ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία: Την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την ανακοίνωση - παραλήρημα της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

Ξεκάθαρο το μήνυμα των φοιτητικών συλλόγων που ενόχλησε τη ΔΑΠ
Ξεκάθαρο το μήνυμα των φοιτητικών συλλόγων που ενόχλησε τη ΔΑΠ
Μια ανακοίνωση - παραλήρημα με τον ανεκδιήγητο τίτλο «ΠΚΣ - Ρωσία, 82 χρόνια αγάπης, πίστης και αφοσίωσης» κυκλοφόρησε η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, στην οποία ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ΠΚΣ δεν καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ προσπαθεί με αντικομμουνιστικές γελοιότητες χρυσαυγίτικης κοπής να δημιουργήσει συνειρμούς μέσα από έναν ιστορικό αχταρμά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στο Μακεδονικό με τους Σκοπιανούς, στον Εβρο με τους Τούρκους και τώρα με τους Ρώσους» ή «82 χρόνια μετά, δεν ντρέπονται να δέχονται ακόμα εντολές από το Κρεμλίνο;»...

Στο παραλήρημα της ΔΑΠ το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ απαντά με ένα σχόλιο στο οποίο σημειώνει:

«Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία: Την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!

Και αδιάβαστη και ανιστόρητη πιάστηκε η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, η οποία κατηγορεί την "Πανσπουδαστική" και τους φοιτητές που διαδηλώνουν κατά του πολέμου ως εντολοδόχους της Ρωσίας!

Αδιάβαστη, γιατί αγνοεί τις δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, με πρόταση της "Πανσπουδαστικής", που καταδικάζουν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, αναδεικνύουν τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας που πυροδότησαν τη σύγκρουση και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό. Αλληλεγγύη που δεν συμβαδίζει με την αποστολή όπλων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο, όπως πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ανιστόρητη, γιατί, εκτός του ότι αγνοεί ότι η "Πανσπουδαστική" δεν ιδρύθηκε το 1940 (!), αντιγράφει τις αντικομμουνιστικές και χρυσαυγίτικες γελοιότητες περί "ξενοκίνητων κομμουνιστών", με τις οποίες στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αγωνιστές από το εμφυλιακό κράτος.

Η πλειοψηφία του λαού και της νέας γενιάς τάσσεται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας: Με τους λαούς ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Η ΚΝΕ εγκαινιάζει σειρά θεματικών βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν για άλλη μια φορά στην Ευρώπη... Αυτήν τη φορά στην Ουκρανία. Αλλος ένας λαός τραβάει τον δρόμο της προσφυγιάς, άλλη μια χώρα καταστρέφεται. Δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα και πολεμικούς εξοπλισμούς, εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζωμένοι.

Ο πόλεμος, όμως, δεν γίνεται μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της πληροφορίας. Fake news, βίντεο και φωτογραφίες αμφιβόλου προέλευσης γεμίζουν καθημερινά τις οθόνες μας, θολώνοντας την πραγματικότητα.

Απέναντι σε όλα αυτά η ΚΝΕ εγκαινιάζει μια σειρά θεματικών βίντεο (video essays) για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και ήδη από χτες, το πρώτο από αυτά παίζει στο κανάλι της Οργάνωσης στο YouTube.

Γιατί εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία; Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Πώς φτάσαμε ως εδώ; Γιατί γίνονται πόλεμοι εν έτει 2022; Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στον πόλεμο; Πώς αντιμετωπίζονται τα ψέματα και τα fake news; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Μέσα από τη σειρά των video essays η ΚΝΕ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που γεννιούνται και συζητιούνται στη νεολαία γύρω από το θέμα αυτού του πολέμου.

ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ
Καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Eνιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΔΙΠΑΕ καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές αμάχων και την πρόκληση ενός ακόμα τεράστιου κύματος προσφύγων.

Προσθέτει ότι «δεν μπορεί παρά να τονίσει την υποκρισία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο να καταγγέλλουν έναν πόλεμο τον οποίο επίσης πυροδότησαν με τις ενέργειες τους (όπως άλλωστε και πολλούς προηγούμενους), εφαρμόζοντας την επεκτατική πολιτική τους για τις γεωπολιτικές - στρατιωτικές σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων».

Ο ΕΣΔΕΠ τονίζει πως «είναι υπέρ του κινήματος για την ειρήνη, αντιτάσσεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους λαούς της περιοχής που πλήττονται άμεσα, θεωρώντας ότι κοινή απαίτηση θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων και αναγκών και όχι των ολιγαρχών - ιμπεριαλιστών».

Απαιτεί «την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, τη μη συμμετοχή της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια επιχειρήσεων μέσω των ευρωατλαντικών υποδομών από το ελληνικό έδαφος και να μη σταλεί ούτε ένας Ελληνας στρατιώτης στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Με την επικίνδυνη αυτή εμπλοκή στοχοποιείται ο ελληνικός λαός και η χώρα μας και καθίσταται μέρος του προβλήματος».

Θεωρεί «απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη την οριστική απομάκρυνση όλων των βάσεων από την Ελλάδα και την πλήρη αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό», ενώ παράλληλα «καταγγέλλει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και εκείνων των κομμάτων που στο όνομα της πολυδιαφημισμένης "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" εμπλέκουν τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του πολέμου, μετατρέποντάς την σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο».

Επίσης, ο ΕΣΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ της ειρήνης που οργανώνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΜΑΚ
ΔΑΠ: «Ο πόλεμος δεν αφορά τη φοιτητική κοινότητα»!

Την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Σύλλογο Φοιτητών ΠΑΜΑΚ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αρνήθηκε να καλέσει σε συνεδρίαση το ΔΣ του συλλόγου ώστε να συζητηθεί ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ζήτημα που αφορά τη φοιτητική κοινότητα και ο σύλλογος δεν μπορεί να πάρει θέση για αυτό»! Οπως σχολιάζει η ανακοίνωση των εκλεγμένων με την ΠΚΣ, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ήδη αντιληπτές στους φοιτητές, ενώ μόνιμο θέμα συζήτησης στα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία, την ίδια ώρα «φαίνεται πως οι κύριοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά αυτό δεν μας προκαλεί εντύπωση, αφού δεν τολμούν και δεν μπορούν να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους υπέρ της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο που βάζει σε κίνδυνο όλους εμάς, τους φοιτητές, τις οικογένειές μας και συνολικά τον ελληνικό λαό».

Μάλιστα, η ανακοίνωση υπενθυμίζει πως «διαχρονικά στο Σύλλογο του ΠΑΜΑΚ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τη στάση της στήριξε όλα τα εγκλήματα των κυβερνήσεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού αρνούνταν να πάρει θέση ο Σύλλογός μας και για άλλους πολέμους στο παρελθόν για τη Συρία και τη Λιβύη», ενώ σχολιάζει πως «νομίζουν ότι δουλειά του Φοιτητικού Συλλόγου είναι να μοιράζει μάσκες και σημειώσεις με ανταλλάγματα, να κλείνει συμφωνίες με μαγαζιά για εκπτωτικές κάρτες, και όχι να καταδικάζει ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μόνο κινδύνους ενέχουν για εμάς τους φοιτητές και τον ελληνικό λαό».

Η ανακοίνωση τονίζει την ανάγκη όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και να δράσουν συμμετέχοντας στον αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού στον Φοιτητικό Σύλλογο. «Με τη συμμετοχή και την ψήφο μας στο ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας" παίρνουμε ξεκάθαρη αγωνιστική θέση, μαζικοποιούμε και ζωντανεύουμε τον Σύλλογό μας για να ακούγεται η φωνή μας, να δυναμώνει η αλληλεγγύη και ο αγώνας για τις σπουδές, το μέλλον, τα όνειρα και το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Τους αποδυναμώνουμε και τους ενημερώνουμε πως έχουν διαλέξει τη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι αυτή που στο δίλημμα "με τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς" απαντάει: Με τους λαούς!».

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αίτημα να επιστρέψουν με κατ' εξαίρεση μετεγγραφή

Σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε το ΚΚΕ

Την ανάγκη για άμεση κατ' εξαίρεση μετεγγραφή φοιτητών που σπουδάζουν στην Ουκρανία επισημαίνει το ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στην οποία σημειώνει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες από Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας, η κατάσταση είναι τέτοια, που ούτε επιτρέπει τη συνέχεια των σπουδών τους ούτε υπάρχει εγγύηση για την ασφαλή διαμονή τους στη χώρα. Ο ουκρανικός λαός έχει γίνει σάκος του μποξ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη. Το τίμημα αυτό πληρώνουν και οι νέες και οι νέοι της χώρας μας που σπουδάζουν στην Ουκρανία, καθιστώντας την ολοκλήρωση των σπουδών πρακτικά αδύνατη. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατ' εξαίρεση μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ουκρανία, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και τις πρόνοιες για την ουσιαστική ένταξή τους στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό μέτρα ώστε «οι Ελληνες φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας να λάβουν κατ' εξαίρεση μετεγγραφή, διασφαλίζοντας παράλληλα και άμεσα όλες τις παροχές της φοιτητικής ιδιότητας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο) για όλους τους μετεγγραφόμενους μέσα από ειδικές λίστες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ