ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Κλιμακώνεται η μάχη ενάντια στην εξοντωτική ακρίβεια, στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Τη Δευτέρα 21 Μάρτη η σύσκεψη συντονισμού από εκατοντάδες συνδικάτα της Αττικής. Στις 22 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη κινούνται σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Με την καθημερινή τους δράση απευθύνουν στους εργαζόμενους και όλο τον λαό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο «ποτάμι» διεκδίκησης και αγώνα: Για να ακουστούν δυνατά και καθαρά η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η καταδίκη της επικίνδυνης για τον λαό συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους οργανισμούς. Για να βρεθούν στο επίκεντρο οι επείγουσες διεκδικήσεις ενάντια στον εφιάλτη της ακρίβειας, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Για να δοθεί συνέχεια και κλιμάκωση στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα που μένουν εδώ και χρόνια «παγωμένα», τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει.

Στην Αττική, συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και σε όλο τον λαό να πάρουν μέρος και να τη μετατρέψουν σε «ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα».

Σύσκεψη συντονισμού και κλιμάκωσης της μάχης στην Αττική

Στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη συντονισμού, τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, καλούν εργατικά σωματεία της Αττικής, μαζί με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήδη κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της απεργίας, με περιοδείες, συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καλούν στη σύσκεψη, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε έναν ακόμα αγωνιστικό σταθμό κλιμάκωσης μπροστά στην απεργία, προκειμένου να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα

Αντίστοιχα, σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε σύσκεψη συντονισμού την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, ενόψει της απεργίας στις 6 Απρίλη και της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλούν σε συμμετοχή όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Σύσκεψη οργανώνει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 4ου - 37ου Δημοτικού Σχολείου.

Στη Λαμία, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Δυτική Ελλάδα: Κοινό κάλεσμα από 5 Εργατικά Κέντρα

Κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής τους απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας μάλιστα προχωρούν σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους και άλλων συνδικαλιστών στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 12 μ.

Στην ημερήσια διάταξη οι Συλλογικές Συμβάσεις

Το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται μέρα με τη μέρα με νέες αποφάσεις, με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που δυναμώνουν το κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να πάρουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, στον αγωνιστικό βηματισμό μέχρι την απεργία ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έχει καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία του ομίλου «Φιλίππου» (EMFI, «ΦΑΓΕ», «Μιμίκος HQF», «Elbisco Πικέρμι», «KANAKI HQF», «Αλλατίνη») την Κυριακή 20 Μάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Τα θέματα της σύσκεψης είναι η οργάνωση του αγώνα για επιχειρησιακές Συμβάσεις και κλαδική Συλλογική Σύμβαση και η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Απρίλη.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη την Τετάρτη 23 Μάρτη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Hyatt», με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

Περιοδείες και εξορμήσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στους εξής κλάδους: Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων στην Ανθούσα και στα πλοία «Δ. Σολωμός», «Κνωσός Παλάς» και «Πρέβελης» στο λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωράει σε περιοδείες, συνελεύσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Σήμερα, Παρασκευή, συνέλευση θα γίνει στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, όπου το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη περιοδεία θα γίνει στην επιχείρηση «Veridos - Ματσούκης», όπου το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για τη σωματειακή επιτροπή υγείας και ασφάλειας. Συνελεύσεις και περιοδείες προγραμματίζονται επίσης στις επιχειρήσεις του κλάδου «Μορφή», «ΙΡΙΣ», «Νίκη», «ΡΟΗ», «INFORM Λύκος», καθώς και εξορμήσεις σε εργοστάσια στο Μενίδι, στα Μεσόγεια και στα Οινόφυτα.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Σύσκεψη για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου όπου στεγάζεται στην Αμφισσα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνει εκδήλωση για τα νέα μέλη του, την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21). Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχουν ζητήσει με κοινή τους ανακοίνωση την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για τη λήψη απόφασης 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 6 Απρίλη, καθώς και αποφάσεις για πολύμορφες κινητοποιήσεις στη βάση των προβλημάτων των ναυτεργατών.


Διαδηλώνουν την Τρίτη οι συνταξιούχοι

Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 22 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαιτώντας μέτρα προστασίας από το κύμα της ακρίβειας και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Δεν αντέχουμε τις περικοπές. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια. Απαιτούμε να ζήσουμε με τις συντάξεις που πληρώσαμε και τις περικόψατε», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. «Δώστε τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, αποδώστε τα πληρωμένα Δώρα μας, τα αναδρομικά, το 0,5% του ΑΕΠ. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Δεν πρόκειται να δεχθούμε και δεν διεκδικούμε επιδόματα πείνας», ξεκαθαρίζουν. Επιπλέον, διεκδικούν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει, να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. Παράλληλα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις καταδικάζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ