Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκλογές με τα τρακτέρ στον δρόμο, για καταψήφιση κυβέρνησης και ΚΑΠ

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» αγρότες και πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής

Εκλογές με τα τρακτέρ στον δρόμο θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιούνη στην Αγιά. Η οργή είναι διάχυτη στους αγρότες της περιοχής, διότι δεν έχουν λάβει αποζημίωση, ούτε καν προκαταβολή, για τις ζημιές στα μήλα επί «Ντάνιελ», ενώ για τις ίδιες ζημιές και το ίδιο καιρικό φαινόμενο οι συνάδελφοί τους μηλοπαραγωγοί του Πηλίου έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης 500 ευρώ το στρέμμα.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να βγάλουν ξανά τα τρακτέρ, αυτήν τη φορά τη μέρα των ευρωεκλογών, αφού η εμπειρία τούς δείχνει πως ό,τι έχουν καταφέρει το πέτυχαν με τον αγώνα τους. Καλούν, μάλιστα, τον κόσμο να πάει να ψηφίσει και να καταδικάσει την κυβέρνηση και τα κόμματα της ΚΑΠ, την πολιτική που πριν από μερικούς μήνες είχε βγάλει τους αγρότες στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, με χαρακτηριστικές τις εικόνες των τρακτέρ να φτάνουν στο κέντρο των Βρυξελλών.

Ενας νέος αγρότης, ο Κώστας Τζιβάρας, που είναι και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αετολόφου μάς συνάντησε με τα ρούχα της δουλειάς κατά τις 9 το βράδυ. «Από το χωράφι έρχομαι, αραιώνουμε μήλα» μας είπε. Και με αγανάκτηση μας εξήγησε πως «όλη την ημέρα είμαστε στη δουλειά και προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να μείνουμε εδώ, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα το κοστολόγιο είναι τεράστιο». Για τις ζημιές του «Ντάνιελ» μάς λέει ότι «ζητάμε δικαιοσύνη» και προσθέτει «έχουμε κάνει πολύ αγώνα για τα αυτονόητα, στείλαμε και φάκελο με φωτογραφικό υλικό και ακόμα περιμένουμε απάντηση».

Για κοροϊδία με τις αποζημιώσεις κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γιάννης Ζαχαράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας Λάρισας. Την Κυριακή μάς δηλώνει «θα παρατάξουμε τα τρακτέρ δεξιά και αριστερά του δρόμου, και παροτρύνουμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει και να δείξει την αδικία που έγινε με τον Ντάνιελ».

Οι λέξεις «κοροϊδία» και «αδικία» είναι στα λόγια όσων συνομιλήσαμε στην Αγιά. Ο Τάσος Κωστούλας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, μας είπε ότι «ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν έχει όριο, από κοροϊδία σε κοροϊδία μας πάει». Θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα και μεταφέρει το κάλεσμα καταψήφισης της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, και που σήμερα εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να ψηφιστούν «άνθρωποι που διαχρονικά μας έχουν στηρίξει, ουσιαστικά δηλαδή ψήφος στο ΚΚΕ που είναι ενάντια στην ΚΑΠ και στηρίζει τους αγώνες μας, δίνει τον καλύτερό του εαυτό».

Ο αγρότης Βασίλης Σμυρλής με τα λόγια του μας δίνει να καταλάβουμε ότι περνάει η λογική του «διαίρει και βασίλευε», λέγοντας ότι «καλώς πήραν αποζημίωση στο Πήλιο οι συνάδελφοί μας, άρα πρέπει να πάρουμε κι εμείς διότι είχαμε τα ίδια καιρικά φαινόμενα και τα ίδια προβλήματα. Ο δήμος μας είναι πλημμυροπαθής». Και για να το πετύχουν μας λέει πως «την Κυριακή θα βγάλουμε τα τρακτέρ και καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει και να καταδικάσει την πολιτική αυτή».

Η μη αποζημίωση των αγροτών της Αγιάς για τον «Ντάνιελ» ήρθε να προστεθεί στο μεγάλο πρόβλημα της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όλης της χώρας, όπως κατέδειξαν τα πολυήμερα μπλόκα. Ο αγρότης Θάνος Σοφιλός μάς μίλησε για το πρόβλημα του παραγωγού και την ακρίβεια που βιώνει ο καταναλωτής. «Εχουν διογκωθεί τα προβλήματά μας», λέει και εξηγεί ότι «έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, τα προϊόντα μας φεύγουν σε χαμηλές τιμές από τα χωράφια μας και ο καταναλωτής τα τρώει τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερα». Και μέσα σε όλα αυτά νιώθει αδικημένος, καθώς «οι μηλοπαραγωγοί στο Πήλιο πήραν 500 ευρώ προκαταβολή και σε εμάς "δυο μέτρα και δυο σταθμά", αρνούνται να μας αποζημιώσουν και στα μήλα και στα κάστανα».

Την Κυριακή τα τρακτέρ είναι στην Αγιά και οι αγρότες καλούνται να ψηφίσουν για τη ζωή τους και τον μόχθο τους. Για τον αγώνα τους να επιβιώσουν και την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να αισθάνονται πιο δυνατοί για να τα καταφέρουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας επιβίωσης κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία(2022-12-23 00:00:00.0)
Βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας(2022-11-29 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ στον δρόμο διεκδικούν για την επιβίωσή τους(2022-08-31 00:00:00.0)
Κινητοποίηση μηλοπαραγωγών της Αγιάς την Τρίτη(2013-09-28 00:00:00.0)
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα!(2009-08-08 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση στην Αγιά(1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ