Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και σε συνοικίες της Ράφα

Προς κλιμάκωση του μακελειού στην περιοχή, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Ανελέητα συνεχίστηκαν και χτες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Copyright 2024 The Associated

Ανελέητα συνεχίστηκαν και χτες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε χτες για 125η μέρα τις δολοφονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στο νότιο τμήμα, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες συνοικίες προαστίων της νοτιότερης πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από τους μισούς κατοίκους όλης της Γάζας.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 27.840 και οι τραυματίες τους 67.317. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 130 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 170.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αραβικής εφημερίδας «Al-Araby Al-Jadeed», οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί χτες σε ορισμένα προάστια της Ράφα ήταν τόσο σφοδροί που ακούγονταν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων στο κυβερνείο του Βόρειου Σινά (βορειοανατολική Χερσόνησο του Σινά). Θεωρήθηκαν οι σφοδρότεροι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι πτήσεις αιγυπτιακών στρατιωτικών ελικοπτέρων «Απάτσι» στα σύνορα με τη Γάζα, πάνω από τη στρατηγικής σημασίας αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που είναι γνωστή ως «Διάδρομος Φιλαδέλφεια».

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, Νάσερ, παραμένει κυκλωμένο από ισραηλινά άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές, ενώ σε αυτό έχουν αναζητήσει καταφύγιο περίπου 10.000 εκτοπισμένοι άμαχοι και πάνω από 450 τραυματίες.


Copyright 2024 The Associated

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Al Jazeera», οι τραυματιοφορείς αδυνατούν να βγουν από το νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους τραυματίες επειδή γίνονται στόχος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Δεν μπορούν ούτε τα πτώματα να απομακρύνουν για τον ίδιο λόγο.

Συστηματικές κατεδαφίσεις κτιρίων για «νεκρές ζώνες»

Παράλληλα, όλες οι συνοικίες της δυτικής πόλης της Γάζας κατεδαφίζονται και ισοπεδώνονται συστηματικά από πυροτεχνουργούς και μπουλντόζες του κατοχικού στρατού.

«Επισημαίνω προς τις ισραηλινές αρχές το γεγονός ότι το άρθρο 53 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης απαγορεύει την καταστροφή από την κατοχική δύναμη των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, εκτός κι αν η καταστροφή αυτή έχει καταστεί απολύτως απαραίτητη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, αναφερόμενος στις συστηματικές κατεδαφίσεις κτιρίων (όπως πανεπιστήμια, τεμένη, πολυκατοικίες κ.ά.) στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Ο Τουρκ υπενθύμισε πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις συνιστούν έγκλημα πολέμου γιατί δεν δικαιολογούνται από στρατιωτικές επιταγές και γίνονται αυθαίρετα. Οπως πρόσθεσε, «πρόκειται κυρίως για κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου δεν έγιναν ούτε γίνονται μάχες».

Και κατέληξε: «Αυτές οι καταστροφές φαίνεται πως έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».

Ισραηλινά σχέδια αύξησης του χρόνου επιστράτευσης

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και με δεδομένο το προχτεσινό διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, όπου απέρριψε τις αντιπροτάσεις της Χαμάς, επιμένοντας στην «απόλυτη νίκη» και στην κλιμάκωση του πολέμου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ (του κόμματος Γες Ατίντ), δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ότι δεν είναι αντιφατικοί στόχοι να επιστρέψουν οι όμηροι και «να εξαλειφθεί» η Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμη την «επείγουσα πολιτική διευθέτηση» των «εντάσεων» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ η αποστολή ειδοποίησης επιστράτευσης 1.300 νεαρών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων είχαν αρχικά εξαιρεθεί. Η εξέλιξη δείχνει τις εντεινόμενες ανάγκες ανθρώπων στον ισραηλινό κατοχικό στρατό παρά την επιστράτευση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων από τον περασμένο Οκτώβρη.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε χτες ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει αύξηση του χρόνου επιστράτευσης εφέδρων και στρατεύσιμων, καθώς καταστρώνονται σενάρια μακράς κατοχής της Λωρίδας της Γάζας και παράτασης ή και κλιμάκωσης του πολέμου (πιθανώς και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», εντείνονται οι διαμαρτυρίες για την εξαίρεση στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων (Χαρεντίμ), ενώ ετοιμάζεται νομοσχέδιο με αλλαγές που θα ρυθμίζουν θέματα επιστράτευσης, στράτευσης και επιμήκυνσης της διάρκειας στρατιωτικής θητείας, αλλά και αύξησης του ορίου ηλικίας των εφέδρων στα 45 έτη για τους τακτικούς εφέδρους, στα 50 έτη για τους αξιωματικούς και στα 52 έτη για εκείνους που έχουν «ειδικό ρόλο» στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Και άλλος νεκρός Παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

Χτες το μεσημέρι, ένας 27χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε θανάσιμα από ισραηλινά πυρά κοντά σε φυλάκιο του στρατού στην περιοχή Ντέιρ Σαράφ, δυτικά της πόλης Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο 27χρονος ήταν από το χωριό Τζαλκαμούς της βορειοδυτικής Τζενίν και πέθανε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του επειδή ο στρατός εμπόδισε ασθενοφόρο να τον διακομίσει στο νοσοκομείο.

Στο ίδιο φυλάκιο ελέγχου τραυματίστηκε και ένας 35χρονος άνδρας στο χέρι στη διάρκεια συγκρούσεων που προκλήθηκαν όταν ο στρατός αποφάσισε να απαγορεύσει αυθαίρετα την κίνηση των Παλαιστινίων στην περιοχή.

Ο θάνατος του 26χρονου ανεβάζει σε 388 το σύνολο των Παλαιστινίων που έπεσαν νεκροί στη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν και χτες το μπαράζ συλλήψεων κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων από τον Οκτώβρη σε πάνω από 6.920 άτομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ακόμα φρικτό ισραηλινό έγκλημα με αμερικανικές βόμβες εναντίον αμάχων στη Γάζα (2024-06-07 00:00:00.0)
Το Ισραήλ εντείνει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα αδιαφορώντας για την απόφαση του ΟΗΕ (2024-03-27 00:00:00.0)
Σχέδια για πλήρη ισοπέδωση της Γάζας και «τεντουπόλεις» προσφύγων στην ακτογραμμή (2024-02-14 00:00:00.0)
Ισραηλινά σχέδια για συνέχιση του μακελειού στη Γάζα όλο το 2024 (2024-01-03 00:00:00.0)
Δολοφονεί και τρομοκρατεί δημοσιογράφους για να κρύψει την αλήθεια (2023-11-07 00:00:00.0)
Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός πνίγει στο αίμα την Παλαιστίνη (2023-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ