ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Για την προοπτική των αγώνων και το ρόλο του ΠΑΜΕ

Τη Δευτέρα 11 του Ιούνη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ

Μεγάλη απήχηση βρίσκει στους συνδικαλιστές της Αθήνας το ανοιχτό κάλεσμα της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου να συμμετάσχουν στην παναθηναϊκή σύσκεψη, που διοργανώνει τη Δευτέρα 11 του Ιούνη στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στις 4.30 μ.μ. Στελέχη του ΠΑΜΕ εκτιμούν ότι τη Δευτέρα εκατοντάδες στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος από ευρύτερους πολιτικούς και παραταξιακούς χώρους αναμένεται να κατακλύσουν το γήπεδο του Σπόρτινγκ και ανοιχτά να συζητήσουν για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, την προοπτική των αγώνων και το ρόλο μέσα σ' αυτούς του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Η μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία, παρά τους ελιγμούς τους, παραμένουν προσηλωμένες στα σχέδιά τους για κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν επιλέξει τη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου». Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των εργαζομένων, συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και την προσωπική θέση που θα πάρει ο κάθε συνδικαλιστής. Η πρόσφατη εμπειρία από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις είναι πολύτιμη παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιηθεί και στις επόμενες αναμετρήσεις. Στο φόντο αυτό, η οργάνωση της εργατικής τάξης, το πρόγραμμα δράσης, η συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης με κάθε πρόσφορο μέσο, είναι καθήκοντα που δεν παίρνουν αναβολή.

Η ανάγκη συντονισμού των αγώνων όλων των εργαζομένων, αλλά και με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους ΕΒΕ, τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβάλλει και αυτή επιτακτική. Η συγκρότηση ενός συντονιστικού σωματείων και συνδικαλιστών, που θα συντονίζει καλύτερα τους αγώνες σε επίπεδο Αθήνας, είναι ακόμα ένας στόχος της σύσκεψης. Σήμερα χρειάζεται ακόμα περισσότεροι εργάτες και υπάλληλοι της Αθήνας να στρατευτούν πιο ενεργά στην υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, να δουλέψουν στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στην επιχείρηση και στη γειτονιά, να γίνουν τα «πόδια» και η «φωνή» του ΠΑΜΕ. Για όλα τα παραπάνω με την παναθηναϊκή σύσκεψη το ΠΑΜΕ φιλοδοξεί να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΚΚΕ
Χρειάζεται επιθετική διεκδίκηση για σύγχρονα αιτήματα

Την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ

Την ανάγκη όχι μόνο να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, αλλά με τους αγώνες τους ν' απαιτήσουν την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους, κάλεσε τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας, το οποίο την επισκέφθηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, ότι το ΚΚΕ έχει καθαρό πού το πάει η κυβέρνηση, γι' αυτό δίνει σημασία και στους αγώνες και στο διεκδικητικό πλαίσιο, που θα στέκονται εμπόδιο στην κοινωνική ρεβάνς, την οποία επιχειρούν η εργοδοσία, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι οργανισμοί και ενώσεις.

Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Για μας είναι καθαρό πού το πάει η κυβέρνηση, η εργοδοσία, πού το πάει η ΕΕ, αν θέλετε, όλοι εκείνοι οι οργανισμοί και οι ενώσεις που έχουν συμφέρον από μια γενικότερη κοινωνική ρεβάνς κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων και την επιβολή ενός βάρβαρου συστήματος εργασιακών σχέσεων και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό που για μας έχει σημασία - υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα - είναι ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει όχι να βρίσκεται απλώς σε επαγρύπνηση, αλλά σε μια αγωνιστική καθημερινή ετοιμότητα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ακόμα πιο επιθετικής-διεκδικητικής δραστηριότητας, έχοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να περάσουν τα σχέδιά τους. Οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν και βεβαίως να είναι πολύμορφοι. Δίνουμε σημασία στους αγώνες, αλλά και ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο. Γιατί σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις, από την άποψη της κερδοφορίας, όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα ελλειμμάτων, αλλά και να διεκδικηθούν ορισμένα σύγχρονα αιτήματα και δικαιώματα των εργαζομένων.

Θεωρούμε - κατέληξε - ότι τόσο τα κόμματα, όσο το συνδικαλιστικό και όλα τα άλλα κινήματα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο ότι αυτή την περίοδο γίνονται πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές, διαμορφώνονται μεγαθήρια επιχειρήσεων στον τομέα της συνταξιοδότησης και της Πρόνοιας και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει ένας ισχυρός φιλολαϊκός δημόσιος τομέας Υγείας όταν συνυπάρχει η επιθετικότητα και η βαρβαρότητα του κέρδους των επιχειρηματιών. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει σε τέτοιους τομείς να υπάρχει ιδιωτική κερδοσκοπική δραστηριότητα».

Η ΓΣΕΕ

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, αναφέρθηκε στο μήνυμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και τάχθηκε υπέρ λύσεων που θα εξασφαλίζουν διαχρονικά αναβαθμισμένη και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. «Είμαστε σε μια αγωνιστική πορεία, - είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος - που θα συνεχιστεί μέχρι την τελική έκβαση με στόχο, από τη δική μας τη μεριά, ανυποχώρητα να παρέμβουμε στις εξελίξεις, ώστε να δοθούν αυτές οι λύσεις που θα δίνουν διαχρονικά, αναβαθμισμένο, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο δρόμος είναι μακρύς. Σκληροί αγώνες θα υπάρξουν μπροστά μας. Εμείς από τη μεριά μας - όπως είπαμε και στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος - με βάση συγκεκριμένες στοχεύσεις και την ανυποχώρητη στάση μας για λύση, θα προχωρήσουμε στην οργάνωση κάθε παρέμβασης, αγωνιστικής και άλλης, ώστε να φτάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα».

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στο ΚΚΕ να πάρει μέρος στην εθνική διάσκεψη που διοργανώνει η Συνομοσπονδία το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Αγωνιστική περίοδος όλο το καλοκαίρι

Η περαιτέρω ανάπτυξη και συνέχιση της αγωνιστικής δράσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα της χτεσινής συνεδρίασης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κοινή διαπίστωση όλων των μελών της Γραμματείας είναι η επιβεβλημένη συνέχιση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι που θα αφορούν την κοινωνική ασφάλιση αλλά και την ανάδειξη και άλλων μετώπων πάλης. Επίσης, εκφράστηκε από όλους πως για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση της δουλιάς του ΠΑΜΕ και η ακόμα συχνότερη επαφή του με τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά τη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τονίστηκε ότι η τελευταία μεγάλη απεργία αποτέλεσε το κύκνειο αγωνιστικό τους άσμα και απόδειξη για αυτό αποτελεί η άρνησή τους να πάρουν αποφάσεις για την ανάπτυξη του αγώνα και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, για την παναθηναϊκή σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε να προτείνει στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές που θα παραβρεθούν στη σύσκεψη, την οργάνωση Παναθηναϊκού Συλλαλητηρίου στις 5 του Ιούλη, ημέρα Πέμπτη και παράλληλη οργάνωση ανάλογων δραστηριοτήτων στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, το ίδιο διάστημα. Ακόμα, θα προταθεί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συνθηκών εργασίας και εργατικών ατυχημάτων με ιδιαίτερο βάρος στους κλάδους των οικοδομών, του μετάλλου και των ναυπηγοεπισκευών. Επίσης, θα προταθεί και η οργάνωση καλύτερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων με κεντρικό ζήτημα τις εργασιακές σχέσεις. Την κεντρική εισήγηση στη σύσκεψη θα κάνει το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Γ. Πέρρος.

Τέλος, αποφασίστηκε η στήριξη του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, όπως η απεργία των οικοδόμων, και να παραστεί σήμερα αντιπροσωπεία σε μία από τις συγκεντρώσεις της ΠΟΕΔΗΝ στις 9.30 το πρωί, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που γίνονται στα πλαίσια του αγώνα τους για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Χωρίς ανάπαυλα η συνέχεια

Η πορεία του Ασφαλιστικού, οι εκτιμήσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και η τακτική του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα, συζητήθηκαν σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών που διοργάνωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης. Παράλληλα, αποφασίστηκε ομόφωνα μια σειρά πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, προκειμένου το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: Να συνεχιστούν οι ενημερωτικές περιοδείες των συνδικαλιστικών στελεχών στους εργασιακούς χώρους και στα χωριά. Να ενταθεί η προσπάθεια, ώστε σε κάθε εργασιακό χώρο να δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα. Να αναπτυχθεί κοινή δράση μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αγρότες και η διοίκηση του ΕΚ να αναλάβει πρωτοβουλία πρόσκλησής τους το επόμενο διάστημα.

Ακόμα, στη σύσκεψη δόθηκε εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης του ΕΚ να αποφασίσει την κάθοδο σε κινητοποίηση με στάσεις εργασίας ή 24ωρη απεργία στις 14 Ιούνη, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΑΣ και το πλαίσιο διεκδίκησης που κατέθεσε στην ολομέλεια της ΓΣΕΕ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Επίσης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης για τους ανέργους, μέσα στο μήνα. Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αλλοδαπών, με σκοπό την πρόσκληση όλων των αλλοδαπών σε σύσκεψη που θα διοργανωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ