Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με το «αν» δεν λύνονται τα προβλήματα, να πάνε όλοι στην κάλπη και να ψηφίσουν ΚΚΕ

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τ/σ «Mega» και τους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Α. Βούλγαρη

-- Καλημέρα κ. Κουτσούμπα, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

-- Καλημέρα, καλημέρα και στους τηλεθεατές.

-- Θραύση κάνατε χθες στο Σύνταγμα. Θραύση κάνατε.

-- Εκτός από θραύση, και μεγάλη συγκέντρωση...

-- Πολύ μεγάλη συγκέντρωση, πραγματικά, με παλμό, με ζωντάνια, με δύναμη. Δείχνει ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να αξιοποιήσουμε και τις τελευταίες μέρες έτσι ώστε να πάνε όλοι και να ψηφίσουν. Και να ψηφίσουν σωστά, βέβαια, ΚΚΕ.

-- Τα βλέπουμε τα πλάνα. Δίνετε και μια μάχη με το διψήφιο. Είσαστε στα όρια απ' ό,τι καταλαβαίνω, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις το έχετε ξεπεράσει κιόλας.

-- Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να πάει την Κυριακή να ψηφίσει. Γιατί με το «αν πάω να ψηφίσω, θα ψηφίσω ΚΚΕ», που μας λένε κάποιοι, με το «αν», δεν λύνονται τα προβλήματα, δεν υπάρχει συμμετοχή. Γιατί αν δεν πας να ψηφίσεις, τα αποτελέσματα θα βγουν το βράδυ των εκλογών, οι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν. Οπότε, αυτός που δεν πάει να ψηφίσει θα είναι εκτός, δεν θα έχει συμμετάσχει σ' αυτήν τη διαδικασία δηλαδή.

-- Βλέπετε να υπάρχει αποχή;

-- Δεν ξέρω, υπάρχει μια αποστροφή γενικότερα για το κλίμα που επικρατεί σ' αυτές τις εκλογές. Λίγο η κουβέντα που γίνεται για το ποιος είναι πιο πλούσιος από τον άλλον, από πού τα βρήκε, από τον μπαμπά του, από τη μαμά του, από τον θείο του, από επιχειρήσεις, από δουλειές κάτω από το τραπέζι, πάνω από το τραπέζι, όλη αυτή η συζήτηση είναι αποκρουστική. Και, βεβαίως, επιδρά στην αποστροφή που νιώθει ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας - και δικαιολογημένα κατά την άποψή μου - απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ετσι όπως γίνεται η αντιπαράθεση βοηθά το υποτονικό κλίμα που υπάρχει, και ότι δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι να πάνε, μη θεωρήσουν ότι «ευρωεκλογές είναι, χαλαρά θα πάμε». Να πάνε να ψηφίσουν, γιατί η μάχη δίνεται και με το ψηφοδέλτιο, και στην κάλπη.

Αριστερά είναι αγώνας, αντίσταση, πάλη, συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες ενεργά

-- Τώρα, Γραμματέα, να σας ρωτήσουμε. Αυτά όλα που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι πρωτόγνωρα. Και σας ρωτάω γιατί ο χώρος του ΚΚΕ είναι ένας χώρος που παίρνει ψήφους και από την Αριστερά, δηλαδή απογοητευμένοι ας πούμε... Ανεβήκατε κιόλας εσείς, γιατί πέρασε και μια κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο Κασσελάκη πώς το βλέπετε;

-- Είναι μια πορεία ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού συνολικά αυτού του μορφώματος, του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως το γνωρίσαμε, που έχει ξεκινήσει και πριν από την ηγεσία Κασσελάκη, αλλά και μετά την εκλογή του Κασσελάκη έχει επιταχυνθεί αυτό το φαινόμενο. Δεν ξέρω πώς θα αποκρυσταλλωθεί, μένει να το δούμε δηλαδή στις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε πλέον για αριστερά, ό,τι τέλος πάντων αισθανόταν ή καταλάβαινε κάποιος ως αριστερά, με αξίες, με ιδανικά, με αλλαγές έξω από τον καπιταλισμό, για τον σοσιαλισμό, έξω από αρνητικές και αντιλαϊκές επιθετικές συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή όπως είναι η ΕΕ, η οποία είναι πραγματική φυλακή για τους λαούς. Η αριστερά ήταν αυτό και κυρίως αγώνες, αντίσταση, πάλη, συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες ενεργά. Δεν ήταν δηλαδή το lifestyle, η προσωπική ζωή, η επίδειξη του πλούτου, η επίδειξη της οικογενειακής ή της προσωπικής ή άλλης ζωής, πού διασκεδάζω, τι φαγητό τρώω, πού πάω τις διακοπές μου κ.λπ. Ηταν αγώνας δίπλα στους εργάτες στα εργοστάσια, στα ναυπηγεία, στη ΛΑΡΚΟ, στους αγρότες που αγκομαχούν για να βγάλουν και να μπορούν να έχουν την παραγωγή τους, δίπλα στους επαγγελματίες και τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι υποφέρουν από αυτήν τη μεγάλη φοροληστεία και τους υπέρογκους φόρους, ήταν δίπλα σ' αυτούς που πάνε να χάσουν το σπίτι τους από τα «κοράκια», για να μην τους πλειστηριάσουν τα σπίτια. Ηταν, τέλος πάντων, παντού, πανταχού παρούσα, αυτό που λέγαμε αριστερά. Κι αυτό τώρα είναι μόνο το ΚΚΕ, δεν το βρίσκει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε κόμματα που είναι γύρω απ' αυτήν τη λογική της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας και διαγκωνίζονται ποιος θα είναι λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο μπροστά.

-- Αρα ο Κασσελάκης δεν είναι αριστερός. Στον Κασσελάκη δεν βλέπετε κάποιο αριστερό στοιχείο;

-- Ε όχι, να λέει τώρα ότι «είναι ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ», τι διάολο αριστερός είναι αυτός; Να επιμένει και να μιλάει για «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ, του Νετανιάχου, ακόμα και σήμερα, μετά από 8 μήνες. Να πω την πρώτη, τη δεύτερη μέρα δεν καταλάβαινε τι έλεγε, σε τι έδινε «πράσινο φως», κι αυτός και οι υπόλοιποι εδώ, οι κυβερνώντες της κυβέρνησης της ΝΔ ή άλλοι. Αλλά τώρα να μιλάει έτσι όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακήρυξε τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, όχι μόνο την ηγεσία της Χαμάς, που έτσι κι αλλιώς την είχε κατατάξει εκεί. Τον ονόμασε εγκληματία πολέμου και διώκεται διεθνώς, έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. 'Η να μιλάει και με τους βιομηχάνους και με όλους αυτούς μαζί. Ε, δεν γίνεται δηλαδή.

-- Πήγε και στην Παλαιστίνη...

-- Ναι, αυτό που κάνουν πάντα όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά κόμματα, τα τυχοδιωκτικά στοιχεία που έχουν αυτήν την πολιτική. Οταν προεκλογικά θέλουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, όταν ξέρουν ότι οι ψηφοφόροι τους, ο λαός τούς λέει «θα σας τιμωρήσω», ε, σου λέει, ας κάνω και μια βόλτα μέχρι τη Ραμάλα, να δω εκεί έναν εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, να πω τέλος πάντων ότι «είμαι και με την Παλαιστίνη», όπως πριν ήταν με το Ισραήλ και συνεχίζει να είναι, κι όλα καλά κι όλα ωραία. Δεν είναι έτσι όμως, ο λαός μας καταλαβαίνει την κοροϊδία, καταλαβαίνει ποιος του λέει αλήθεια, ποιος είναι συνεπής με τις θέσεις και ποιος πραγματικά τον στηρίζει. Μη νομίζετε, το βλέπαμε και παλιότερα αυτό. Δεν ξέρω αν θυμάστε, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ το χρησιμοποιούσε, όταν είχε εκλογικές δυσκολίες εδώ έφερνε τον Αραφάτ από την Παλαιστίνη στη Βουλή.

-- Καλά, άλλο με τον Ανδρέα...

-- Αλλες οι εποχές, φυσικά. Τότε υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, ήταν άλλος ο διεθνής συσχετισμός, ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ λέμε τώρα για τον κ. Κασσελάκη και πώς συμπεριφέρεται σ' αυτά τα ζητήματα.

Μέτρα τώρα για την ακρίβεια, για να ανασάνει ο λαός

-- Πάμε να δούμε τον κ. Μητσοτάκη, επειδή σας ακούω να ασχολείστε πολύ με την οικονομία, πολύ με την ακρίβεια. Και φαίνεται ότι για τον κ. Μητσοτάκη ο μεγαλύτερος του αντίπαλος είναι η ακρίβεια. Η δική σας πρόταση ποια είναι πάνω σ' αυτό;

-- Η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Εμείς λέμε, πολύ απλά, ότι αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από χθες, ας γίνει τουλάχιστον σήμερα, ως κάποια μέτρα άμεσης ανακούφισης, όχι ότι λύνουν το πρόβλημα. Δηλαδή η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, σε καύσιμα, για να ανασάνει λίγο αυτός ο λαός και οι αγρότες κυρίως.

-- Κατάργηση ή μείωση;

-- Κατάργηση κανονικά χρειάζεται, αλλά έστω και μια μείωση θα ήταν, λέω, μια προσωρινή ανακούφιση. Αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων συνολικότερα, συντάξεων. Γιατί άλλο να έχεις υψηλούς μισθούς και να πας στο σούπερ μάρκετ με τις υψηλές τιμές, κάπως «αντέχεται». Τίποτα δεν αντέχεται από αυτό που λέμε ακρίβεια ή άνοδος των τιμών. Και, φυσικά, η μεγάλη φοροληστεία. Χρειάζονται φοροαπαλλαγές, αφορολόγητο όριο, αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, χρειάζεται και για άλλους εργαζόμενους γιατί πληρώνουν πάρα πολλά, είναι υπέρογκοι οι φόροι. Αυτά θα μπορούσαν να είναι κάποια άμεσα μέτρα, να ανακουφίσουν, δεν λύνουν το πρόβλημα. Γιατί, ξαναλέω, πάμε στην ουσία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, εδώ έχουμε το ζήτημα της αύξησης της τιμής του ρεύματος, τελευταία, που θα φτάσει 70%, που οφείλεται καθαρά - το λένε και οι ίδιοι δηλαδή - στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας. Το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ψήφισε, και στη συνέχεια το διατηρεί και το επεκτείνει η ΝΔ, πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Αρα, πρέπει να πάρεις μια σειρά μέτρα, γιατί η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εν ονόματι της δήθεν «πράσινης μετάβασης», μας έφερε μεγάλο κόστος στην Ενέργεια, στο ρεύμα. Γιατί έγινε και ανεξέλεγκτα, με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους που κοιτάγανε μόνο το δικό τους συμφέρον, και όχι βέβαια τα λαϊκά νοικοκυριά ή την οικονομία της χώρας ...και εκτινάχθηκε η ακρίβεια στα ύψη. Εχει να κάνει με το πανάκριβο αμερικάνικο LNG, για παράδειγμα, γιατί εδώ κάναμε την απολιγνιτοποίηση - εμείς διαφωνούσαμε - που ο λιγνίτης ήταν φτηνή πηγή Ενέργειας, ιδιαίτερα μετά το εμπάργκο στη Ρωσία με το φυσικό αέριο, που κι αυτό επέδρασε στην άνοδο του κόστους της Ενέργειας. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, σ' αυτήν την κατάσταση, με μονοπωλιακές τιμές στα λιπάσματα, που αυτά έχουν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, έχουν επιπτώσεις στη συνέχεια στα ράφια των καταστημάτων και στις τιμές όπου αγοράζει τα προϊόντα η λαϊκή οικογένεια.

Αρα, λοιπόν, μιλάμε για ένα ντόμινο θεμάτων οικονομικής φύσης, που έχουν να κάνουν με αυτό το σύστημα, και πώς η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις, αλλά και η ΕΕ με τις Κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Για να μη μιλήσω για το μεγάλο θέμα της συγκρότησης της ΕΕ αυτής, που εμείς τη λέμε ΕΕ - γιατί τέτοια είναι - των μονοπωλίων και των λόμπι, της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης. Το 1992 περάσαμε σε μια ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, που σημαίνει ότι ανεξέλεγκτα μπορούν οι μεγάλοι, που έχουν δυνατότητα ανταγωνισμού, μονοπωλιακοί όμιλοι να μπορούν να επιδρούν στις τιμές με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Σε μικρές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, να τις ανεβάζουν για να έχουν κέρδη, σε μεγάλες οικονομίες, εκεί που έχουν ανταγωνιστικούς ομίλους, να τις κατεβάζουν, για να μπορούν πάλι βέβαια να έχουν κέρδη.

Γονατίζουν τον λαό και δίνουν φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

-- Λέει η κυβέρνηση, τα προϊόντα δεν μπορώ να τα βάλω σε διατίμηση. Μπορώ όμως να κάνω το άλλο, όπως έκανα πέρυσι ή πρόπερσι, να φορολογήσω τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών. Μήπως αυτό είναι μια λύση, να γίνει με πάγιο τρόπο;

-- Είναι κοροϊδία, γιατί κοιτάξτε να δείτε: Εβαλε πρόστιμο 300 εκατ. σε μια μεγάλη εταιρεία, είναι και στην Ελλάδα, είναι σε 20 χώρες περίπου, μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος, γνωστή εταιρεία, η οποία είχε εξαγοράσει παλιότερα και ελληνικές εταιρείες. Αυτά τα 300 εκατ. η συγκεκριμένη εταιρεία τα είχε στην επισφάλειά της. Η ίδια είχε τεράστια κέρδη, μάλιστα το πρόστιμο αυτό, που περίμενε να το φάει από την κυβέρνηση, αυτή η εταιρεία το είχε βάλει στις επισφάλειές της για το 2024.

-- Αρα το περίμενε ούτως ή άλλως...

-- Το περίμενε ούτως ή άλλως. Η κάθε εταιρεία βάζει στις επισφάλειές της, λέει τόσα είναι, τόσα θα πληρώσω. Τα πληρώνω... Και συνεχίζει τον ίδιο χαβά. Αρα λοιπόν δεν λύνεται το πρόβλημα.

-- Η φορολόγηση με 90% των κερδών, ας πούμε, των εταιρειών Ενέργειας είναι ένα μέτρο...

-- Ναι, αλλά ποιο μέτρο; Εδώ έχει φοροαπαλλάξει εφοπλιστές και άλλους βιομηχάνους. Μιλάμε για τεράστιες φοροαπαλλαγές, δεν πληρώνουν. Σε κάποιους λέει, πληρώστε εθελοντικά, όποιος θέλει πληρώνει φόρο εθελοντικά. Ελεος δηλαδή! Γονατίζει τον εργάτη, τον αγρότη, τον υπάλληλο, τον επαγγελματία, και δίνει σε εφοπλιστές και σε μεγαλοβιομηχάνους, που δεν ξέρουν τι έχουν, φοροαπαλλαγές. Και στο πετρέλαιο και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

-- Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, να πούμε καλή επιτυχία, είμαστε και στην τελική ευθεία. Μας έκανε εντύπωση και φέτος - εγώ δεν το έχω ξαναδεί - που ξεκινήσατε την περιοδεία σας από την ομογένεια, πήγατε Καναδά, Γερμανία. Ολόκληρο τουρ κάνατε...

-- Ναι, υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες, και παλιότερες γενιές και νεότερες, οι νεομετανάστες που λέμε, που έχουν πάει τα τελευταία 10-15 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ηταν και στον Καναδά πολλές οι συναντήσεις, και στις ΗΠΑ, και στη Γερμανία.

-- Οντως ανοιχτήκατε, και στο TikTok σάς είδαμε φέτος. Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία.

-- Ναι, να είστε καλά, και την Κυριακή στην κάλπη ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ