Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενα ακόμα φρικτό ισραηλινό έγκλημα με αμερικανικές βόμβες εναντίον αμάχων στη Γάζα

Το κράτος - δολοφόνος βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ με 6.000 εκτοπισμένους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες

Copyright 2024 The Associated

Με τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ συνεχίζει το λουτρό αίματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

Σε 244 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 36.654 Παλαιστίνιοι και άλλοι 83.309 έχουν τραυματιστεί. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 68 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 235.

Χτες, λίγες ώρες πριν τα χαράματα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός πραγματοποίησε άλλο ένα φρικιαστικό έγκλημα, εξαπολύοντας αεροπορική επιδρομή με αμερικανικούς πυραύλους εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, στο οποίο είχαν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σχολείο al-Sardi που μέχρι την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα λειτουργούσε υπό την αιγίδα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, οι βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών σκότωσαν τουλάχιστον 45 ανθρώπους (ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 παιδιά και 9 γυναίκες) και τραυμάτισαν πάνω από 70 άλλους, όπως μετέδωσε το CNN.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι σοκαριστικές εικόνες χάους, τρόμου και θανάτου, ενώ οι βόμβες προκάλεσαν και πυρκαγιά στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ερείπια και θρήνο άφησε πίσω του το ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο που στέγαζε αμάχους

Copyright 2024 The Associated

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ερείπια και θρήνο άφησε πίσω του το ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο που στέγαζε αμάχους
Την επίθεση επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, προβάλλοντας το «γνωστό» επιχείρημα πως η επίθεση ήταν «δικαιολογημένη», με τον ισχυρισμό ότι στο σχολείο κρύβονταν μερικές δεκάδες μαχητές της Χαμάς.

O επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρίνι, δήλωσε ότι «το σχολείο φιλοξενούσε 6.000 εκτοπισμένους όταν χτυπήθηκε», ενώ τόνισε ότι το χτύπημα έγινε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση για τους εκτοπισμένους ή την UNRWA».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πάνω από 180 κτίρια της UNRWA έχουν πληγεί και περισσότεροι από 450 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, σε δύο ξεχωριστές αναλύσεις το αμερικανικό δίκτυο CNN και το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» επιβεβαιώνουν ότι και το νέο ισραηλινό έγκλημα έγινε με αμερικανικές βόμβες.

«Ανάλυση του CNN σε βίντεο από το σημείο και εξέταση από εμπειρογνώμονα σε θέματα εκρηκτικών όπλων διαπίστωσε ότι στο χτύπημα στο σχολείο χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής. Το CNN εντόπισε θραύσματα τουλάχιστον δύο αμερικανικών βομβών μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) σε βίντεο που τραβήχτηκε στο σημείο από δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Αντίστοιχα, σε ανάλυση του «Al Jazeera» επισημαίνεται ότι «εικόνες από θραύσματα πυραύλων που αναλύθηκαν (...) εντόπισαν εξαρτήματα της «Honeywell», μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα καθοδήγησης ακριβείας»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, νοσοκόμοι που δουλεύουν σε αποστολή της διεθνούς ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο νοσοκομείο Αλ Ακσα μετέφεραν σε δημοσιογράφους «σκηνές αποκάλυψης» εν μέσω «φρενήρους κλιμάκωσης εχθροπραξιών» ειδικά στην κεντρική Γάζα από το πρωί της Τετάρτης. «Είδαμε νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς να βομβαρδίζονται, όπως και αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια», είπαν σύμφωνα με σχετικό χτεσινό ρεπορτάζ του CNN.

Ωρες μετά το μακελειό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ - ο οποίος για πολλούς μήνες και μετά από δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένους Παλαιστίνιους αναμασούσε το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» - απαίτησε τη διενέργεια «ανεξάρτητης» έρευνας για την επίθεση «ακριβείας» στο σχολείο.

Αυξάνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε δομές Υγείας

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε χτες νέα αύξηση επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε δομές Υγείας.

Από τον περασμένο Οκτώβρη, καταγράφηκαν 469 επιθέσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, Κέντρα Υγείας και άλλες υγειονομικές δομές.

Σε αυτές σκοτώθηκαν 727 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, υπάλληλοι νοσοκομείων) και τραυματίστηκαν άλλοι 933.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε πως το 37% των Ισραηλινών επιθέσεων σε δομές Υγείας έγιναν στην πόλη της Γάζας, το 23% στη Βόρεια Γάζα και το 28% στην Χαν Γιούνις.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της UNICEF ανακοίνωσε χτες πως 9 στα 10 παιδάκια της Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν σήμερα αρκετά τρόφιμα, για να χορτάσουν και να αναπτυχθούν σωστά. Επισήμανε πως αυτό συνιστά σημαντική απειλή για την επιβίωση, την υγεία και την ομαλή ανάπτυξή τους.

Λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως κανένας ασθενής ή τραυματίας δεν έχει μπορέσει να μεταφερθεί από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο ή άλλες χώρες της περιοχής από τις 6 Μάη, από τότε δηλαδή που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κατέλαβε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας και τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας».

«Αυτό εκθέτει χιλιάδες ανθρώπους σε επιπλοκές και θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τόνισε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ανέφερε πως υπάρχουν 25.000 άτομα που χρειάζεται να μεταφερθούν εκτός Γάζας για θεραπεία, ενώ μόλις 4.895 Παλαιστίνιοι άρρωστοι ή τραυματίες μπόρεσαν να μεταφερθούν για νοσηλεία εκτός Γάζας από την αρχή του πολέμου.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού με Παλαιστίνιους μαχητές, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 34χρονου Ισραηλινού στρατιώτη σε συμπλοκή στα σύνορα του νότιου Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμως, αυτό ήταν το 295ο θύμα του κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 27/10/2023.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε χτες ότι 5 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν μαχητές της Χαμάς ανατίναξαν είσοδο σήραγγας κοντά στη Ράφα. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη συνοικία Ταλ Ζούρομπ, στο δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Δυτική Οχθη: Νέα φονική ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν

Στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε μία ακόμα φονική επιδρομή στην πόλη Τζενίν, όπου ανέπτυξαν τις επίλεκτες δυνάμεις Duvdevan και επιστράτευσαν ακόμη και στρατιωτικά ελικόπτερα, μέσα σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή.

Από την ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 13.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που έφεραν τραύματα από σφαίρες και θραύσματα καθώς και σε έναν που χτυπήθηκε από στρατιωτικό τζιπ. Ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες της δέχτηκαν πυρά ενώ προσπαθούσαν να περισυλλέξουν κάποιους από τους νεκρούς.

Νωρίτερα, ένας 32χρονος Παλαιστίνιος στην πόλη αλ Ραμ που βρίσκεται βορείως της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά.

Επιπλέον, νωρίς το μεσημέρι, Εβραίοι έποικοι έβαλαν φωτιά σε χωράφια Παλαιστινίων με στάρι, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, στο χωριό Μπέιτ Ντατζάν της Ναμπλούς.

Στο μεταξύ, ισραηλινό στρατοδικείο παρέτεινε με το πρόσχημα της «υποκίνησης σε αντίσταση» κατά των αρχών την κράτηση της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Ράσα Χαρτζάλαχ, από την Ναμπλούς, που δουλεύει στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Η δημοσιογράφος συνελήφθη την Κυριακή από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και τη μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Αριέλ.

Το ίδιο 24ωρο, οι κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν τα σπίτια 7 Παλαιστινίων στην πόλη αλ Ναχιρίγια, νότια της Χεβρώνας.

Πλάι σε αυτές τις εξελίξεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε χτες το απόγευμα να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων κατά της αντιστασιακής οργάνωσης νεαρών Παλαιστινίων μαχητών, «Lions' Den», («Φωλιά των Λιονταριών»), που συγκροτήθηκε στο τέλος του 2022 στην πόλη Ναμπλούς σαν απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ