ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Οργανώνουν μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από πρόσφατη κινητοποίηση στην Ελευσίνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Από πρόσφατη κινητοποίηση στην Ελευσίνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, οργανώνουν τις επόμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα Επιτροπές Ειρήνης και σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ειρήνης Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ., στην αίθουσα προβολών του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θέρμης. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας και ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Μιχάλης Μιχαήλ.

Συγκέντρωση καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της Ελλάδας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

«Εμείς οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ρητά ότι δεν συναινούμε σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν διαλέγουμε κράτος - δολοφόνο. Είμαστε με τους λαούς γιατί ο πόλεμός τους γίνεται για την αναβάθμιση των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας στον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του. «Δεν ανεχόμαστε να είμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να πληρώνουμε πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να χύσουμε το αίμα μας για να υπερασπιστούμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οχι άλλοι ξεριζωμένοι και πρόσφυγες εξαιτίας των πολέμων τους», προσθέτει.

Απαιτεί: Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Οχι στην ακρίβεια και στη φοροληστεία, υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, καλούν σωματεία της πόλης.

«Οι εργαζόμενοι έχουμε συμφέρον να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που κάνουν τα δυτικά με τα ανατολικά αφεντικά, που έχουν κάνει σάκο του μποξ τον λαό της Ουκρανίας, που μας φέρνουν κοντά στο ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο ΠαΓΝΗ. «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξω από τη χώρα μας οι φονιάδες των λαών», απαιτούν και καλούν στην κινητοποίηση.

Μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση με μουσικά σχήματα από τη Μεσσηνία και αντιπολεμικά ποιήματα από θεατρικές ομάδες και λογοτέχνες θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, και η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας.

Τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση έχουν ήδη ανακοινώσει τα συνδικάτα Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ποτών - Τροφίμων, Εργαζομένων ΔΕΥΑ και Εργαζομένων Ασύλου Ανιάτων, του νομού.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα έξι συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους και όλα τα εργατικά σωματεία να απαιτήσουν: «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα».

Ψήφισμα από το ΕΚ Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής εξέδωσε ψήφισμα με το όποιο καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταγγέλλει «την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει με C-130 πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Η αποστολή αυτή μάλιστα πραγματοποιήθηκε μέσω της αεροπορικής βάσης της Ελευσίνας και συγκεκριμένα το στρατιωτικό αεροδρόμιο σε σημείο εμπλοκής της χώρας μας στη σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκοντας να παίξουν τον ρόλο του καλού μαθητή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, θέτει τον λαό μας σε τεράστιους κινδύνους. Οι ευθύνες της είναι εγκληματικές!». Τονίζει ακόμη ότι «μέσω των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε απέραντη βάση πολεμικής εφόρμησης, με τον λαό μας να στοχοποιείται».

Ενώ το ψήφισμα καταλήγει: «Ως εδώ! Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα! Ο λαός μας να μην γίνει στόχος αντιποίνων! Οι λαοί δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον έναν ή στον άλλον. Εχουμε αντικειμενικό συμφέρον να δυναμώσει η κοινή πάλη, ώστε κάθε λαός να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του!». Και απαιτεί «η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία! Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον πόλεμο! Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές! Καμιά διευκόλυνση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας και γενικά από το ελληνικό έδαφος στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία!».

ΕΔΥΕΘ - ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών, υψώνουμε τις σημαίες της συνεργασίας των λαών

Η αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας και η απαίτηση να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, εκφράστηκαν μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού η ΕΔΥΕΘ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 12 Μάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν η πρέσβειρα, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και ο πρόξενος της Κούβας, Χοσέ Οριόλ Μαρτίνες, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας τους στη χώρα μας.

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που, όπως είπε, «απαιτούν την καθημερινή μας κινητοποίηση και τη μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Σημείωσε ότι σήμερα, που τα μαύρα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν ολόκληρη την περιοχή και την πατρίδα μας, «το ελληνικό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης ενώνει τη φωνή του με τη φωνή όλου του λαού απαιτώντας: Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος! Να σταματήσει η όποια εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας!». Κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών, να υψώσουν τη σημαία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης των ανθρώπων του μόχθου, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών».

Ο Αποστόλης Σκούφας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι στο μαύρο φόντο αυτών των εξελίξεων, η αναφορά και υπενθύμιση της Κουβανικής Επανάστασης αποτελεί αχτίδα φωτός για τους λαούς, αναφερόμενος στον βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια τόνισε ότι «ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του κουβανικού λαού, καταδικάζοντας στην πράξη τις αντεπαναστατικές - υπονομευτικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα».

Τις ευχαριστίες εκ μέρους του κουβανικού λαού εξέφρασε η πρέσβειρα της Κούβας. Ανέφερε ότι παρά την ασύλληπτου μεγέθους ζημιά που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός, η Κούβα έχει καταφέρει το αδύνατο. «Μετέδωσε την αλληλεγγύη σε πολλά μέρη του κόσμου, γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα που ο αποκλεισμός δεν κατάφερε να σταματήσει, αυτό είναι ο αλτρουισμός και οι διεθνιστικές αξίες του κουβανικού λαού.

Η κουβανική αλληλεγγύη ξεχωρίζει στη μάχη κατά της πανδημίας της COVID, καθώς περίπου 60 Ιατρικές Ταξιαρχίες της Διεθνούς Μπριγάδας Αλληλεγγύης "Χένρι Ριβ" έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε πολλούς λαούς. Η Κούβα και οι επιστήμονές της έγραψαν ιστορία, ιδιαίτερα στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με την παραγωγή πέντε υποψήφιων εμβολίων, τρία εκ των οποίων χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ηδη, πάνω από το 90% του πληθυσμού της Κούβας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα διεθνώς με παιδιατρικό εμβόλιο, για παιδιά από 2 έως 18 ετών, με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «ο κουβανικός λαός έχει επίγνωση του ρόλου του στην ιστορία και τη ζωή της χώρας του και είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα της Επανάστασης, που με τόση προσπάθεια και θυσίες έχει καταφέρει να κατακτήσει».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Βασίλης Κασούρας και οι «Duo Los Capos».

ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα

Συνεχίζουν καθημερινά να φτάνουν στο «Alt.gr» επιστολές νέων στρατευμένων με τις οποίες καταδικάζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας.

Ο στρατιώτης Πεζικού Γιάννης Δήμτσας (289 ΤΠ, Σαμοθράκη) σημειώνει: «Η εντεινόμενη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ύστερα από την αποστολή στρατιωτικού υλικού με C-130 προς την Πολωνία με κατεύθυνση την Ουκρανία, την παρουσία στην περιοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Τρούμαν" και του γαλλικού "Σαρλ ντε Γκωλ", οι κοινές ασκήσεις με Αμερικανούς στην Ξάνθη, η επικείμενη έλευση του αμερικανικού πλοίου και η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς τα πεδία των μαχών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δείχνουν ακριβώς ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για τον λαό. (...)

Ως νέος που υπηρετώ την πατρίδα μου, διαμαρτύρομαι για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Καταδικάζω την ενεργοποίηση της Ταχείας Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή της μονάδας μου στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και σε τέτοια πιθανότητα επιθυμώ εγώ προσωπικά να μη συμμετέχω».

«Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, φούντωσαν οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί ανάμεσα στους νέους στρατευμένους στις μονάδες μας», αναφέρουν στρατιώτες από μονάδες της Χίου και προσθέτουν πως «για ακόμη μια φορά οι λαοί είναι αυτοί που καλούνται "να πληρώσουν τα σπασμένα" και την αντιπαράθεση που γίνεται για τα κέρδη του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού ομίλου».

«Στην απέναντι όχθη βρίσκονται τα λαϊκά προβλήματα των νέων στρατευμένων που όχι απλά είναι εδώ, μέσα στα στρατόπεδά μας, αλλά και οξύνονται μετά τη νέα πολεμική σύρραξη: Νέα βάρη έρχονται να προστεθούν στις πλάτες τις δικές μας και των γονιών μας, με ακρίβεια βασικών αγαθών, αύξηση της τιμής των καυσίμων, ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τις οικογένειές μας και νέο γύρο πολεμικών εξοπλισμών.

Την ώρα που η κυβέρνηση στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, εμπλέκοντας τη χώρα μας ενεργά στον πόλεμο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και υποθηκεύοντας τις ζωές και το μέλλον μας, οι νέοι στρατευμένοι δηλώνουμε: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα! Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα!

Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας

Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου

Αμεση απεμπλοκή της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ