ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Βαριές ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Το ένα πίσω απ' το άλλο δένουν τα πλοία που ξεφορτώνουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αποστολή αντιαεροπορικών στην πρώτη γραμμή

Φωτιά πήρε από χτες η Αλεξανδρούπολη, καθώς στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού μετέχει για τους επόμενους 5 μήνες στην αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve 2022», υποστηρίζοντας άλλη μια εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF), ενώ απανωτές είναι πλέον οι ανακοινώσεις για αφίξεις περισσότερων πλοίων φορτωμένων με αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλισμό στο λιμάνι της πόλης.

Ετσι, χτες, καθώς αναμενόταν να δέσει στον ακριτικό λιμένα το βρετανικό οχηματαγωγό «Hartland Point», μεταφέροντας ΝΑΤΟικό εξοπλισμό από το λιμάνι του Σαουθάμπτον, έγινε γνωστό πως με προορισμό την Αλεξανδρούπολη θα καταπλεύσει και τρίτο οχηματαγωγό, το αμερικανικό «Liberty King». Το πλοίο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 31 Μάρτη, μεταφέροντας και αυτό στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Επίσης, αύριο αναμένεται εκεί και το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion». Προγραμματίζεται να ξεφορτώσει τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου σε χώρες όπως Πολωνία και Ρουμανία, ενισχύοντας τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις που επιχειρούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το αμερικανικό μεταγωγικό φεύγοντας θα φορτώσει τα άρματα μάχης που πριν από λίγες μέρες έφτασαν από τη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας στο Πετροχώρι της Ξάνθης και παίρνουν μέρος στην άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22», η οποία ολοκληρώνεται σήμερα και περιλαμβάνει συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων. Οι Αμερικανοί συμμετείχαν με άρματα μάχης «Abraams» και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Bradley», ενώ οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρέταξαν ισχυρές δυνάμεις Πεζικού, άρματα «Leopard», αλλά και ελικόπτερα «Apache» και «Kiowa Warrior», όλα αυτά σε μια ακόμα πρόβα πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Πρόβες πολέμου απ' άκρη σ' άκρη

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στον Εβρο προβλέπει την προάσπιση της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η πολυδιαφημισμένη «Σούδα του Βορρά» καθίσταται στόχος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βούλα της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.

Δραστηριότητες με ΝΑΤΟικό υπόβαθρο καταγράφονται και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Π.χ. σήμερα ολοκληρώνεται η άσκηση ναρκοπολέμου του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΡΙΑΔΝΗ 22», που διεξάγεται βορείως της Κρήτης με τη συμμετοχή πλοίων και της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2. Μια άσκηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και περιεχόμενο καθώς στα βασικά της σενάρια αφορά την παγίδευση θαλάσσιων διαύλων σε μια περιοχή όπου κινούνται και πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Χαρακτηριστικά, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ρώσοι απλώνουν πολεμικά πλοία τους σε όλο τον άξονα από τη βάση τους στην Ταρτούς στη Συρία έως το Ιόνιο, στις παρυφές του οποίου επιχειρεί στην παρούσα φάση το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» με την αρμάδα συνοδείας του, πλοίο οι κινήσεις του οποίου επιτηρούνται εκ του σύνεγγυς από τουλάχιστον δύο ρωσικά πλοία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειωτέον, το «Τρούμαν» αναμένεται να δέσει στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα περί τις 20 Μάρτη, ενώ γύρω στις 25 Μάρτη αναμένεται στον Πειραιά και έτερο αεροπλανοφόρο των ΝΑΤΟικών που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή, το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», στην αρμάδα συνοδείας του οποίου είναι ενταγμένη η φρεγάτα «Υδρα». Στην παρούσα φάση πλέουν στην Αδριατική, από όπου τα μαχητικά «Rafale» του αεροπλανοφόρου πετούν μέχρι τη Ρουμανία.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει ακολούθως να επιχειρεί με άξονα την Ελλάδα, μετέχοντας επισήμως για πρώτη φορά στην άσκηση «Ηνίοχος 2022», μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση, με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, που θα ξεκινήσει στις 28 Μάρτη και θα διαρκέσει δύο βδομάδες, με συμμετοχή, όπως ακούγεται, από Γαλλία, Κύπρο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, χώρες του αραβικού κόσμου (μιλούν για ΗΑΕ και Αίγυπτο) και Ρουμανία.

ΝΑΤΟικό αίτημα και για τους «S-300»;

Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για το βάθος της εμπλοκής προκαλεί πληροφορία ότι αρμόδιοι αμερικανοΝΑΤΟικοί κύκλοι έχουν υποβάλει «αίτημα» προς τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν συστήματα αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής άμυνας «S-300» (Σλοβακία, Βουλγαρία και Ελλάδα) να τα προωθήσουν στην Ουκρανία, προς ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της (το σύστημα είναι ήδη στο ουκρανικό οπλοστάσιο, οπότε θα ήταν εύκολη η χρήση συστημάτων τέτοιου τύπου από Ουκρανούς χειριστές).

Μια «προοπτική» που κάθε άλλο παρά διαψεύδεται από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, είπε, ερωτηθείς σχετικά, πως «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχωρήσεως ή διαθέσεως οπλισμού, το οποίο αδυνατίζει την άμυνα της χώρας».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο τ/σ «Alpha», στις 4/3, όπου - σε αντίθεση με τα όσα λένε στρατιωτικοί με καλή γνώση των αμυντικών απαιτήσεων ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους - ανέφερε για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο ότι «αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών» και ότι «δεν είναι αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα», αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για παραχώρησή τους, συν τα σενάρια για μετακίνηση αντίστοιχων ελληνικών συστημάτων «Patriot» σε ΝΑΤΟικές χώρες προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ακόμα και σε αναπλήρωση δικών τους συστημάτων, π.χ. βουλγαρικών «S-300», που θα πάνε Ουκρανία.

Στη συνεστίαση του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνεστίαση και κοπή πίτας του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, την Κυριακή 20 Μάρτη στις 1 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Νήαρ Ηστ (Εθνικής Αντιστάσεως 118 και Φιλαδελφείας, Καισαριανή).

Στη συνεστίαση θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα Πάτρας με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Ο Δ. Κουτσούμπας στα Γιάννενα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα, Παρασκευή 18 Μάρτη, θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • 12.30: Θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.
  • 13.00: Θα συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
  • 13.30: Θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία (Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, Σύλλογος Εργαζομένων «Χατζηκώστα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της πόλης, στην αίθουσα ΚΕΚ 1&2.
  • 19.00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, με θέμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», στο κλειστό γήπεδο Λιμνοπούλας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ