ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αλβανοφάγος» δήμαρχος στην Ιστιαία

Αρνείται την παραλαβή αιτήσεων για προσωρινή άδεια παραμονής

Ως αυτόκλητος υπερασπιστής εθνικών συμφερόντων, που... θίγονται από τους Αλβανούς μετανάστες, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Δημήτρης Νταλιάνης, ο οποίος με μια φασιστικής έμπνευσης απόφασή του, αρνείται την παραλαβή αιτήσεων προσωρινής νομιμοποίησης από τους Αλβανούς της περιοχής.

Ο δήμαρχος, γνωστός στην περιοχή της Εύβοιας για τις... ιδέες του και φίλος του Κ. Πλεύρη, τον οποίο είχε καλέσει σε συζήτηση στο δήμο για το μεταναστευτικό «πρόβλημα», «εξηγεί» σε κοινοποίηση προς το υπουργείο Εσωτερικών την απόφασή του: «Θα δεχόμαστε τα αιτήματα των παράνομων αλλοδαπών προκειμένου να τους εκδοθεί προσωρινή άδεια παραμονής όλων των εθνικοτήτων πλην των Αλβανών υπηκόων, και τούτο διότι μετά τις δηλώσεις του αρχηγού των Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ που διεκδικεί την Τσαμουριά και των εθελοντών Αλβανών της περιοχής μας, που εντάσσονται στις δυνάμεις του, συνειδησιακά δε μου επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυτών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος καταφέρεται εναντίον των Αλβανών της περιοχής. Πριν από ορισμένο διάστημα, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κηρυχτούν οι Αλβανοί ως ανεπιθύμητοι και να εκδιωχθούν από την περιοχή.

Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα επισκεφτούν το δήμο υπάλληλοι του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστώσουν την κατάσταση. Χτες το υπουργείο ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας να εφαρμόσει τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων, ενώ ο δήμαρχος αντιμετωπίζει την ποινή της παράβασης καθήκοντος.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αδράνεια και διαχείριση υποθάλπουν τη σήψη

Αντίθετος στην αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί πλαστό δίλημμα το «ναί» ή «όχι» σ' αυτό το θέμα...

Στιγμιότυπο από την πορεία που οργάνωσε το ΕΣΥΝ στις 26.6.2000, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών
Στιγμιότυπο από την πορεία που οργάνωσε το ΕΣΥΝ στις 26.6.2000, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών
«Μετά από την κατάθεση του πολύκροτου νομοσχεδίου των πέντε για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, έρχεται στην επιφάνεια η αδράνεια και αδιαφορία της πολιτείας σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των τοξικομανών, αφού, με την ανοχή της, λειτουργούν ανεξέλεγκτα, προγράμματα υποκατάστασης, συντήρησης και "απεξάρτησης" σε ιδιωτικές κλινικές», τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

«Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που είδαν το φως της δημοσιότητας και σε μια χρονική περίοδο όπου η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιούνται, τα ατομικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα ακρωτηριάζονται, καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, γιατί αντί να θεσμοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη, τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, επεκτείνει τα προγράμματα διαχείρισης και συντήρησης της εξάρτησης και υποθάλπει τέτοια φαινόμενα σήψης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, το μαζικό και συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους ανήσυχους και ευαισθητοποιημένους πολίτες να ενώσουμε τις φωνές μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που γεννά και αναπαράγει τα αίτια του προβλήματος και υποθηκεύει το μέλλον της νεολαίας μας».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

«Είμαι αντίθετος με την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών. Είναι πλαστό δίλημμα το "ναι" ή το "όχι" σε αυτό το θέμα».

Αυτά δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το δημοσίευμα του χτεσινού «Βήματος». Το τελευταίο ανέφερε ότι σε έκθεση για τα ναρκωτικά, που υπογράφεται και από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., προτείνεται η αποποινικοποίηση - για προσωπική τουλάχιστον χρήση - της ινδικής κάνναβης.

Ο υπουργός απέφυγε να διαψεύσει την ύπαρξη της έκθεσης και πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα πολλοί χρήστες δεν τιμωρούνται από τα δικαστήρια, όπως προβλέπει ο νόμος. Το πρόβλημα είπε ο υπουργός δεν είναι η αποποινικοποίηση, αλλά η καταπολέμηση της ζήτησης. Λύσεις θα δοθούν με τις ολοκληρωμένες πολιτικές που θα περιορίσουν τη ζήτηση. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κηρύξουμε μεγάλη εκστρατεία σε όλη τη χώρα, να καταπολεμήσουμε τη ζήτηση, ενημερώνοντας τη νέα γενιά για τις καταστροφικές συνέπειες των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Α. Φλώρο και την εγκληματολόγο Ε. Λαμπροπούλου. Σε αυτήν προτείνονται ακόμα η δημιουργία αιθουσών χρηστών ηρωίνης και εισαγωγή πιλοτικού προγράμματος ελεγχόμενης χορήγησής της από συγκεκριμένα θεραπευτικά κέντρα και γιατρούς, η εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου», η αύξηση των κινητών μονάδων άμεσης πρόσβασης και βοήθειας όπου θα λειτουργούν προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, ανταλλαγής συρίγγων και ιατρικών υπηρεσιών.

Δηλαδή η πρόταση αυτή - όπως παρουσιάστηκε από το «Βήμα» - έχει πολλά στοιχεία απ' την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παρουσιάστηκε πρόσφατα και χαρακτηρίστηκε ως ρηξικέλευθη στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Επίσης η έκθεση ζητά να παρέχει διαρκώς τις υπηρεσίες του στη Δίωξη Ναρκωτικών εισαγγελικός λειτουργός, να αυξηθούν τα όρια κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των εμπόρων και να πάψουν να ισχύουν ή και να συνεχίσουν, αλλά επί το αυστηρότερο οι διατάξεις περί ευεργετικού υπολογισμού ημερών εργασίας και των 3/5 για την υπό όρους απόλυση των εμπόρων ναρκωτικών.

Από την άλλη, αξιωματικοί της Ασφάλειας διαψεύδουν ότι είναι υποστηρικτές της αποποινικοποίησης. Αλλωστε είναι γνωστό, σημειώνουν, ότι ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών πρεσβεύει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Τόσο οι δηλώσεις αυτές, όμως και, πολύ περισσότερο, η ύπαρξη της έκθεσης και οι αμφίσημες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης θέτουν την κυβέρνηση μπροστά σε πελώρια και κρισιμα ερωτήματα.

Υπολειτουργούν τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού

Μάστιγες αποτελούν για τη χώρα μας η υπογεννητικότητα, αλλά και ο μεγάλος αριθμός εκτρώσεων. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μείωση των γεννήσεων της τάξεως του 30% στο διάστημα από το 1981 (140.753 γεννήσεις) μέχρι το 1998 (100.894 γεννήσεις), ενώ για πρώτη φορά ο απόλυτος αριθμός των θανάτων (102.688)ξεπερνά τον απόλυτο αριθμό των γεννήσεων! Την ίδια στιγμή, περίπου μια στις τρεις Ελληνίδες παραγωγικής διαδικασίας έχει κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά στην εφηβεία.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Εταιρίας Οικογενειακού Προσανατολισμού.

«Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο η Ελληνίδα ελέγχει την αναπαραγωγικότητά της και η έλλειψη προγραμματισμού για τον αριθμό των παιδιών που επιθυμεί να αποκτήσει, οδηγούν σε προκλητές εκτρώσεις με όλες τις πιθανές επιπλοκές τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια τόσο τις ψυχολογικές και οργανικές βλάβες στην ίδια τη γυναίκα, όσο και την επιδείνωση του ήδη σοβαρού δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρίας Ε. Κουμαντάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε από τις νεαρές κάτω των 17 ετών που μένουν έγκυες, το 30% καταλήγουν σε έκτρωση και το 14% αποβάλουν, ενώ το 40% των εφήβων που έκαναν διακοπή κύησης στατιστικά θα προβούν και σε δεύτερη.

«Η ανάγκη ενημέρωσης, κυρίως των εφήβων, για τον έλεγχο κυήσεων, τους κινδύνους των εκτρώσεων και τη σπουδαιότητα της αντισύλληψης, μέσα από οργανωμένα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία είναι επιτακτική» τόνισε στη συνέχεια και επισήμανε ότι τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού στη χώρα μας υπολειτουργούν γιατί δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα και κυρίως με κοινωνικούς λειτουργούς.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Απέκλεισαν το λιμάνι

Κάτοικοι της Αλόννησου με επικεφαλής τη δημοτική αρχή απέκλεισαν χτες για δύο ώρες το λιμάνι διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή δρομολογίων των πλοίων από και προς το νησί τους. Η διαμαρτυρία τους στρέφεται κατά των «Μινωικών Γραμμών» που έκοψαν τα δρομολόγια αλλά και γενικότερα κατά της πολιτείας η οποία μετατρέπει το νησί σε άγονη γραμμή. Στον αποκλεισμό του λιμανιού χρησιμοποιήθηκε και ένα φορτηγό του δήμου, ενώ οι κάτοικοι δίνουν δύο μέρες προθεσμία στους αρμοδίους να αλλάξουν τις αποφάσεις τους προειδοποιώντας τους ότι αν δεν το κάνουν θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον αποκλεισμό του λιμανιού και σε άλλες πιο προχωρημένης μορφής διαμαρτυρίες.

Το ΣΔΟΕ στην κλινική «Κασταλία»

Με επείγουσα παραγγελία του χτες προς το ΣΔΟΕ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ισίδ. Ντογιάκος ζήτησε να ερευνηθεί, αν η κλινική «Κασταλία» του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη (ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή και κρατείται στη Σύρο για κατοχή και μεταφορά με το κότερό του σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών) λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ζήτησε, επίσης, ο εισαγγελέας, να διακριβωθεί αν ο κατηγορούμενος ψυχίατρος συνταγογραφούσε φάρμακα σε τοξικομανείς και αν διηύθυνε ο ίδιος την κλινική του ή είχε αναθέσει αυτό το έργο, όπως ισχυρίζεται, σε τρίτα πρόσωπα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε από τη χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας Σύρου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την καθυστέρηση της μεταγωγής του Π. Λυμπέρη στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, παρότι η κατάστασή του επέτρεπε την έξοδό του από το νοσοκομείο του νησιού, όπου εισήχθη με υπέρταση αμέσως μετά τη σύλληψή του στη Μύκονο.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κλειστοί σήμερα οι δήμοι

Κλειστοί θα είναι σήμερα οι δήμοι των Κυκλάδων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της κυβέρνησης στο οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν. Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ανδρου, Ερμούπολης, Θήρας, Ιητών, Κορθίου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σίφνου, Τήνου και Υδρούσας αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα όλες τις υπηρεσίες τους, ενώ επιφυλάσσονται και για περαιτέρω κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα ώστε να βγουν από «το οδυνηρό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία των νησιών» - όπως τονίζουν σε υπόμνημά τους προς την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου.

Στο ίδιο υπόμνημα οι δήμαρχοι των δήμων των Κυκλάδων καταγγέλλουν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας ότι δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος. Και υπενθυμίζουν πως «η οικονομία των Κυκλάδων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες υδροδότησής τους, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα εξυπηρέτησης των παραθεριστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ