Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αλλοι τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά

Και συνομιλίες του Ιορδανού βασιλιά στο Βερολίνο για επανεκκίνηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας

Συνομιλίες με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων είχε σήμερα στο Βερολίνο ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στο φόντο αύξησης των Παλαιστινίων που πέφτουν νεκροί από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Μερικές ώρες πριν μεταβεί στο Βερολίνο ο Ιορδανός βασιλιάς, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, ο ένας από τους οποίους ήταν μόλις 17 ετών.

Δύο από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικά περιστατικά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σε έφοδο των Ισραηλινών στον καταυλισμό Μπαλάτα της Ναμπλούς σκοτώθηκε ο 17χρονος Ναντίρ Ράγιαν από θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι και στο στήθος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις νεαροί, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε άλλη έφοδο που έκαναν οι κατοχικές δυνάμεις, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια (βόρεια της Ιερουσαλήμ), σκοτώθηκε ο Αλάα Σάχαμ, άνω των 20 ετών, και τραυματίστηκαν άλλοι έξι νεαροί Παλαιστίνιοι. Λίγη ώρα αργότερα δολοφονήθηκε στην πόλη Ραχάτ της ερήμου Νεγκέβ στο Ισραήλ (όπου ζουν περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι) ο 27χρονος Παλαιστίνιος Σάναντ Σαλίμ αλ Χάρμπιντ, πατέρας τριών παιδιών, στη διάρκεια επιχείρησης Ισραηλινών των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, που ήταν ντυμένοι με πολιτικά. Η δικαιολογία για τον φόνο του 27χρονου ήταν ότι οπλοφορούσε.

Στο φόντο της αιματοχυσίας στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Ιορδανός μονάρχης επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει στο Βερολίνο τις προθέσεις του Γερμανού καγκελάριου για την επανεκκίνηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας. «Ο,τι και να γίνεται στην Ουκρανία, δεν νομίζω πως επηρεάζει το όραμα της ηγεσίας στη δική μας πλευρά του κόσμου, να δοκιμάσουμε να προωθήσουμε την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης», είπε ο Αμπντάλα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σολτς, αφού προηγουμένως και οι δύο επανέλαβαν το αίτημα για εκεχειρία στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη ο Ιορδανός βασιλιάς συναντήθηκε στο Αμμάν με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, με στόχο την αναβίωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας, ενώ προχτές συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σταγιέχ ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιος για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις, Χάντι Αμρ. Ο Σταγιέχ κάλεσε τις ΗΠΑ «να πιέσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, ώστε να θέσει σε κίνηση» τη σχετική διαδικασία. Διαπίστωσε δε την ανάγκη «πολιτικού διαλόγου» και μεταξύ των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

  • «Θετικό βήμα» στη συνέχιση της ανάπτυξης των εργασιών αξιοποίησης ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου χαρακτήρισε χτες η ελληνική εταιρεία «Energean» την υπογραφή συμφωνίας με την Ισραηλινή Εταιρεία Ηλεκτρισμού (ΙΕC), που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Με τη συμφωνία αυτή η IEC εξασφάλισε δικαιώματα αγοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα Κarish, στο οποίο κάνει γεωτρήσεις η «Energean».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικά παζάρια σε Ισραήλ και Κάιρο (2024-02-09 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων (2021-10-26 00:00:00.0)
Νεκρός 13χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά (2020-12-08 00:00:00.0)
Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας... (2020-03-31 00:00:00.0)
Συνάντηση Αμπάς - Αμπντάλα Β' (2017-08-08 00:00:00.0)
Υπολογισμοί μετά την απελευθέρωση του Σ. Α. Γιασίν (1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ