μ. και στις 7 το βράδυ.

Οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν τόσο στο Λιμεναρχείο Καρύστου όσο και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας. Η απάντηση που πήραν από το πρώτο ήταν ότι η ναυτιλιακή εταιρεία είχε ζητήσει την ακύρωση του δρομολογίου από την προηγούμενη μέρα, κάτι που όμως, όπως φάνηκε, δεν ισχύει, επειδή επιβάτες καταγγέλλουν πως το πρωί είχαν τη διαβεβαίωση του Λιμεναρχείου ότι το δρομολόγιο θα εκτελεστεί κανονικά. Το δε Λιμεναρχείο Ραφήνας προέτρεψε τους επιβάτες να επιδώσουν τις διαμαρτυρίες τους ...γραπτώς για να πάρουν απάντηση.

Ενδιαφέρον έχουν και όσα απάντησε χτες για όλα αυτά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά από σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη». Οχι μόνο επιβεβαίωσε την ακύρωση των δρομολογίων αλλά ειπώθηκε ότι «κατόπιν αίτησης της εταιρείας και επειδή δεν είχαν εκδοθεί εισιτήρια έγινε το ίδιο και σήμερα (σ.σ. χτες), δηλαδή ακυρώθηκαν δύο δρομολόγια» από το λιμάνι της Ραφήνας και «προβλέπεται ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα αν δεν εκδίδονται εισιτήρια να ακυρώνει δρομολόγια»!

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταδίκη των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση για πλημμελήματα

Πάνω από τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική (Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα) το πρωί της 15ης Νοέμβρη του 2017, που προκάλεσε 25 θανάτους, 13 τραυματισμούς και μεγάλες υλικές καταστροφές, και δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης, ανακοινώθηκε χτες η πρόταση της εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τους 21 κατηγορούμενους, στελέχη της Τοπικής Διοίκησης.

Πρότεινε ενοχή για τρία πλημμελήματα για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, για πρόκληση πλημμύρας διά παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια διά παραλείψεως, ενώ εισηγήθηκε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Για 20 αιρετούς πρότεινε να καταδικαστούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα διά παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια, όλα σε βαθμό πλημμελήματος. Αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για την πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δύο υφισταμένους του, ενώ πλήρης απαλλαγή ήταν η πρόταση για μια κατηγορούμενη, υπάλληλο της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, επειδή έλειπε σε άδεια.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, με την τραγική κατάληξη, όταν υπερχείλισαν δύο μεγάλα ρέματα, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, όπως αυτά που συμβαίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, την οποία στηρίζουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές και στο πλαίσιό της τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (όπως και αντιπυρικής και αντισεισμικής) δεν είναι επιλέξιμα έργα, γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, των ρεμάτων και όλων των υδάτινων πόρων.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας

Επιχείρηση - «σκούπα» πραγματοποίησε χτες η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος και αυτήν τη φορά ήταν μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή αυτή. Πραγματοποιήθηκαν 125 προσαγωγές μεταναστών που στερούνταν τα απαραίτητα έγγραφα και οδηγήθηκαν στο ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης όπου κρατούνται μετανάστες για απέλαση) της Αμυγδαλέζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κινητοποιήθηκαν 200 αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Τροχαίας αλλά και ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι οι ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ, οι «Πάνθηρες» και η ΔΙΑΣ. Ολοι αυτοί «επιστρατεύτηκαν», όπως δήλωσε ο υπουργός Π. Θεοδωρικάκος, για να επιφέρουν «καίρια πλήγματα στην παράνομη μετανάστευση, στο εμπόριο ναρκωτικών και στο παράνομο εμπόριο που βλάπτει τις νόμιμες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», βεβαιώνοντας 54 τροχαίες παραβάσεις για στάθμευση εκ των οποίων και 11 αφαιρέσεις πινακίδων και 23 λοιπές τροχαίες παραβάσεις (κράνος, ζώνη ασφάλειας κ.λπ.).

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 435 άτομα και έγιναν 4 συλλήψεις για ναρκωτικά - σε μια περίπτωση εντοπίστηκαν 23 γραμμάρια ηρωίνης, 1 σύλληψη για παρεμπόριο, 1 σύλληψη για κατοχή πλαστού εγγράφου - διαβατήριο, 1 σύλληψη φυγόδικου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, 6 παραβάσεις διενέργειας επιβατικής μεταφοράς με κόμιστρο - λαθραία ταξί, 25 έλεγχοι σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς παραβάσεις.

Προθεσμία για απολογία στον Δ. Παπαγγελόπουλο

Προθεσμία για τις 8 Απρίλη έλαβε χτες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαγγελόπουλος, που είχε κληθεί από την ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Κωνσταντ. Αλεβιζοπούλου για να απολογηθεί για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του στη δικαστική διερεύνηση της «Novartis» και άλλων υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για 8 αδικήματα, μεταξύ των οποίων ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, απόπειρα εκβίασης και δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου. «Εκανα ένα μεγάλο λάθος όταν είπα ότι το σκάνδαλο "Novartis" είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού σκανδάλου και η προσπάθεια ξεπλύματός του με τη θεωρία της δήθεν σκευωρίας. Σήψη, παρακμή, μπόχα και δυσωδία», δήλωσε βγαίνοντας από τον Αρειο Πάγο.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛ. ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ
Από διακοπή σε διακοπή

Με νέα διακοπή, για τις 21 Μάρτη, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των γονιών της. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση ο συνήγορος ενός από τους κατηγορούμενους παραιτήθηκε, με την αιτιολογία ότι δεν είχε αρκετό χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία, αφού δεν του δόθηκε και δεύτερη φορά αναβολή (πριν έναν μήνα είχε ζητήσει αναβολή και του δόθηκε από το δικαστήριο). Τρεις συνήγοροι που διορίστηκαν από το δικαστήριο, από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του καταδικασθέντος, επικαλούμενοι ηθικούς λόγους. Τελικά το δικαστήριο όρισε δύο νέους δικηγόρους. Οι γονείς της Ελένης ζήτησαν να εξεταστούν στις 28 Μάρτη και η δίκη να ξεκινήσει με την εξέταση άλλων μαρτύρων. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα.

Με απεργία πείνας διεκδικεί τα δικαιώματά του ο κρατούμενος φοιτητής Β. Δημάκης

Για τρίτη φορά ο φυλακισμένος Βασίλης Δημάκης δηλώνει ότι θα καταφύγει σε απεργία πείνας και δίψας, για να διεκδικήσει το δικαίωμα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Οπως αναλυτικά αναφέρει σε ανάρτηση στο διαδίκτυο, «απομένουν δύο μαθήματα υποχρεωτικά για να πάρω το πτυχίο μου, αλλά το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο Αδειών αρνείται πεισματικά να εισάγει την αίτησή μου προς εξέταση, όπως και ενός άλλου συγκρατούμενού μου συμφοιτητή, του Βασιλείου Αναγνόπουλου». Περιγράφοντας μάλιστα τη συμπεριφορά της νέας εισαγγελέως που είναι αρμόδια για τις άδειες, σημειώνει: «Είναι δυνατόν να λες σε κρατούμενο φοιτητή που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα για 5-6 συναπτά έτη, που πηγαινοέρχεται στο πανεπιστήμιο, ότι θα του κόψεις την άδεια διότι δεν σου αρέσει - επαναλαμβάνω - η στάση του σώματός του (?) (...) Εγώ έχω μάθει να μην κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και προσωπικά φαντάζομαι από πού προέρχεται όλο αυτό το μένος και όλη αυτή η στοχευμένη αδιαφορία».

Ο Βασίλης Δημάκης διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη κρατική αδιαφορία και δηλώνει ότι δεν του έχει απομείνει άλλη διέξοδος από τη λευκή απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ