Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην αγωνίστρια Κατίνα Μανιτάρα

Με θλίψη και σεβασμό, αλλά και την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα για το δίκιο του λαού με ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ, συγγενείς, συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρέτησαν χτες την αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Κατίνα Μανιτάρα - Ζωργιού, η οποία «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών.

Στο τελευταίο «αντίο» στην συναγωνίστρια Κατίνα Μανιτάρα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Παναγής, Βασίλης Δημόπουλος και Μανώλης Ραπανάκης, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Αντώνη Κωσταδήμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, κλιμάκιο της ΤΕ Ανατ. Συνοικιών, με επικεφαλής τον Γραμματέα Αλέξανδρο Μπουγά, ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή», καθώς επίσης σύσσωμο το ΔΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Στέλιο Λάμπρου, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι αγωνιστές στο «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου η συναγωνίστρια Κατίνα διέμενε τα τελευταία χρόνια. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο, Τούλα Μητσέα, καθώς και της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αλέκο Γώγο.


RIZOSPASTIS

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής της πολιτικής κηδείας που έγινε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του τιμημένου ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστή και υπηρέτησε αταλάντευτα. Εκεί και η σημαία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για να θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες που έδωσε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Δίπλα της, σε θέσεις τιμητικής φρουράς, στάθηκαν τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο δήμαρχος Καισαριανής, συναγωνιστές και συγγενείς, αποχαιρετώντας τη με τον σεβασμό που η ίδια κέρδισε με τους αγώνες και τη στάση ζωής της.

Στους αγώνες της για το δίκιο του λαού αλλά και στην ανθρώπινη πλευρά της Κατίνας Μανιτάρα αναφέρθηκαν αποχαιρετώντας την, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης, συγγενικά της πρόσωπα, η Τούλα Μητσέα, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Στέλιος Λάμπρου, από το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Εκ μέρους του ΚΚΕ την συναγωνίστρια Κατίνα αποχαιρέτησε ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του ΤΓ Ανατ. Συνοικιών, ο οποίος ανέφερε:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποχαιρετά σήμερα με μεγάλη λύπη και συγκίνηση την αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ Κατίνα Μανιτάρα. Αποχαιρετάμε την ακούραστη και πάντα αισιόδοξη αγωνίστρια που βάδισε έναν δρόμο δύσβατο και "έφυγε" από τη ζωή με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας ότι έκανε το καθήκον της, κι ας έλεγε η ίδια πως "δεν έκανα τίποτα σπουδαίο, απλώς βρέθηκα κοντά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα"».


RIZOSPASTIS

Αναφέρθηκε στα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Γεννημένη στις 14 Μάρτη του 1932 στο Μαλανδρίνο της Φωκίδας, παιδί φτωχής εργατοαγροτικής οικογένειας, που κυριολεκτικά «βγήκε ολόκληρη στο βουνό». Στο βουνό όπου βγήκε και η συναγωνίστρια Κατίνα. Στην αρχή, στα 10 της, ως Αετόπουλο στην ΕΑΜική Αντίσταση κατά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής και στη συνέχεια το 1947 στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και τη μεγάλη ταξική σύγκρουση, όπου αναδείχθηκε σε ανθυπολοχαγό. Συμμετείχε σε πολλές μάχες με τη 2η Μεραρχία του ΔΣΕ στο πλάι του καπετάν Διαμαντή, όπως στη μάχη της Αμφισσας, όπου τραυματίστηκε στο κεφάλι από θραύσμα σφαίρας, το οποίο «κουβάλησε σε όλη της τη ζωή», ως παράσημο, όπως η ίδια έλεγε, αλλά και στην κατάληψη του Καρπενησίου, στη μάχη της Καρδίτσας και αλλού.

Συνεχίζοντας ο Βαγγέλης Γείτονας στάθηκε στη σύλληψή της το 1949, στην άρνησή της να υπογράψει δήλωση μετανοίας παρά τα βασανιστήρια, στη φυλάκισή της για 3,5 χρόνια, αλλά και στις «βιοποριστικές ταλαιπωρίες της φτώχειας και της αναδουλειάς με τα οποία αντιμετώπισε το αστικό κράτος τους αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ, βγαίνοντας και πάλι αλύγιστη», όπως σημείωσε, και πρόσθεσε:

«Η Κατίνα Μανιτάρα έζησε μια ζωή δοσμένη στους αγώνες για τα ιδανικά του ΚΚΕ. δίνοντας το "παρών", με υπερηφάνεια αλλά και με σεμνότητα, στις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις του εργατικού κινήματος, του κινήματος των συνταξιούχων και ιδιαιτέρως στις προσπάθειες για την ανάδειξη της Ιστορίας των μεγάλων λαϊκών αγώνων. Ηταν εκεί στις διαδηλώσεις των συνταξιούχων με τη μαγκούρα της αλλά πάντα με καμάρι και άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα. Ακόμα και όταν η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 έπνιξε στα χημικά τη διαδήλωση των συνταξιούχων, η Κατίνα, μαζί και με άλλους συνταξιούχους, στάθηκε μπροστά στα ΜΑΤ, αψηφώντας την τρομοκρατία. Την είχε άλλωστε αντιμετωπίσει πολλές φορές στη ζωή της (...)

Πιστή λοιπόν στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος η Κατίνα, έγραφε σε χαιρετιστήριο μήνυμά της προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. "Οι άνθρωποι, μας τα αφαιρούν όλα, η ζωή μάς τα χρωστάει και χρωστάει πάρα πολλά (...) Εσείς κρατάτε τον κόσμο στα δύο σας χέρια και όλοι μαζί είστε οι νέοι κυρίαρχοι της Γης. Ο λαός μας όσο έχει δίπλα του και κοντά του το ΚΚΕ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για πάντα. Ζήτω το τιμημένο, ηρωικό και ακούραστο Κόμμα μας".

Αγαπημένη μας Κατίνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε αποχαιρετά. Σε αποχαιρετάμε όλοι εμείς με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αντλώντας διδάγματα από τους αγώνες, που και ως μέλος της δρακογενιάς της Αντίστασης και του ΔΣΕ δώσατε. Αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή στη μνήμη σου. Φεύγεις γεμάτη και περήφανη. Καλό ταξίδι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ