Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πολεμική οικονομία η επόμενη μέρα στην ΕΕ

Τη στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το απόγευμα στην ΕΡΤ, λίγα μόνο 24ωρα από τις ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς αν το βασικό διακύβευμα της ΕΕ για την επόμενη 5ετία είναι η στρατηγική της αυτονομία και πώς τοποθετείται η Ελλάδα σε αυτήν τη συζήτηση, απάντησε ότι «στους σημερινούς καιρούς δεν δικαιολογείται καμία γεωπολιτική ή γεωστρατηγική αφέλεια. Ζούμε σε ταραγμένες περιόδους».

Στο ίδιο μοτίβο αναφέρθηκε και στην πρόταση που έκανε πρόσφατα με τον Πολωνό ομόλογό του Ντ. Τουσκ για κοινό αντιαεροπορικό θόλο στη ΕΕ. Επανέφερε την πρόταση για «ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι αντίστοιχο με ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα, προφανώς πολύ πιο μικρό, αυτό πρέπει να συνδέεται και με ορισμένα μεγάλα projects στρατηγικής προτεραιότητας για την Ευρώπη, τα οποία να μπορέσουν να ενώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να προσφέρουν προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις κοινές αμυντικές μας ανησυχίες». Εβαλε την αντιπυραυλική άμυνα «ως ένα παράδειγμα ενός τέτοιου project, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί από ένα τέτοιο ταμείο». Επέμεινε, μάλιστα ότι «είναι κάτι το οποίο θα ενταχθεί και στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην καινούργια ατζέντα» του.

Αλλωστε, παρουσίασε ως ερωτηματικό «εάν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί, σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας, τις αυξημένες δαπάνες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε για την άμυνά μας». Ακόμα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η ΕΕ «είχε ουσιαστικά εκχωρήσει την άμυνά της και τις εγγυήσεις ασφάλειας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως ό,τι προτείνει «δεν είναι υποκατάστατο», αλλά «συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ». Εξάλλου, έχοντας κατά νου τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους ενόσω συγκεντρώνονται ξανά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, έστειλε μήνυμα στους ηγέτες των άλλων κρατών - μελών ότι «έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις με τα Σκόπια και το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να συναντηθεί με τη νέα σκοπιανή ηγεσία, θύμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και η μία ενιαία ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, έναντι όλων, ήταν η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ τόσα χρόνια». Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν «μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα».

Στα Ελληνοτουρκικά, και καθώς ετοιμάζουν συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων «είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Επανέλαβε, επίσης, ότι «μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας», την ώρα που αυτό κόβεται και ράβεται αναλόγως πώς βολεύει τους επικίνδυνους για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, ενώ η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, ερωτηθείς σχετικά ο Μητσοτάκης παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Στο μεταξύ, στο ευρύτερο πλαίσιο εξοπλισμών για ΕΕ και ΝΑΤΟ, και της «πολεμικής οικονομίας» τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χτες το πρωί τα ναυπηγεία της «Naval Group», στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες τύπου «Belharra» για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ