Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός πνίγει στο αίμα την Παλαιστίνη

Τραυματισμένα παιδάκια κατακλύζουν τα νοσοκομεία της Γάζας που μένουν χωρίς ρεύμα, ενώ σχεδόν 450 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Copyright 2023 The Associated

Τραυματισμένα παιδάκια κατακλύζουν τα νοσοκομεία της Γάζας που μένουν χωρίς ρεύμα, ενώ σχεδόν 450 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Από αέρα και θάλασσα συνεχίζονται ασταμάτητα οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του κατοχικού ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 300.000 έφεδροι περιμένουν το «πράσινο φως» για χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, με ορατό το ενδεχόμενο πολέμου σε δύο μέτωπα: Ενα στον νότο και στη Λωρίδα της Γάζας και ένα στον βορρά στα σύνορα με τον Λίβανο και την «Χεζμπολάχ».

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων από το σφοδρό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, ανέρχεται στους 1.537 νεκρούς (από αυτούς τουλάχιστον 160 σκοτώθηκαν χτες) και πάνω από 6.600 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες.

Χτυπήθηκαν ανελέητα πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, επιχειρήσεις, τεμένη, σχολεία, πανεπιστήμια, ακόμη και ασθενοφόρα, αφού όλα είναι στόχος για τα ισραηλινά αεροπλάνα που από το Σάββατο έως χτες είχαν ρίξει στον παλαιστινιακό θύλακα πάνω από 6.000 βόμβες (συνολικού βάρους 4.000 τόνων)...

Ωστόσο, θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας δεν πέφτουν μόνο οι κάτοικοι της Γάζας αλλά και περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ομάδες οπλισμένων Εβραίων εποίκων τρομοκρατούν, απειλούν και επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους, πυροβολώντας εν ψυχρώ.

Προχτές το βράδυ, Εβραίοι έποικοι σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στο χωριό Κούσρα της Ναμπλούς, ενώ χτες έποικοι σκότωσαν άλλους δύο Παλαιστίνιους αμάχους, στη διάρκεια κηδείας των πρώτων.

Από τη μεριά του Ισραήλ, ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων από την επιχείρηση της «Χαμάς», τις συγκρούσεις που ακολούθησαν και τις ρουκέτες που εκτοξεύονται, από το Σάββατο μέχρι χτες, ανέφερε 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς (ανάμεσά τους και πάνω από 160 στρατιώτες του κατοχικού στρατού) και πάνω από 3.300 τραυματίες.

Ζοφερή κατάσταση για τους άμαχους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Καθώς συνεχίζεται ο απάνθρωπος ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, με πλήρη διακοπή της παροχής νερού, ρεύματος, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων στοιχειωδών αγαθών, χτες ανακοινώθηκε ότι έμειναν από καύσιμα και οι γεννήτριες των νοσοκομείων του θύλακα, τα οποία βρίσκονταν ήδη σε τραγική κατάσταση, ενώ δεν σταματούν να κατακλύζονται από πολλές χιλιάδες τραυματίες.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις τροφίμων και ειδών ανάγκης λόγω ελλείψεων.

Ισραηλινά αεροπλάνα πετούσαν χτες, μαζί με τις βόμβες, και φυλλάδια στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας ζητώντας από τον κόσμο... «να απομακρυνθεί»! Οι άμαχοι, βεβαίως, δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε καταφύγιο, σε κανένα ασφαλές κτίριο.

Τη ζοφερή κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί περιέγραψε χτες ο Στ. Ντούζαριτς, εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Τόνισε ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε κατά 30% ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων της Γάζας από τους βομβαρδισμούς, ξεπερνώντας τους 338.000. Πρόσθεσε ότι το 1/3 αυτών μπόρεσε να βρει στοιχειώδες καταφύγιο σε κάποιο από τα 92 σχολεία του ΟΗΕ στην περιοχή (τα οποία ωστόσο επίσης δέχονται ισραηλινά πλήγματα), αλλά οι περισσότεροι έμειναν είτε σε σπίτια συγγενών ή άστεγοι.

Πρόσθεσε ότι ισοπεδώθηκαν πάνω από 2.500 σπίτια, ενώ άλλα 23.000 υπέστησαν υλικές ζημιές.

Χτυπήθηκαν 88 σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και δύο σχολεία για παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Εμειναν δίχως σχολική στέγη πάνω από 600.000 παιδιά.

Ο Ντούζαριτς ανακοίνωσε επίσης ότι έως χτες βράδυ σκοτώθηκαν 12 υπάλληλοι οργανώσεων του ΟΗΕ στη Γάζα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και ρεύματος έμειναν εκτός λειτουργίας 7 μονάδες καθαρισμού νερού και επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετούσαν το 50% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα. «Σε ορισμένες περιοχές τα λύματα και τα στερεά απόβλητα γεμίζουν τους δρόμους προκαλώντας υγειονομικές βόμβες», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είχε καταγγείλει τη «συλλογική τιμωρία» του Παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, οι συνοριακές αρχές της «Χαμάς» στη μεθόριο με την Αίγυπτο ανακοίνωσαν πως ισραηλινή επιδρομή χτύπησε περιοχή μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου προκαλώντας μεγάλο κρατήρα που εμποδίζει την κίνηση οχημάτων.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή, Φ. Καρμπόνι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι σε επαφή με τη «Χαμάς» και τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο προσπαθειών για την εξασφάλιση απελευθέρωσης ομήρων, ως «ουδέτερος μεσολαβητής». Το Κατάρ, που έχει στενές σχέσεις με τη «Χαμάς» εδώ και χρόνια, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του σε αυτές τις «διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος επέμεινε ότι «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος», κάτι που έχει ζητήσει και ο ΟΗΕ, ώστε να εισαχθούν στον παλαιστινιακό θύλακα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι έχει κλείσει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είναι κλειστό λόγω των ισραηλινών επιδρομών. Κάλεσε όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας να στείλουν τη βοήθεια στο διεθνές αεροδρόμιο Αλ Αρίς της Αιγύπτου, που βρίσκεται στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά.

Σε ό,τι αφορά τους ομήρους που κρατούν η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ», ανακοινώθηκε πως είναι 150 (30 κρατούνται από την «Ισλαμική Τζιχάντ») και πως από αυτούς οι 97 είναι Ισραηλινοί και οι υπόλοιποι ξένοι. Από αυτούς τρεις ήταν Κινέζοι που επιβεβαιώθηκε χτες ότι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιδρομών.

Σφίγγει τη θηλιά του αποκλεισμού το ισραηλινό κράτος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, διαβεβαίωσε και χτες ότι θα πεθάνει κάθε στέλεχος της «Χαμάς», παρομοιάζοντάς την ξανά με το «Ισλαμικό Κράτος», όπως έκανε στη συνέχεια και μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου συνοδεύτηκαν με την είδηση πως για πρώτη φορά από το 1982 η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία «El Al Israel Airlines» θα πραγματοποιήσει πτήσεις αύριο, Σάββατο (εβραϊκό Σαμπάτ) προκειμένου να μεταφέρει και άλλους εφέδρους στη χώρα.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ισραελ Κατς, δήλωσε κυνικά ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας, ακόμα και για ανθρωπιστική βοήθεια, θα παραμείνει, όσο η «Χαμάς» δεν απελευθερώνει τους Ισραηλινούς ομήρους.

«Κανένας διακόπτης ρεύματος δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ακολούθησε ο αρχηγός του ΓΕΣ, Χ. Χαλέβι, ο οποίος στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του από την έναρξη του πολέμου, υποστήριξε ότι η Γάζα «δεν θα μείνει ίδια μετά τον πόλεμο» και απείλησε τον επικεφαλής της «Χαμάς», Γιαχία Σινουάρ, και τους μαχητές της οργάνωσης ότι «είναι νεκροί».

Στο μεταξύ, καθώς προκαλούνται ήδη τριγμοί στην ισραηλινή οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ αποφάσισε να ρευστοποιήσει 30 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα για να στηρίξει το σέκελ. Η ισραηλινή τράπεζα Hapoalim εκτίμησε χτες το κόστος του πολέμου κατά την πρώτη βδομάδα σε τουλάχιστον 27 δισ. σέκελ (7 δισ. ευρώ) συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και το κόστος για την επιστράτευση 300.000 Ισραηλινών εφέδρων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Jerusalem Post» δείχνει πως 4 στους 5 Ισραηλινούς Εβραίους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας τους και ο πρωθυπουργός «έχουν ευθύνη» για την επίθεση της «Χαμάς» στο νότιο Ισραήλ. Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί στο τέλος του πολέμου. Το 28% των ψηφοφόρων του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Επιπλέον, το 52% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα επιθυμούσαν σε μελλοντικό χρόνο να παραιτηθεί και ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ