Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Γύρισε η «Υδρα», στέλνουν τα «Ψαρά» στην Ερυθρά Θάλασσα

Από τη χτεσινή εξόρμηση στον Ναύσταθμο
Από τη χτεσινή εξόρμηση στον Ναύσταθμο
Επέστρεψε χτες στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Υδρα» μετά από τρεις μήνες, σε μια επικίνδυνη για το πλήρωμα του πλοίου πολεμική επιχείρηση της ΕΕ στον Κόλπο του Αντεν, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη θέση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων ώστε να διεκδικήσουν μερτικά από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής.

Θυμίζουμε ότι το πλήρωμα, ενταγμένο στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides», στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε. Τέλος, πρόσφατα βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Το οποίο βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο όλο αυτό το τρίμηνο, πλην ελάχιστων ημερών (περίπου 3 μέρες εν όρμω μετά από 5 ή 6 εν πλω), που έψαχνε ευκαιρία να πάρει κάποιες «ανάσες» μαντρωμένο σε ελεγχόμενο από τους Δυτικούς κομμάτι στο λιμάνι του Τζιμπουτί. Κι όλα αυτά με το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης της φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να φτάνει ακόμα και τα 500.000 ευρώ, πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία, η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά τις εκλογές, άλλο πλοίο στην περιοχή, συγκεκριμένα τη φρεγάτα «Ψαρά». Στο ίδιο μοτίβο, στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσει να επιχειρεί πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) που βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια στη χώρα, συγκεκριμένα στην περιοχή Yanbu, προστατεύοντας ενεργειακές κι άλλες υποδομές, με τα στελέχη της να αποκτούν - όπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη - τεράστια και «πολύτιμη» πολεμική πείρα, καθώς λειτουργούν σε κανονικές πολεμικές συνθήκες, και όχι σε «περιβάλλον ασκήσεως», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, αντιστράτηγος Fahad bin Abdullah Al Mutair, ο οποίος συζήτησε με τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη, την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο Στρατών».

Εξόρμηση κλιμακίου του ΚΚΕ στον Ναύσταθμο

Με αφορμή την επιστροφή της φρεγάτας «Υδρα», πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε χτες έξω από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου πραγματοποίησε εξόρμηση. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μάρκος Μπεκρής, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., και ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της Επιτροπής Περιοχή της ΚΟ Αττικής.

Εκεί φυσικά ήταν και οι οικογένειες των μελών του πληρώματος που είχαν έρθει για να συναντήσουν τους ανθρώπους τους μετά από τόσο καιρό, «μέσα στην ανησυχία», όπως ανέφεραν αρκετοί, σχολιάζοντας τις επικίνδυνες αλλά και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της αποστολής.

Για αρκετούς το ερώτημα παραμένει, όπως σημείωσε ένας πατέρας, «τι δουλειά έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τόσα μίλια μακριά; Τι υπερασπίζονται;».

Με όλους αυτούς συνομίλησαν τα μέλη του ΚΚΕ. Διακίνησαν τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι η αποστολή πλοίου σε ξένες θάλασσες κάτω από τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει. Ειδικότερα, να μη στείλει η κυβέρνηση, όπως σκοπεύει, τη φρεγάτα «Ψαρά» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ενόψει και των ευρωεκλογών, κάλεσαν στις 9 Ιούνη να δοθεί απάντηση, με πιο δυνατό ΚΚΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, ενώ η αποστολή τους είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ