Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε θέση μάχης για τη ζωή και την τέχνη μας!

Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή

Ενα πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των καλλιτεχνών αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας, αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων που οργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) την Κυριακή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αντιπροσωπείες σωματεία και φορείς που εκπροσωπούν εκατοντάδες καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες σε όλη την Θεσσαλία. Αναλυτικά, συμμετείχαν: Τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του ΠΜΣ, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών στη Νυχτερινή Διασκέδαση (Λάρισα), το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων» (Βόλος) και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών (DJ) Λάρισας. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης. Μηνύματα στήριξης έστειλαν ο Σύλλογος Εικόνας και Ηχου Καρδίτσας και η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου.

Συζητάμε συλλογικά, συνεχίζουμε συντονισμένα!

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, Λευτέρης Γάλλος, στην εισηγητική ομιλία επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι καθαρό πως η νέα φάση που διανύουμε οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό κλάδο δεν σημαίνει επιστροφή στην "κανονικότητα" σε καμία περίπτωση. Την ίδια στιγμή μαίνεται μια πολεμική αναμέτρηση ισχυρών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο, μετά την καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, που επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα τη ζωή, την τέχνη και το εισόδημά μας. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία μας, τα πανθεσσαλικά συλλαλητήρια μουσικών, ηθοποιών, εικαστικών, χορευτών, οι διαδικτυακές συναυλίες, τα δρώμενα, το #artattack, οι συχνές παρεμβάσεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί, το κλίμα διεκδίκησης που ενισχύθηκε στον κλάδο, έδειξαν ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορούμε, ενωμένοι στη διεκδίκηση των αναγκών μας, να καθυστερήσουμε και να ακυρώσουμε την προώθηση αυτών των πολιτικών που εδώ και δεκαετίες μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε από την τέχνη μας. Θα συνεχίσουμε από κοινού αυτήν την ανηφόρα του αγώνα και στη Θεσσαλία, με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και με τη στήριξη και άλλων πολιτιστικών φορέων».

Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ αναδείχθηκαν διεκδικήσεις, αιτήματα και δράσεις για τις διάφορες ειδικότητες του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και των φορέων μέχρι τέλη Μάη, ενώ ιδιαίτερα για μουσικούς και DJ θα οργανωθούν συσκέψεις ανά πόλη με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το αμοιβολόγιο.

Αποφασίστηκε να υπάρξει συμμετοχή στις αντιπολεμικές συναυλίες που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Επιτροπές Ειρήνης, άλλοι φορείς και σωματεία στις πόλεις της Θεσσαλίας, αλλά και στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 6 Απρίλη.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του ΠΜΣ για τη Μουσική Εκπαίδευση, την Κυριακή 17 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το πρώτο 15ήμερο του Ιούνη θα οργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «#artattack ΙΙ», με τη συμμετοχή σωματείων, φορέων και συλλόγων.

Στο τέλος της σύσκεψης τα σωματεία στήριξαν ομόφωνα το αντιπολεμικό ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τίτλο «Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ