Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε αντίθετη πλευρά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τις λαϊκές ανάγκες

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών και τις εξελίξεις

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, τα αμύθητα κέρδη για τους επιχειρηματίες, ενώ πεινάνε ακόμη και όσοι εργάζονται, επισημαίνοντας την ανάγκη για οργανωμένο αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ στην εργατογειτονιά της Ταραμπούρας.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ, ενώ το «παρών» έδωσε εργατικός - λαϊκός κόσμος κάθε ηλικίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον κλάδο, ο ομιλητής σημείωσε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο σοβαρών εξελίξεων και μάχης απέναντι στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα που οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

«Μεγαλώνει η ανάγκη σήμερα να δυναμώσει η συζήτηση με τους εργαζόμενους για την πραγματική διέξοδο, για την ικανοποίηση των αναγκών τους που βρίσκεται απέναντι από το σημερινό σύστημα που γεννάει φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους.

Το θέμα της εκδήλωσης φωτίζει τέτοιες πλευρές, ότι δηλαδή την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, και του συγκεκριμένου κλάδου, έχουν αμύθητα κέρδη, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες», είπε ο Κ. Μουγκογιάννης και αναφέρθηκε αναλυτικά σε στοιχεία του κλάδου πανελλαδικά και ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα.

Πολυεπίπεδη παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων


Στάθηκε στον ρόλο των περιφερειακών αρχών έως σήμερα, για τη στήριξη των προτεραιοτήτων των βιομηχανιών τροφίμων, με επενδύσεις σε οδικούς άξονες (για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τους), αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και στην επέκταση των καλλιεργειών φράουλας σε Δυτική Αχαΐα και Βόρεια Ηλεία, ενός προϊόντος στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση σε επίπεδο ΕΕ, με την παραγωγή να συγκεντρώνεται στις προαναφερόμενες περιοχές για τη χώρα.

Απέδειξε και την παρέμβαση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου (όπως «Coffe Island», CAVINO, AVRAMAR, ΝΟΥΝΟΥ, μεγάλα συσκευαστήρια φράουλας κ.ά.) στις τοπικές κοινωνίες. «Παρεμβαίνουν με κάθε τρόπο σε δήμους όπου δραστηριοποιούνται. Το ολοένα και μεγαλύτερο "δέσιμό" τους με τις δημοτικές αρχές, με διάφορους δημάρχους - περιφερειάρχες, συνολικά με τους δήμους ως κρατικούς μηχανισμούς που είναι πιο κοντά στον λαό, διαμορφώνει συνθήκες μεγαλύτερης ενσωμάτωσης λαϊκών στρωμάτων, εξαγοράς και εκβιασμών. Μιλάμε για έναν σημαντικό μηχανισμό χειραγώγησης σε επίπεδο δήμων, που επί της ουσίας κρατούν δεμένες από χίλιες μεριές ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες τους, την ανεργία, την ανάγκη για εργασία κ.ά.», παράλληλα με την αξιοποίηση, από την πλευρά των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μηχανισμών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ως μηχανισμών χειραγώγησης, σημείωσε.

Τώρα είναι ώρα μάχης

Επισήμανε ότι «η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται την ώρα που είναι σε εξέλιξη πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις στη χώρα, αλλά και όλη την Ευρώπη, σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, κινητοποιήσεις για την Παιδεία και την Υγεία, στους κάμπους και στα μπλόκα της αγροτιάς, αλλά και στο φόντο μιας μεγάλης απεργίας που προετοιμάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 28 Φλεβάρη. Που εδώ στην πόλη μας ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της.

Με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, αλλά και το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών του νομού, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, έχει ξεκινήσει ήδη περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων αλλά και ταυτόχρονα μια σειρά παρεμβάσεων σε εργασιακούς χώρους με τις οποίες, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, αποτράπηκαν απολύσεις πρωτοπόρων εργατών (όπως είναι η εταιρεία "ΕΡΜΗΣ"). Με την άμεση παρέμβαση των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων εργατών όχι μόνο αποτράπηκε η απόλυση, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πήραν τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε η εργοδοσία για δύο και πλέον μήνες. Επίσης, οργανώνεται από το Συνδικάτο και το ΕΚ Πάτρας παρέμβαση στους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, ως συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων για τα ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής. Την ίδια στιγμή που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των μεγαλοφραουλάδων αποτελούν σύγχρονους σκλάβους».

Στη συνέχεια κάλεσε «να απευθυνθούμε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι τώρα είναι ώρα μάχης, να οργανωθούν στο σωματείο τους, να εμπιστευτούν τους κομμουνιστές.

Επίκεντρο στους αγώνες αυτής της περιόδου είναι η υπεράσπιση των μισθών μας απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, με τον πληθωρισμό να "τρέχει" ασταμάτητα παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί "αποκλιμάκωσης". Η ακρίβεια θεριεύει και το εργατικό - λαϊκό εισόδημα είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Οι μισθοί σβήνουν στο πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα, στο ρεύμα πρέπει να γνωρίζουμε εφαρμοσμένα μαθηματικά για να καταλάβουμε τι ακριβώς πληρώνουμε και τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ έχουν καταλήξει σε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού».

Η άλλη όψη των κερδών...

Επισημαίνοντας ότι όσο η εργατική τάξη και τα παιδιά της έχουν να αντιμετωπίσουν μια καθημερινή κόλαση, για τους καπιταλιστές η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική απολαμβάνοντας ρεκόρ κερδών (303% μόνο για τον περασμένο χρόνο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου), καυτηρίασε σε άλλο σημείο:

«Η άλλη όψη από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτή των τσακισμένων μισθών, των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, όπως δείχνει π.χ. η εκτίναξη της "ευελιξίας", όπου σε κάθε εργαζόμενο πέρυσι αντιστοιχούσε μία απόλυση.

Τα όποια μέτρα ανακούφισης ανακοινώνει η κυβέρνηση αποτελούν κοροϊδία, είναι ημίμετρα που στην ουσία απαντούν επικοινωνιακά και μόνο στην οργή και το πελάγωμα που υπάρχει σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αυτό δείχνει άλλωστε και η πρόσφατη εμπειρία από τα διάφορα "pass", τα διάφορα "καλάθια" που εναλλάσσονται χωρίς να λύνουν το πρόβλημα στις άδειες τσέπες.

Μπροστά στη συζήτηση που ξεκινά τον Φλεβάρη για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ένα και μόνο αίτημα κυριαρχεί από συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπαίνουν μπροστά στις διεκδικήσεις: Αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα που να απαντούν στις οξυμένες ανάγκες, με κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ, με αναγνώριση όλων των τριετιών και άμεσο υπολογισμό τους στη διαμόρφωση των μισθών, με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους. Αιτήματα φυσικά που συνοδεύονται από άλλα που προστατεύουν συνολικά το εργατικό - λαϊκό εισόδημα».

Μαζί με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές

Στάθηκε παράλληλα στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο λαός, όπως τους πλειστηριασμούς, την επέκταση της εμπορευματοποίησης σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και τους κινδύνους για τον λαό της χώρας από την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα ανταγωνιστικά σχέδιά τους με τη Ρωσία, την Κίνα και τους δικούς τους συμμάχους.

Μπροστά σε όλα αυτά κάλεσε σε ένταση της πάλης, με συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση του δήμου Πάτρας αύριο, Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, καθημερινά στους αγώνες και με ακόμη περισσότερες ψήφους στο Κόμμα στις ευρωεκλογές.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησαν παρεμβάσεις για την κατάσταση στον κλάδο, από τον Γιώργο Σταθόπουλο, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Αχαΐας, τον Τάκη Αλεξανδρόπουλο, εργαζόμενο στον κλάδο, και τον Γιώργο Τσάκωνα, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου, χημικό σε βιομηχανία τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ