Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Διπλωματικά παζάρια σε Ισραήλ και Κάιρο

Το «δικαίωμα» του κράτους - δολοφόνου στην «αυτοάμυνα» υπερασπίστηκε ξανά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που θα συνοδεύεται από εκεχειρία, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και επικίνδυνης ανάφλεξης σε όλα τα πεδία συγκρούσεων.

Τέτοια παζάρια συνεχίστηκαν τόσο στο Ισραήλ, από όπου αποχώρησε χτες το μεσημέρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ολοκληρώνοντας την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τις αρχές Οκτώβρη, όσο και στο Κάιρο, όπου ξεκίνησε χτες νέος γύρος έμμεσης διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς, με μεσολαβητές Αιγύπτιους διπλωμάτες και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τη σταθερή πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, παρά τις διαφορές της κυβέρνησης Μπάιντεν με την ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με την «επόμενη μέρα» και τους σχεδιασμούς που εξυπηρετούν καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ετσι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε προχτές το βράδυ στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», θυμίζοντας ξανά τις επιθέσεις της Χαμας στις 7/10 και διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβούν.

Μετά από αυτό, οι υποκριτικές αναφορές του Μπλίνκεν περί των πληγμάτων σε βάρος των Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα ήταν παραπέτασμα καπνού, για τις αντιδράσεις αραβικών και άλλων λαών - όπως και εντός των ΗΠΑ - ενάντια στην πολύμορφη στήριξη της Ουάσιγκτον στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Είπε ότι το Ισραήλ έχει «υποχρέωση» απέναντι στους αμάχους και ότι υπάρχουν περιθώρια «διαπραγμάτευσης» για «λύση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε φυσικά να ανοίξει την κουβέντα για τη μελλοντική «ενσωμάτωση» του Ισραήλ στη «Μέση Ανατολή» και την αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία. Τα παζάρια με το Ριάντ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, παρότι το τελευταίο λίγες μόλις ώρες πριν είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου θέτει ως προϋπόθεση για «εξομάλυνση σχέσεων» το σταμάτημα του πολέμου στη Γάζα και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «οι Ισραηλινοί αντιμετωπίστηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στις 7 Οκτωβρίου... Οι όμηροι αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, καθημερινά από τότε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άδεια για απάνθρωπη αντιμετώπιση άλλων». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ πίεσαν και συνεχίζουν να πιέζουν το Ισραήλ «με συγκεκριμένους τρόπους για να ενισχύσουν την προστασία των πολιτών» και να δώσουν περισσότερη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. «Και δεν μπορούμε, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε την κοινή μας ανθρωπιά», είπε προκλητικά, καλώντας το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα του Ερέζ, κάτι που θα επέτρεπε η βοήθεια να φτάσει στη βόρεια Γάζα πιο άμεσα.

Ολα αυτά βέβαια τη στιγμή που οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων ανέστειλαν τη χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ενώ συνεχίζουν να ψηφίζουν πακέτα στρατιωτικής στήριξης στο κράτος - δολοφόνο.

Μόλις χτες η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε επί της αρχής ένα νέο τεράστιο πακέτο «βοήθειας» σε Ουκρανία και Ισραήλ (με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά).

Το πακέτο προβλέπει 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και περίπου 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, ενώ αφήνει εκτός το μέρος του αρχικού νομοσχεδίου που προέβλεπε μεταξύ άλλων δισεκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση της καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Πριν φύγει από το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με δύο ανθρώπους - κλειδιά της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου: Τους υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς και Γκ. Αϊζενκοτ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ynetnews.com, συζήτησαν την προώθηση προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, «την ανάγκη να επιτευχθεί μια πολιτική λύση με τον Λίβανο η οποία θα επιτρέψει στους κάτοικους του βορείου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και την αντιμετώπιση του ιρανικού τρομοκρατικού άξονα».

Στη συνάντηση αυτή ο Γκαντς ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Νέος γύρος παζαριών στο Κάιρο

Το ίδιο 24ωρο, ξεκίνησαν νέο γύρο έμμεσης διαπραγμάτευσης στο Κάιρο οι αντιπροσωπείες Ισραηλινών και στελεχών της Χαμάς με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, με αντάλλαγμα παρατεταμένη εκεχειρία στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναμένουν οι διαπραγματεύσεις αυτές να κρατήσουν τουλάχιστον 10 μέρες προτού επιτευχθεί παύση πυρός στο πρώτο στάδιο μιας συμφωνίας.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έχει επικεφαλής τον Χάλιντ αλ Χίγια, υπαρχηγό της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Περιοδεία του Ιορδανού βασιλιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Χτες ανακοινώθηκε ότι ξεκινά τις επόμενες μέρες περιοδεία σε «δυτικές» πρωτεύουσες ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', επιχειρώντας να ασκήσει και αυτός από την πλευρά του πιέσεις στους στενούς συμμάχους του Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που εάν συνεχιστεί δεν αποκλείεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ιορδανία (και στην Αίγυπτο).

Οπως έγινε γνωστό, ο Ιορδανός βασιλιάς θα συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 12/2. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Οτάβα του Καναδά για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, μετά στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου (που φέτος γίνεται μεταξύ από 16 έως 18 Φλεβάρη).

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Βηρυτό

Επίσκεψη στη Βηρυτό του Λιβάνου αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η επίσκεψη, που είναι η δεύτερη σε περίπου τρεις μήνες, γίνεται με φόντο την ένταση των εχθροπραξιών στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου αλλά και των αμερικανικών επιθέσεων σε «φιλοϊρανικές» σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ.

Χτες, ο Ιρανός υπουργός δέχθηκε στο υπουργείο τον Σαουδάραβα πρέσβη στην Τεχεράνη. Συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή επιστολή του Σαουδάραβα βασιλιά και του πρίγκιπα διαδόχου στον θρόνο προς τον Ιρανό Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος ευχήθηκαν στην ιρανική ηγεσία με αφορμή την 45η επέτειο της ιρανικής «Ισλαμικής Επανάστασης» και χαιρέτισαν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Νωρίτερα, είχε μεταβεί στη Λευκωσία ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Σούκρι, για συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του, Κ. Κόμπο. Συζήτησαν τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη ο παλαιστινιακός πληθυσμός στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε ιδιαίτερα πως θα πρέπει να υποστηριχτεί το έργο της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ