Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγώνας επιβίωσης κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία

Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων την Πέμπτη 29/12 και συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8/1 στη Νίκαια Λάρισας

Την καθυστέρηση από μεριάς της κυβέρνησης να ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες του δήμου Αγιάς, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς.

Οπως είναι γνωστό, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς βρίσκονται από τον Σεπτέμβρη στους δρόμους του αγώνα, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής, τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, που αγοράζουν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, την περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε μήλα, αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τις μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές που παράγονται μήλα, το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση από το υπουργείο και την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ποσό της ενίσχυσης. Εχουν περάσει σχεδόν 10 μέρες και τέτοια ανακοίνωση και πολύ περισσότερο διάθεση χρημάτων ώστε να κάνουν και οι μηλοπαραγωγοί γιορτές τα Χριστούγεννα δεν έχει υπάρξει.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδία και εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος απόδοσης των χρημάτων στους αγρότες.

Προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι «δεν θα δεχτούμε ψίχουλα ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε να βάλουμε πετρέλαιο να καλλιεργήσουμε».

Τονίζουν ακόμα ότι, «ιδιαίτερα για την Αγιά, η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια καλλιέργεια του δήμου, με λίγες εκτάσεις και πολλούς μικρούς αγρότες που την έχουν μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από τα μήλα και η καθυστέρηση της ενίσχυσης τους εμποδίζει να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται έξοδα, όπως το κλάδεμα, και βέβαια να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους (...) Δεν είναι κινδυνολογία, είναι αγώνας επιβίωσης. Με το φετινό κόστος σε πετρέλαιο, ρεύμα, λίπασμα, εργατικά κ.λπ. και τις τιμές πώλησης των μήλων, κάθε μηλοπαραγωγός για κάθε στρέμμα "μπαίνει μέσα" πάνω από 400 ευρώ!!! Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους βουλευτές και όλους τους φορείς ότι η Αγιά χωρίς εισόδημα των μηλοπαραγωγών αντιμετωπίζει συνολική καταστροφή».

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι απάντηση στα αδιέξοδα που συναντούν οι βιοπαλαιστές αγρότες μπορεί να δοθεί μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που μπορούν να δώσουν ανάσες επιβίωσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί καλούν τους αγρότες του δήμου σε σύσκεψη την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ» για να γίνει ενημέρωση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Ταυτόχρονα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, την οποία οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ