Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΓΗΣ
Επέτειος σε συνθήκες πανδημίας...

Σε συνθήκες σκλήρυνσης της ισραηλινής κατοχής με φόντο την εξελισσόμενη πανδημία κορονοϊού, με το σχέδιο των ΗΠΑ που προωθεί τη θωράκιση της κατοχής και την προσάρτηση παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ, τον Παλαιστινιακό λαό η φετινή, 44η επέτειος για τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, 30ή Μάρτη.

Εξαιτίας της πανδημίας ακυρώθηκαν πολλές από τις προγραμματισμένες λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται κάθε χρόνο, από τις 30 Μάρτη 1976, όταν οι κατοχικές αρχές δολοφόνησαν έξι Παλαιστίνιους, στη διάρκεια γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες απαλλοτρίωσης παλαιστινιακής γης 2.000 εκταρίων γύρω από τα αραβικά χωριά Αράμπα και Σεχνίν σε κατεχόμενες περιοχές της Ανω Γαλιλαίας.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ, με ανάρτησή του στο «Facebook», επισήμανε τον συνεχιζόμενο αγώνα του λαού για τα δικαιώματά του, την προστασία της εθνικής του ταυτότητας και την κληρονομιά των προγόνων του. Ο ίδιος εξήγησε ότι για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις μνήμης, πέρα από την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας σε δημόσια κτίρια αλλά και σπίτια.

Η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σηματοδότησε την «πρώτη πράξη συλλογικής πολιτικής ανυπακοής κατά του ρατσιστικού εποικιστικού καθεστώτος, της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους και της στέρησης των δικαιωμάτων τους, από τότε που δημιουργήθηκε το Κράτος του Ισραήλ το 1948».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ