ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκατοντάδες καλλιτέχνες συμπαρατάσσονται με το ψήφισμα του ΠΜΣ

Πάνω από 1.000 οι υπογραφές ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια εμπλοκής της Τέχνης

Ολο και περισσότεροι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ενώνουν τις φωνές τους και συμπαρατάσσονται με το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια εμπλοκής του Πολιτισμού και της Τέχνης στις ανάγκες της πολεμικής σύγκρουσης.

Μέχρι χτες, 1.118 καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό είχαν υπογράψει το ψήφισμα, ενώ το συνυπογράφουν επίσης καλλιτεχνικά Σωματεία και φορείς και συγκεκριμένα οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα Ακρόαμα, παραρτήματα Κρήτης - Λάρισας - Τρικάλων - Καρδίτσας του ΠΜΣ, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών στη Νυχτερινή Διασκέδαση (Λάρισα), Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων» (Βόλος), Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών - DJ Λάρισας και οι φορείς: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πάτρας, Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στον λαό της, που χρόνια τώρα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ξέφρενου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον έλεγχο της Ενέργειας και το μοίρασμα των ζωνών επιρροής στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την προέκταση αυτής της σύγκρουσης στο πολιτιστικό πεδίο, τη γενικευμένη επιχείρηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών να μετατρέψουν τον Πολιτισμό από συνώνυμο του ανθρωπισμού, της παιδείας και της ειρήνης σε πολεμικό εργαλείο» και επισημαίνεται: «Η κατάλυση της ελευθερίας στη σκέψη και το φρόνημα, ο εξαναγκασμός καλλιτεχνών να συμμορφωθούν με το κυρίαρχο αφήγημα της κάθε πλευράς κάτω από την απειλή ότι θα απολυθούν, θα αποκλειστούν και θα καταστραφεί η σταδιοδρομία τους, ανήκουν στις πιο μαύρες εποχές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το ίδιο και στη χώρα μας η στοχοποίηση, η λοιδορία και η ιδεολογική τρομοκράτηση όποιου καλλιτέχνη, οποιουδήποτε ανθρώπου αρνείται να συνταχθεί με το κλίμα φανατισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων ανάμεσα στους λαούς, είναι τρομακτικά επικίνδυνο φαινόμενο (...)

Σ' αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς οι άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων καλούμαστε να αγωνιστούμε γι' αυτή την ενότητα. Να σταθούμε στο πλευρό τόσο των Ουκρανών όσο και των Ρώσων καλλιτεχνών, να αντισταθούμε στις πολιτιστικές διακρίσεις, στις απαγορεύσεις και τις επικίνδυνες περιχαρακώσεις, να δυναμώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Με λίγα λόγια στο πραγματικό δίλημμα "Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα;" παίρνουμε το μέρος του Πολιτισμού, παίρνουμε τη θέση μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ολόκληρη η λίστα με τις υπογραφές καλλιτεχνών, σωματείων και φορέων είναι αναρτημένη στη σελίδα του ΠΜΣ στο facebook (https://el-gr.facebook.com/pmu.gr/).

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε θέση μάχης για τη ζωή και την τέχνη μας!

Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή

Ενα πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των καλλιτεχνών αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας, αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων που οργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) την Κυριακή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αντιπροσωπείες σωματεία και φορείς που εκπροσωπούν εκατοντάδες καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες σε όλη την Θεσσαλία. Αναλυτικά, συμμετείχαν: Τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του ΠΜΣ, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών στη Νυχτερινή Διασκέδαση (Λάρισα), το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων» (Βόλος) και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών (DJ) Λάρισας. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης. Μηνύματα στήριξης έστειλαν ο Σύλλογος Εικόνας και Ηχου Καρδίτσας και η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου.

Συζητάμε συλλογικά, συνεχίζουμε συντονισμένα!

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, Λευτέρης Γάλλος, στην εισηγητική ομιλία επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι καθαρό πως η νέα φάση που διανύουμε οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό κλάδο δεν σημαίνει επιστροφή στην "κανονικότητα" σε καμία περίπτωση. Την ίδια στιγμή μαίνεται μια πολεμική αναμέτρηση ισχυρών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο, μετά την καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, που επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα τη ζωή, την τέχνη και το εισόδημά μας. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία μας, τα πανθεσσαλικά συλλαλητήρια μουσικών, ηθοποιών, εικαστικών, χορευτών, οι διαδικτυακές συναυλίες, τα δρώμενα, το #artattack, οι συχνές παρεμβάσεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί, το κλίμα διεκδίκησης που ενισχύθηκε στον κλάδο, έδειξαν ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορούμε, ενωμένοι στη διεκδίκηση των αναγκών μας, να καθυστερήσουμε και να ακυρώσουμε την προώθηση αυτών των πολιτικών που εδώ και δεκαετίες μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε από την τέχνη μας. Θα συνεχίσουμε από κοινού αυτήν την ανηφόρα του αγώνα και στη Θεσσαλία, με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και με τη στήριξη και άλλων πολιτιστικών φορέων».

Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ αναδείχθηκαν διεκδικήσεις, αιτήματα και δράσεις για τις διάφορες ειδικότητες του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και των φορέων μέχρι τέλη Μάη, ενώ ιδιαίτερα για μουσικούς και DJ θα οργανωθούν συσκέψεις ανά πόλη με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το αμοιβολόγιο.

Αποφασίστηκε να υπάρξει συμμετοχή στις αντιπολεμικές συναυλίες που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Επιτροπές Ειρήνης, άλλοι φορείς και σωματεία στις πόλεις της Θεσσαλίας, αλλά και στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 6 Απρίλη.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του ΠΜΣ για τη Μουσική Εκπαίδευση, την Κυριακή 17 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το πρώτο 15ήμερο του Ιούνη θα οργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «#artattack ΙΙ», με τη συμμετοχή σωματείων, φορέων και συλλόγων.

Στο τέλος της σύσκεψης τα σωματεία στήριξαν ομόφωνα το αντιπολεμικό ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τίτλο «Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα».

Μέχρι τις 17 Απρίλη «Οι γειτονιές του κόσμου»

Μια από τις πιο όμορφες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, «Οι γειτονιές του κόσμου», που αποδίδει θεατρικά το συγκλονιστικό ομώνυμο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, συνεχίζει τον κύκλο της κάθε Κυριακή στις 20.00, στο θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» έως τις 17 Απρίλη.

Η ομάδα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ποιητή και την ιστορική εποχή, μας ταξίδεψε στην ταραγμένη δεκαετία του 1940. Μια εμπνευσμένη παράσταση, που «επιτρέπει» να ακουστεί καθαρά ο λόγος του ποιητή. Μια παράσταση που ειδικά στις μέρες μας συμβάλλει να διατηρείται η μνήμη ζωντανή και ο θεατής να «συναντηθεί» με πλευρές της σύγχρονης Ιστορίας μας καθώς «Οι γειτονιές του κόσμου» ανασυνθέτουν ολόκληρη τη δεκαετία του '40. Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Δεκέμβρης, Εμφύλιος και εξορία είναι τα θέματα γι' αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής.

«Μια παρέα ανθρώπων μάς "παίρνει" μαζί της σ' αυτήν τη δεκαετία, έρχεται για να μας πει την ιστορία της, όλο φως, ελπίδα και ζωή. Ερχεται να μας γεμίσει ελπίδα για τον άνθρωπο, έρχεται σήμερα να μας γεμίσει δύναμη», όπως χαρακτηριστικά λέει η σκηνοθέτρια Ν. Δαλκυριάδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου, Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.

Προπώληση: viva.gr

«Νύχτες Φωτεινές» με τον Βασίλη Λέκκα και την Γεωργία Δρακάκη

«Νύχτες Φωτεινές» υπόσχεται στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα) ο Βασίλης Λέκκας από 26 Μάρτη και κάθε Σάββατο. Μαζί του η Γεωργία Δρακάκη.

Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί; Πού χτίζουνε φωλιά αλλόκοτα πουλιά; Σε ποιο σκαρί ο έρωτας είναι κατάρτι κι ατμός; Πού κρύβονται, άραγε, τ' ανυπότακτο και το φρόνιμο; Πώς γίνεται να 'ναι τα όνειρα κλειδιά που ανοίγουν κελιά; Και πότε μια νύχτα είναι, στ' αλήθεια, φωτεινή; Τα τραγούδια θέτουν τις ερωτήσεις που έχουν πραγματικά σημασία, γιατί, τελικά, μόνο εκείνα ξέρουν πού πονάμε.

Ο Βασίλης Λέκκας μάς ταξιδεύει μέσα από τη μυθολογία του ελληνικού τραγουδιού και μοιράζεται με το κοινό την αλήθεια και την ομορφιά των τραγουδιών που χρόνια τώρα βαστά στις αποσκευές του, αλλά και τη φρεσκάδα νέων κομματιών από τη δισκογραφία του και όχι μόνο. Μαζί του η Γεωργία Δρακάκη τραγουδά επιλεγμένα κομμάτια που φωτίζουν κι αυτά τις νύχτες του Σαββάτου. Στο πιάνο ο Θοδωρής Μπρουτζάκης, στο μπουζούκι ο Στάθης Σαββίδης και στην κιθάρα ο Νίκος Σπάθας.

ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Εντάχθηκαν ο ζεϊμπέκικος, το μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς

Στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εντάχθηκαν με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϊμπέκικου στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς, με στόχο τη μελέτη, διατήρηση και διαφύλαξή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο ζεϊμπέκικος, αυτοσχεδιαστικός χορός παλαιότατης καταγωγής, που εξελίσσεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, είναι συνδεδεμένος με τη μακραίωνη ελληνική χορευτική παράδοση και συνιστά ζωντανό στοιχείο της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας δεδομένου ότι χορεύεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και στις κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού.

Το τρίχορδο και το τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς είναι νυκτά έγχορδα μουσικά όργανα, τα οποία κατά τα τελευταία 130 χρόνια έχουν τυποποιηθεί κατασκευαστικά και έχουν συνδεθεί επίσης άρρηκτα με την ελληνική λαϊκή μουσική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ