Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές της Κουεγιάρ και στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
Από τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
Μετά τη Λευκωσία και την Αθήνα, η νέα ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγίν Κουεγιάρ, βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, συνεχίζοντας επαφές για τη διερεύνηση δυνατοτήτων επανέναρξης και επίσημα των συνομιλιών.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πριν από τη συνάντηση της Κουεγιάρ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο Χακάν Φιντάν συνάντησε τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, με τον οποίο - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - αξιολογήθηκαν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ο Ερτουγρούλογλου επαναδιατύπωσε το «όραμα λύσης δύο κρατών» ως τη μόνη λύση στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, υποδέχτηκε χτες στα Κατεχόμενα τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, εκφράζοντας ανησυχία επειδή μια διευθέτηση με τη μορφή ομοσπονδίας θα φέρει στην ημερήσια διάταξη την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και θέμα «μηδενικών εγγυήσεων». Ανέφερε ότι αυτό ήταν και το βασικό πρόβλημα με τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά (2017). Προσπέρασε, βέβαια, σκόπιμα, ότι στα παζάρια του 2017 άνοιξε ακόμα περισσότερο η συζήτηση για «εναλλακτικές» στην παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο, μέσα από πολυεθνικές δυνάμεις, ακόμα και το ΝΑΤΟ, που έβαζαν «σφραγίδα» στη μόνιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων της Τουρκίας στο νησί.

Ας σημειωθεί ότι ο Τατάρ μεταξύ άλλων είπε ότι η τουρκική Βουλή είναι αυτή μόνο που θα μπορούσε να δώσει «πράσινο φως» για να σταματήσει η Τουρκία να είναι «εγγυήτρια δύναμη».

Τις επόμενες μέρες η Κουεγιάρ αναμένεται να βρεθεί στο Λονδίνο, αφού η Βρετανία μαζί με Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ