Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Με σημαίες ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ενα από τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκλέχτηκε η Ελλάδα για την περίοδο 2025-2026, σε ψηφοφορία που έγινε χτες στη Νέα Υόρκη στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν. Οι άλλες 4 χώρες που εξελέγησαν είναι οι Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Σομαλία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης στη θέση αυτή, είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σε δήλωσή του σημείωσε ότι «η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής», σκιαγραφώντας την πρεμούρα της κυβέρνησης για τις ανάγκες των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, όπως και του ευρωατλαντικού άξονα με τα σχέδιά του για έλεγχο κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων.

Προηγουμένως ο Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε για την ελληνική υποψηφιότητα, όπως και «για τα κρίσιμα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, ιδιαιτέρως το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της πρότασης, η οποία έχει τεθεί για άμεση κατάπαυση του πυρός». «Είναι μια πρόταση, η οποία θα πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή», έλεγε σχετικά ο Ελληνας υπουργός μετά τη συνάντηση, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφύγει, όπως ο διάολος ο λιβάνι, να καταδικάσει τα εγκλήματα πολέμου στα οποία προβαίνει ο «στρατηγικός εταίρος» της, Ισραήλ.

Συζήτησαν, ακόμα, το ζήτημα του Κυπριακού, παρουσία και της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, M.Α. Χολγκίν Κουεγιάρ. «Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις. Επαναλάβαμε τη βασική μας θέση ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να συζητήσουν έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», έλεγε σχετικά ο Γεραπετρίτης, εκφράζοντας την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να επανεκκινήσει ο διάλογος, ο οποίος τροχιοδρομεί βέβαια πάνω σε ευρωατλαντικής κοπής σχέδια που όλα στον πυρήνα τους έχουν τη διχοτόμηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ