Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταδίκη των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση για πλημμελήματα

Πάνω από τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική (Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα) το πρωί της 15ης Νοέμβρη του 2017, που προκάλεσε 25 θανάτους, 13 τραυματισμούς και μεγάλες υλικές καταστροφές, και δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης, ανακοινώθηκε χτες η πρόταση της εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τους 21 κατηγορούμενους, στελέχη της Τοπικής Διοίκησης.

Πρότεινε ενοχή για τρία πλημμελήματα για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, για πρόκληση πλημμύρας διά παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια διά παραλείψεως, ενώ εισηγήθηκε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Για 20 αιρετούς πρότεινε να καταδικαστούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα διά παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια, όλα σε βαθμό πλημμελήματος. Αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για την πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δύο υφισταμένους του, ενώ πλήρης απαλλαγή ήταν η πρόταση για μια κατηγορούμενη, υπάλληλο της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, επειδή έλειπε σε άδεια.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, με την τραγική κατάληξη, όταν υπερχείλισαν δύο μεγάλα ρέματα, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, όπως αυτά που συμβαίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, την οποία στηρίζουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές και στο πλαίσιό της τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (όπως και αντιπυρικής και αντισεισμικής) δεν είναι επιλέξιμα έργα, γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, των ρεμάτων και όλων των υδάτινων πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ