Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπολογισμοί μετά την απελευθέρωση του Σ. Α. Γιασίν

ΑΜΜΑΝ.-

Στην ιορδανική πρωτεύουσα μετέβη, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με σκοπό να επισκεφθεί τον πνευματικό ηγέτη της "Χαμάς" Σέικ Αχμέντ Γιασίν, που απελευθερώθηκε την Τετάρτη από το Ισραήλ μετά από 8 χρόνια κράτησης. Τον Αραφάτ, που αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, συνόδευσε ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, ο οποίος, αντίθετα, ήταν ομιλητικότατος προς τους δημοσιογράφους.

Καμία συμφωνία ή ανταλλαγή δεν οδήγησε στην απελευθέρωση του Γιασίν υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Ιορδανός βασιλιάς, διαψεύδοντας την έντονη φημολογία που υιοθετήθηκε και από τα ισραηλινά ΜΜΕ ότι η αποφυλάκιση του 61χρονου ηγέτη ήταν το αντάλλαγμα της παράδοσης δύο Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ, που κρατούνται από τις ιορδανικές αρχές στο Ισραήλ. Ο βασιλιάς Χουσεϊν επανέλαβε ότι απλώς απηύθυνε έκκληση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες καλής θέλησης, έκκληση που φαίνεται ότι εισακούστηκε από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Γιασίν θα επιστρέψει στη Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Ιορδανός βασιλιάς εξέφρασε την ελπίδα η απελευθέρωση του Γιασίν να δώσει νέα ώθηση στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" και να οδηγήσει στην επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι η απελευθέρωση του ηγέτη της "Χαμάς" και η παράδοσή του στην Ιορδανία έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ασχέτως αν τον χαροποίησε ως γεγονός. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές ο Γιάσερ Αραφάτ είχε επανειλημμένως ζητήσει να απελευθερωθεί ο τετραπληγικός ηγέτης χωρίς να πετύχει τίποτα σε αντίθεση με τον Ιορδανό βασιλιά που απηύθυνε μία φορά το αίτημα επισήμως. Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που πιεζόμενος από ΗΠΑ και Ισραήλ, προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις στελεχών και μελών της "Χαμάς", εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την κατασταλτική αυτή πολιτική, όταν η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση απελευθερώνει τον ηγέτη της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ