Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ετοιμάζει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο

Ενώ ο Φιντάν είχε επαφές στη Λιβύη

Ρόλο ρυθμιστή και στη Λιβύη διεκδικεί η Τουρκία (φωτ. από συνάντηση των Φιντάν - Ντμπεϊμπά)
Ρόλο ρυθμιστή και στη Λιβύη διεκδικεί η Τουρκία (φωτ. από συνάντηση των Φιντάν - Ντμπεϊμπά)
Την προσπάθεια να αναβαθμίσει τον ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς και στις διεργασίες σε όλα τα κρίσιμα «μέτωπα» της ευρύτερης περιοχής επιβεβαιώνουν οι επαφές που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στις 14 Φλεβάρη ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι δύο χώρες προχωρούν στην επίσημη πλέον «εξομάλυνση» των διμερών τους σχέσεων, με φόντο τις πυκνές και πολύπλευρες εξελίξεις στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν είπε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση των δύο ηγετών θα εστιάσει σε περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και στη συνεργασία τους σε Εμπόριο, Ενέργεια και «ασφάλεια». Είπε ακόμα ότι «η εξομάλυνση των σχέσεών μας είναι σημαντική ώστε η Αίγυπτος να διαθέτει ορισμένες τεχνολογίες. Εχουμε μια συμφωνία να παρέχουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες».

Στο μεταξύ και καθώς συνεχίζεται το στενό αλισβερίσι της Αγκυρας και με τη Μόσχα, η αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στην Τουρκία μετατίθεται για αργότερα (πιθανώς Απρίλη ή και Μάη), εξαιτίας - σύμφωνα με πηγές και των δύο πλευρών - των εκλογών που το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί στις δύο χώρες.

Στη Ρωσία θα γίνουν προεδρικές εκλογές μέσα Μάρτη, ενώ στην Τουρκία θα γίνουν τοπικές εκλογές τέλη Μάρτη.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αναβολή», αφού δεν είχε ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία.

Ο Πεσκόφ προ ημερών είχε πει ότι οι δύο χώρες ιεραρχούν τα σχέδια δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ενώ στο επίκεντρο των ρωσοτουρκικών παζαριών βρίσκονται και οι όροι μιας νέας συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών δημητριακών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

«Προοδεύουν σταδιακά» οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη

Στο μεταξύ, προχτές ο Φιντάν είχε επίσημες επαφές στη Λιβύη, έχοντας τονίσει πριν ακόμα φτάσει ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά (σ.σ. της Λιβύης) προοδεύουν σταδιακά», ενώ ανήγγειλε ότι «σύντομα» θα ξανανοίξει το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι «οι επιχειρήσεις μας άρχισαν να εργάζονται και πάλι εκεί», αλλά και ότι στις συναντήσεις του θα επαναλάβει «την εποικοδομητική πολιτική στάση που η Τουρκία ούτως ή άλλως επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια», για να καταλήξει: «Θέλουμε η Λιβύη να λύσει τα προβλήματά της μέσω του διαλόγου. Δεν θέλουμε να δούμε τη σημερινή διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης να καθίσταται μόνιμη. Εχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να επιλυθεί αυτή η διαίρεση εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος και μέσω διαλόγου, με ειρηνικό τρόπο και με μια διαδικασία στην οποία θα συμφωνούν όλα τα μέρη. Οι εργασίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Αγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στο ζήτημα της Λιβύης, μαζί με άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο Φιντάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη, χωρίς να δοθούν άλλα στοιχεία για τη συνάντηση. Ακόμα, επισκέφτηκε την έδρα στρατιωτικής μονάδας που έχει στείλει η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ