Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παρέμβαση των ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες υπέρ της πρότασης Μπάιντεν

Ενώ η Χαμάς καταγγέλλει ότι το σχέδιο που κυκλοφορεί η Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ διαφέρει από την πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Copyright 2024 The Associated

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα παζάρια με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ - παζάρια που διασυνδέονται άμεσα με τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το φόντο, οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, με κοινό χαρακτηριστικό ότι πολίτες τους συμπεριλαμβάνονται στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζουν την πρόταση εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων που περιέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 31 Μάη.

Καλούν την Χαμάς να κλείσει αυτήν τη συμφωνία, αναφέροντας μάλιστα ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει» με αυτήν - παρότι ακόμα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ότι την αποδέχεται και μια σειρά από στελέχη της την απορρίπτουν.

Επισημαίνουν ότι «αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση της Γάζας, μαζί με εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και ευκαιρίες, για μια πιο διαρκή μακροπρόθεσμη ειρήνη και μια λύση δύο κρατών».

«Σε αυτήν την αποφασιστική στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ καθώς και τη Χαμάς να κάνουν οποιουσδήποτε τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία», προσθέτουν.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και της Βρετανίας.

Αντίδραση Χαμάς για διαφορετικό σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, πάντως, οι προχτεσινές συνομιλίες του διευθυντή της CIA Γ. Μπερνς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Α. Κάμελ δεν φάνηκαν να αποδίδουν καρπούς.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Reuters» πως μολονότι η οργάνωση χαιρετίζει «ιδέες του Μπάιντεν» όπως τις ανακοίνωσε στις 31 Μάη μιλώντας για εκεχειρία τριών φάσεων στη Γάζα, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαρτάται από την πρόταση του Ισραήλ την οποία η Χαμάς είδε και απέρριψε ως μη ικανοποιητική.

«Το έγγραφο των ΗΠΑ (...) δεν έχει καμία αναφορά σε τερματισμό της επίθεσης ή σε αποχώρηση (...) Το ισραηλινό έγγραφο μιλά για ανοικτή διαπραγμάτευση δίχως χρονικό όριο και μιλά για "στάδιο" στη διάρκεια του οποίου η κατοχική κυβέρνηση παίρνει τους ομήρους και ξαναρχίζει τον πόλεμο. Είπαμε στους μεσολαβητές πως τέτοιο έγγραφο δεν το αποδεχόμαστε», ανέφερε ο Ζούχρι.

Παρ΄ όλα αυτά πρόσθεσε πως είναι «δεσμευμένος» στην πρόταση της 5ης Μάη για εκεχειρία τριών φάσεων και ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, μολονότι λίγο μετά Ισραηλινός αξιωματούχος την απέρριψε ως «απαράδεκτη».

Πιο αισιόδοξη προοπτική των παζαριών σε Ντόχα και Κάιρο έδινε το ίδιο διάστημα το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι «Al Qahira».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel» ορισμένες από τις διαφωνίες Χαμάς - Ισραήλ αυτήν τη στιγμή είναι οι ακόλουθες: Η Χαμάς προτείνει απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων (όχι απαραίτητα ζωντανών συνολικά), ενώ η ισραηλινή πρόταση ζητά την απελευθέρωση 33 ζωντανών ομήρων. Η πρόταση της Χαμάς αίρει το «βέτο» που απαιτεί το Ισραήλ για την απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων και αυξάνει τον αριθμό αυτών που επιθυμεί να απελευθερωθούν. Η πρόταση της Χαμάς ζητά την ελεύθερη κίνηση των αμάχων της Γάζας σε βορρά και νότο δίχως «ελέγχους ασφαλείας» που ζητά το Ισραήλ για να αποτρέψει επαναφορά των μαχητών της οργάνωσης στις διάφορες περιοχές... Επίσης, η πρόταση της Χαμάς διαφοροποιείται στον χρόνο των τριών φάσεων, αφενός στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων και σε ό,τι αφορά την αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων. Απαιτεί επίσης την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων, που απελευθερώθηκαν μετά τη συμφωνία του 2011, για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ και έκτοτε συνελήφθησαν ξανά.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η Χαμάς ζητά από την πρώτη μέρα της εκεχειρίας σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλισμό για την απομάκρυνση συντριμμιών και για την επαναλειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Σε αντάλλαγμα η Χαμάς δεσμεύεται να απελευθερώσει 3 Ισραηλινούς ομήρους κατά την τρίτη μέρα της εκεχειρίας και άλλους 3 κάθε επτά μέρες με προτεραιότητα στις γυναίκες (στρατιώτες ή πολίτες). Την έκτη βδομάδα η Χαμάς προθυμοποιείται να απελευθερώσει και τους υπόλοιπους Ισραηλινούς μη στρατιωτικούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση συμφωνημένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Κατά το διάστημα αυτό, προτείνεται το Ισραήλ να απομακρύνει μερικώς τα στρατεύματα από τη Γάζα και να επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση αμάχων μεταξύ βορρά και νότου. Κατά την 22η μέρα της πρώτης φάσης προτείνεται οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν και από το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας προς τα ισραηλινά σύνορα. Η δεύτερη φάση μελετάται να έχει διάρκεια 42 ημερών με στόχο «βιώσιμη ηρεμία» και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Παρεμβάσεις από Ρωσία και Ισπανία

Δριμεία κριτική σε Ισραήλ και ΗΠΑ άσκησε την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό πως στη Γάζα δεν κάνει πόλεμο αλλά «πλήρη αφανισμό άμαχου πληθυσμού». Χαρακτήρισε τον πόλεμο ως «αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ» που μονοπώλησαν τις προσπάθειες επίλυσης του Παλαιστινιακού με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη πως η κυβέρνησή του προσπαθεί να επηρεάσει «όσο μπορεί» τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης.

Από την πλευρά της Ισπανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ανακοίνωσε χτες πως η Μαδρίτη θα υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, με την κατηγορία της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Η κίνηση της Ισπανίας έρχεται μετά από ανάλογη απόφαση της Ιρλανδίας, που προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην υπόθεση, ενώ νωρίτερα είχαν ανακοινώσει την ίδια απόφαση η Χιλή και το Μεξικό.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον ρόλο του ad hoc δικαστή σε επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εξετάζει την προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ ο 87χρονος Ισραηλινός δικαστής Αχαρόν Μπαράκ. Σε σχετική επιστολή αναφέρει ότι οι λόγοι δεν αφορούν την προσφυγή της Ν. Αφρικής, αλλά είναι «προσωπικοί και οικογενειακοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ