Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται η αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποχώρησαν την Κυριακή από την αεροπορική βάση Κ1 στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ περίπου 300 Αμερικανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο αναδιάταξης των δυνάμεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων κατέγραψαν την αποχώρηση των Αμερικανών από τη βάση Κ1 και τη μεταφορά στην ιρακινή κυβέρνηση της κυριότητας εξοπλισμού και εγκαταστάσεων αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη διαδραματίζεται με φόντο την προ μηνών (μη δεσμευτική νομικά) απόφαση της ιρακινής Βουλής για αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, και τις κλιμακούμενες επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών με ρουκέτες κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Βαγδάτη αλλά και σε στρατόπεδα που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται αποχώρηση μερικών εκατοντάδων Αμερικανών και από άλλες δύο στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό Ιράκ.

Στην υπόλοιπη χώρα, όμως, παραμένει μεγάλο μέρος από τους 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ με πρόσχημα την καταπολέμηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ