ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αρχισαν τα... όργανα της συνεκμετάλλευσης και της ΝΑΤΟικής «συνοχής»
  • Συνάντηση υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Τουρκίας χτες
  • Πομπέο: «Ωρα για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής με "χρυσή τομή" στα Ελληνοτουρκικά»

Eurokinissi

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Κυριακή, που με αμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση έβαλε «θεμέλιο» για επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα επόμενα κομμάτια του παζλ.

Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ, είχαν συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, σε αυτή «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας». Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε «να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», σε στρατιωτικό πάντα επίπεδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Οπως ανακοινώθηκε, οι συνομιλίες «θα εστιασθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής».

Σημειώνεται ότι επίσης χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Ονάλ, στο περιθώριο της Συνόδου «Libya Stability Initiative», που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης. Στη συνομιλία τους έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της «θετικής ατζέντας», ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός Νοέμβρη.

«Σήμα» διευθετήσεων από Πομπέο

Στο μεταξύ, δίνοντας και το υπόβαθρο των κινήσεων που επιταχύνονται, χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εκ των πρωτεργατών της Συμφωνίας για τις βάσεις, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, τόνιζε πως «τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Ενώ στέλνοντας σήμα «διευθετήσεων» και κλεισίματος των «εκκρεμοτήτων» σε μια τέτοια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Ολες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Ειδικά για την Ελλάδα εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής «Αμυντικής Συμφωνίας» για την επέκταση των βάσεων, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», ως προπύργιο των ευρωατλαντικών συμφερόντων στη σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα, στην οποία άλλωστε επιτέθηκε για «τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει» και τη στήριξη «στο καθεστώς του Κρεμλίνου».

Παράλληλα, για την Τουρκία είπε πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής και ότι «αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν».

Σημαντικό ρόλο απέδωσε στην Τουρκία και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, που επίσης μίλησε στο ίδιο συνέδριο. Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, απάντησε ότι είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και ότι η προσπάθειά της να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή είναι σημαντική.

Δικομματική «ομοφωνία» στους στόχους της αστικής τάξης

Θυμίζουμε, την Ντόνφριντ είχε δει προ ημερών και ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και την Τρίτη είχε σειρά συναντήσεων με μέλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως και την M. Μοντγκόμερι, αναπ. υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας.

Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα βρέθηκαν «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το Μεταναστευτικό, η Διεύρυνση και, κυρίως, η ενεργειακή της ασφάλεια και αυτονομία». Ο Βαρβιτσιώτης, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, επέμεινε στους συνομιλητές του ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να καταστεί ενεργειακός κόμβος», ενώ εστίασαν στο σχήμα 3+1 (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ), λέγοντας ότι «δίνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας και αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, τη δικομματική «ομοφωνία» στο στόχο της αναβάθμισης της αστικής τάξης μέσα από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποτύπωσε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «Φόρουμ των Δελφών» στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Θ. Ντόκου, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, του συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διπλωματίας Β. Καλπαδάκη και του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας.

Ο Πάιατ, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του που λήγει στην Ελλάδα, τόνισε ότι «εργάστηκε» «στενά με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, είπε ότι «στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία, καθώς η Β. Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ», δίνοντας έτσι και το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο ως «κρίκο» στα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ο Ντόκος σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με «μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί ΗΠΑ - Ελλάδας», διαβεβαίωσε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ότι «η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε», ενώ ταυτόχρονα έβαλε ως στόχο την «επόμενη μέρα», «τόσο στον τομέα της Ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν - ως Ευρώπη - ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς - ως χώρα - ειδικότερα πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί», πρόσθεσε, ενώ με τα ίδια προτάγματα, ο Καλπαδάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον ένα κέντρο για ενεργειακή ανάπτυξη».

Ο δε Κουμουτσάκος σημείωσε την «τεράστια σημασία» που έχει και για τις ΗΠΑ και για την Ελλάδα η Συμφωνία για τις Βάσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι «αποτελεί και μία απάντηση στον ρωσικό απολυταρχισμό, όπου η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο άμυνας την κάνει ακόμη πιο ανθεκτική ως χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ». Για τις ΗΠΑ, είπε ότι «η συνεργασία αυτή είναι σημαντική, καθώς ενισχύονται τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ελλάδα», σε άλλη μια επικίνδυνη επίκληση περί «ΝΑΤΟικών εδαφών» και συνόρων.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Για τους επόμενους 5 μήνες βασικό ορμητήριο των Αμερικανών

Τη συμμετοχή και επισήμως, από προχτές και για τους επόμενους 5 μήνες, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve 2022», ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού του (ΟΛΑ), την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί, από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», μια μετακίνηση που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που επιταχύνονται στη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το φόντο, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΛΑ, ο ακριτικός λιμένας θα υποστηρίξει την 9η, κατά σειρά, κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF).

Ετσι, σήμερα το πρωί το βρετανικό οχηματαγωγό «Hartland Point» αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας ΝΑΤΟικό εξοπλισμό από το λιμάνι του Σαουθάμπτον. Επίσης, το Σάββατο αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη και το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion». Αναμένεται να ξεφορτώσει τεθωρακισμένα και στρατιωτικό υλικό, τα οποία ακολούθως, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής «εναλλαγής» δυνάμεων, θα προωθηθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία.

Εξάλλου, έως αύριο, Παρασκευή, διεξάγεται η άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22» στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η οποία περιλαμβάνει συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων, μία ακόμα άσκηση πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στον Εβρο προβλέπει την προάσπιση της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η πολυδιαφημισμένη «Σούδα του Βορρά» καθίσταται στόχος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βούλα της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ