Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση μηλοπαραγωγών της Αγιάς την Τρίτη

ICON

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αθήνα, την Τρίτη, 1η Οκτώβρη, οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Αγιάς Λάρισας, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση που θα εξασφαλίζει ότι τα πράσινα μήλα θα συντηρηθούν με το κατάλληλο σκεύασμα ώστε να μπορέσουν να διατεθούν με ασφάλεια στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση σκευάσματος με τη δραστική ουσία διφαινυλαμίνη για την προστασία του πράσινου μήλου, σημειώνοντας ότι χωρίς σκεύασμα προστασίας τα πράσινα μήλα, που αποτελούν το 50%, περίπου, της καλλιέργειας μήλου στην επαρχία Αγιάς, θα υποστούν σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς τους και θα μετατραπούν σε μη εμπορεύσιμα.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί, κάνουν λόγο για κοροϊδία από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι, ενώ λένε ότι από τις 8 Αυγούστου το υπουργείο γνώριζε για την απαγόρευση της χρήσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μαξ. Χαρακόπουλος, στη γιορτή μήλου της Αγιάς, στις 31 Αυγούστου, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί η κατ' εξαίρεση χρήση του σκευάσματος για 120 μέρες όπως ζητούσαν οι παραγωγοί.

Κι αφού τονίζουν ότι δε θα καλύψουν ούτε τα έξοδα παραγωγής κι αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά συνολικά στην επαρχία, καθώς θα οδηγήσει σε μαρασμό την τοπική κοινωνία που στηρίζεται στο εισόδημα των μηλοπαραγωγών, σημειώνουν ότι αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, «είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου να μας παράσχει ένα ανάλογο σκεύασμα να χρησιμοποιήσουμε που να πληροί τις προϋποθέσεις και να προστατεύει την παραγωγή μας. Σκεύασμα που να είναι αξιόπιστο γιατί το 2011 που χρησιμοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης του υπουργείου το smart fresh, αχρηστεύθηκε το 70% της παραγωγής πράσινου μήλου με τεράστιο οικονομικό κόστος εκατομμυρίων ευρώ για τους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ