Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Κέντρισε το ενδιαφέρον η έκθεση

Στον χώρο της εκδήλωσης δέσποζε έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής», κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στο εισαγωγικό μέρος της ένα χρονολόγιο αποτύπωνε την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος μέχρι την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής», δραστηριότητα η οποία ξετυλιγόταν παραπέρα στα επόμενα εκθέματα.

Μια τιτάνια προσπάθεια σε όλες τις συνθήκες, κάτω από διώξεις και κατασχέσεις «κομμουνιστικών βιβλίων», μέσα σε καθεστώς ημιπαρανομίας ή βαθιάς παρανομίας, σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής σύγκρουσης. Από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και τα πρώτα εκδοτικά στις αρχές της δεκαετίας του '30, το «λαϊκό βιβλιοπωλείο» την περίοδο 1932 - 1936, που το έκλεισε η μεταξική δικτατορία, μέχρι την τριπλή κατοχή και το τύπωμα μικρών μπροσούρων στο βουνό. Και ύστερα, την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας, με τις εκδόσεις «Νέα Βιβλία», έως ότου το Κόμμα βγήκε ξανά εκτός νόμου, το εκδοτικό «Ελεύθερη Ελλάδα» στην εποποιία του ΔΣΕ μέχρι τα εκδοτικά των επόμενων χρόνων.

Το κύριο μέρος της έκθεσης ξεκινούσε με την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής» την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967 και ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Τρικαλινού «Δρόμος μακρύς και δύσκολος». Σε αυτό περιγράφεται η ιστορία της έκδοσης του βιβλίου «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή», που αποτέλεσε την αρχή του εκδοτικού.


Στη συνέχεια παρατίθενται το μεγάλο μεταφραστικό έργο της και ειδικά στους κλασικούς του μαρξισμού, οι εκδόσεις ιστορικού περιεχομένου και αυτές την κρίσιμη περίοδο μετά τις ανατροπές, που συνέβαλαν, στο πλάι του ΚΚΕ, στην αποκατάσταση της αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ακολουθούσαν ταμπλό με άξονα τον προλεταριακό διεθνισμό στην εκδοτική δραστηριότητα, όπως επίσης τις λογοτεχνικές εκδόσεις και το μεταφραστικό έργο από την ξενόγλωσση πεζογραφία.

Το τελευταίο χωροταξικά κομμάτι αφορούσε εκδόσεις για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, φτάνοντας μέχρι το σήμερα, με τα υλικά από τα Επιστημονικά Συνέδρια του ΚΚΕ. Επίσης, εκδόσεις για την παιδεία και τη διαπαιδαγώγηση, με σημαντικά έργα, ανάμεσά τους του Δ. Γληνού, της Ρ. Ιμβριώτη και του Α. Μακάρενκο, βιβλία για τα παιδιά. Αλλά και τις εκλαϊκευμένες εκδόσεις, ειδικά για τη νεολαία, και τις επεξεργασίες του ΚΚΕ που φωτίζουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τον δρόμο για την ικανοποίησή τους. Τέλος, αναμνήσεις για τους παλιότερους ανέσυραν οι φωτογραφίες από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής».

Ιδιαίτερες «γωνιές» της έκθεσης ήταν προθήκες με εξαιρετικά εκθέματα. Η πρώτη φιλοξενούσε εκδόσεις από προηγούμενα εκδοτικά. Η επόμενη αφορούσε τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν και ανάμεσα στα εκθέματά της ήταν ανατυπώσεις, από διάφορες περιόδους, του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος». Η τρίτη ήταν αφιερωμένη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, περιλαμβάνοντας χαρακτικά, προσχέδια σημαντικών εικαστικών που «συναντήθηκαν» με τη «Σύγχρονη Εποχή» κ.λπ. Στην τέταρτη προθήκη φιλοξενούνταν υλικά με θέματα από τη λογοτεχνία, μεταξύ τους παλιές και νέες εκδόσεις. Και μία τελευταία περιείχε διάφορα αρχειακά υλικά, κυρίως από τα πρώτα 10 χρόνια της «Σύγχρονης Εποχής», π.χ. καταλόγους με τις εκδόσεις της περιόδου, προσκλήσεις εκδηλώσεων κ.ο.κ.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια εκδοτικής δραστηριότητας(2022-12-20 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»(2020-01-10 00:00:00.0)
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»(2020-01-09 00:00:00.0)
Η «Σύγχρονη Εποχή» στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης(2019-06-11 00:00:00.0)
Απάντηση στο «Βήμα» για δημοσίευμα σχετικό με έργα του Ν. Μπελογιάννη(2010-04-07 00:00:00.0)
Επίκεντρο η σχέση βιβλίου - ΜΜΕ(2007-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ