Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Νεκρός 13χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

ΡΑΜΑΛΑ.--

Αποτροπιασμό προκαλεί η νέα δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου, 13 ετών, την περασμένη Παρασκευή, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό Μουγκαΐρ κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ο έφηβος πληγώθηκε από σφαίρα στο στομάχι ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση ενάντια στην ανέγερση εβραϊκού εποικισμού κοντά στο χωριό του. Αλλοι τέσσερις νεαροί τραυματίστηκαν κατά τις επακόλουθες συγκρούσεις και νοσηλεύονται.

Η κηδεία του εφήβου το Σάββατο μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά των κατοχικών αρχών.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σταγιέχ, αναφερόμενος στη δολοφονία τόνισε πως συμπεριλαμβάνεται στη μακρά μαύρη λίστα εγκλημάτων των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Αξιωματούχοι της αποστολής της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ καταδίκασαν την αποτρόπαιη δολοφονία ενός ακόμη μικρού Παλαιστίνιου.

Το «θερμόμετρο» της έντασης ανέβηκε και χτες όταν Ισραηλινοί ασφαλίτες ντυμένοι με πολιτικά εισέβαλαν στον παλαιστινιακό καταυλισμό Καλαντίγια τραυματίζοντας τέσσερις Παλαιστίνιους. .

Στο μεταξύ, ενόχληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και ικανοποίηση στην παλαιστινιακή προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε μετά από ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαϊσάλ. Ο Φαϊσάλ χαρακτήρισε το Ισραήλ «Δυτικό αποικιοκράτη» καταγγέλλοντας τη φυλάκιση Παλαιστινίων «σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό προσχηματικές κατηγορίες περί ασφάλειας». Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως «δολοφονεί όποιον θέλει».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν (που η χώρα εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ) που προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα δηλώνοντας πως «το μονοπάτι στην ειρήνη δεν είναι εύκολο» αλλά «η βάση για αυτό το μονοπάτι είναι το μονοπάτι της ειρήνης και επίλυσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού ζητήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ