Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Πέθανε ο Ταμπαρέ Βάσκες

Τo Σάββατο απεβίωσε, σε ηλικία 80 ετών, ο δύο φορές (2005 - 2010 και 2015 - 2020) Πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες, από καρκίνο στον πνεύμονα. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, εφαρμόζοντας νεοκεϊνσιανές πολιτικές, έχει πιστωθεί με μια σχετική άμβλυνση της φτώχειας στη μικρή χώρα των 3,4 εκατομμυρίων, όμως οι κυβερνήσεις του, όπως και αυτή του πρώην αντάρτη Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, δεν συγκρούστηκαν επί της ουσίας με το κεφάλαιο και τους ισχυρούς γαιοκτήμονες. Περισσότερο καλλιέργησαν αυταπάτες περί ενός δήθεν ...πιο ανθρώπινου καπιταλισμού.

Το Ευρύ Μέτωπο, το κόμμα στο οποίο ανήκε, του απέδωσε τιμές εκθέτοντας τη σορό του σε λαϊκό προσκύνημα ενώ αρκετός κόσμος τον αποχαιρέτησε την Κυριακή στους δρόμους του Μοντεβιδέο. Ηταν ο πρώτος πολιτικός που «έσπασε» τη σταθερή εναλλαγή στην εξουσία ανάμεσα στα συντηρητικά Εθνικό Κόμμα και Κολοράδο.

Ο νυν Πρόεδρος, Λουίς Λακάγιε Που, από το Εθνικό Κόμμα, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον προκάτοχό του και ανακοίνωσε τριήμερο πένθος, λέγοντας ότι «σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο» ο Βάσκες έδινε πάντα έμφαση «στον διάλογο» και «υπηρέτησε τη χώρα του εξασφαλίζοντας σημαντικές προόδους ως Πρόεδρος όλων των Ουρουγουανών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ