Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ρωσο-ιρανική συνεννόηση για μια συμφωνία στη Βιέννη

Υπέρ της πλήρους εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν τάχθηκαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο συνάντησής τους μετά τις απαιτήσεις της Ρωσίας για «γραπτές εγγυήσεις» από τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης πως τυχόν σχετική συμφωνία δεν θα εμποδίσει τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων της Ρωσίας με το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στο «νομικό πλαίσιο της συμφωνίας» αλλά και στην άρση των «παράνομων κυρώσεων που έχουν επιβάλει και προκαλούν πλήγματα όχι μόνο στο Ιράν και τον λαό του αλλά και σε διάφορες άλλες χώρες».

Σε σχέση με τις γραπτές εγγυήσεις που έχει ζητήσει η Ρωσία απάντησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χαντιμπζαντέχ, που επιβεβαίωσε πως το αίτημα της Ρωσίας έχει υποβληθεί επισήμως και θα συζητηθεί στην «Κοινή Επιτροπή», όπως «όλες οι προτάσεις» στην προτεινόμενη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν έναν αριθμό ατόμων που σχεδίαζαν σαμποτάζ στο πυρηνικό συγκρότημα Fordow για λογαριασμό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πριν από την ιρανική πρωτοχρονιά, στις 21 Μάρτη.

Οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών

Τέλος, το περασμένο 48ωρο, 49 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα διαβεβαιώνοντας πως θα καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να την εμποδίσουν επειδή «δεν μπλοκάρει εντελώς» τη δυνατότητα του Ιράν να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο στο μέλλον, δεν περιορίζει το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και δεν αντιμετωπίζει «την υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία». Ο μόνος που δεν υπέγραψε αυτό το κείμενο ήταν ο γερουσιαστής Ραντ Πολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ