Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παζάρια διαρκείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέχρι την ύστατη ώρα φαίνεται πως θα συνεχιστούν τα σκληρά παζάρια ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αντιθέσεις συμφερόντων σε θέματα αλιείας, δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και ο μακροπρόθεσμος ανταγωνισμός παραμένουν τα κυριότερα ζητήματα τριβής στο να συναφθεί μια συμφωνία μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερς Λάιεν, ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία.

Πληροφορίες διπλωματικών πηγών αναφέρουν πως τα βασικά ζητήματα δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια καλής θέλησης η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάρει πίσω όσες διατάξεις του αμφιλεγόμενου Νόμου Εσωτερικής Αγοράς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία αποχώρησης που είχε υπογράψει με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κομισιόν για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για μια συμφωνία. Μιλώντας χτες το πρωί στους απεσταλμένους των χωρών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, ενώ εμφανίστηκε «μάλλον απαισιόδοξος» για τις προοπτικές αυτή να σφραγισθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ