Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η γενοκτονία αγωνιστών συνεχίζεται

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Συνεχίζεται χωρίς σταματημό η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία από παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την ανοχή του αστικού κράτους και της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Μόνο το Σαββατοκύριακο, στη νοτιοδυτική Κολομβία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 αγωνιστές από το κίνημα των αυτοχθόνων, ανάμεσά τους και 2 πρώην μέλη του αντάρτικου κινήματος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που μετά την υπογραφή το 2016 της «ειρηνευτικής» συμφωνίας με την τότε κυβέρνηση της Κολομβίας, παρέδωσε τα όπλα, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα και πληρώνει έως τώρα βαρύ φόρο αίματος. Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια οι δολοφονημένοι αγωνιστές ξεπερνούν τους 900 και ανάμεσά τους πάνω από 290 πρώην αντάρτες (μόνο στο 2020 οι νεκροί είναι 286 έως τώρα).

Το πρώτο φονικό αυτών των ημερών σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε αγροτική περιοχή του δήμου Σανταντέρ δε Κουλιτσάο, στην περιφέρεια Κάουκα, όπου έχουν διαπραχθεί οι περισσότερες σφαγές φέτος στην Κολομβία. Με τον κλασικό τρόπο, εποχούμενοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και γάζωσαν 3 αυτόχθονες και τον ηγέτη αγωνιστή πρώην αντάρτη, Χουάν Κάρλος Πετίνς. Ενας ακόμη νεαρός αυτόχθονας τραυματίστηκε στην επίθεση, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Σε άλλες επιθέσεις στην ίδια επαρχία της Κάουκα, δολοφονήθηκαν επίσης με τον ίδιο τρόπο την Κυριακή οι λαϊκοί αγωνιστές Χοακίν Αντόνιο Ραμίρες και Εντουάρντο Πίνο Χουλίκε, ο τελευταίος 31 χρόνων, που δραστηριοποιούνταν στην τοπική διοίκηση. Η κυβέρνηση του Ντούκε, που έχει βάλει πλάτες όλα αυτά τα χρόνια και είναι ανοιχτός πολέμιος της «ειρηνευτικής» συμφωνίας, μέσω του υπουργού Αμυνας, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, θορυβημένη υποτίθεται από τη συνεχή γενοκτονία, έσπευσε να συγκαλέσει σύσκεψη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ