ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2022
Σελ. /32
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ»
Επιταχύνονται η πολεμική προπαρασκευή και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Στην «επόμενη» επικίνδυνη φάση έχουν μπει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με το ένα πίσω από το άλλο τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να επιταχύνουν την πολεμική προπαρασκευή.

Χτες, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με συμμετοχή και του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, εξέτασαν και υιοθέτησαν την τελική εκδοχή του κειμένου - δόγματος της «Στρατηγικής Πυξίδας» («Strategic Compass») της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που οδεύει κι αυτή προς «επικαιροποίηση».

Η πρώτη εκδοχή της «Πυξίδας» παρουσιάστηκε τον Νοέμβρη 2021 και έκτοτε επικαιροποιείται με βάση τις ταχείες, δραματικές εξελίξεις, λαμβάνοντας πλέον υπόψη και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και όσα συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες στις 10 - 11 Μάρτη. Το τελικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τα σχετικά προπαρασκευαστικά κείμενα, η «Στρατηγική Πυξίδα» έρχεται «να ενισχύσει την πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας κατά τα επόμενα 10 χρόνια».

Σε αυτήν τη βάση προτείνονται «ιδέες» σε τέσσερις κατευθύνσεις:

-- Η ΕΕ «να δρα πιο γρήγορα και αποφασιστικά όταν αντιμετωπίζει κρίσεις: Π.χ. βελτίωση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ και των πολιτικών εμπειρογνωμόνων να ενισχύσουν τις αποστολές και τις επιχειρήσεις ΚΠΑΑ (Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας), καθώς και ανάπτυξη μιας Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ (European Union Rapid Deployment Capacity) έως και 5.000 στρατιωτών για ταχεία αντίδραση σε διαφορετικούς τύπους κρίσεων».

Θυμίζουμε ότι, με πρόταση της Γαλλίας από το 2017, υπάρχει η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης» για τη δημιουργία «κοινής στρατηγικής κουλτούρας» και τη συνεργασία των «προθύμων» να αναλάβουν στρατιωτική δράση σε διάφορα μέτωπα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της ομοφωνίας στις αποφάσεις της ΕΕ.

-- «Επένδυση στις δυνατότητες και τις τεχνολογίες που χρειάζεται η ΕΕ: Π.χ. συμφωνία για κοινούς στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, παρέχοντας περαιτέρω κίνητρα στα κράτη - μέλη να συμμετάσχουν σε συνεργατική ανάπτυξη ικανοτήτων, και από κοινού επενδύοντας σε βασικές στρατιωτικές ικανότητες για να λειτουργούν σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, στον κυβερνοχώρο και στο Διάστημα, όπως καθώς και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την κάλυψη στρατηγικών κενών και τη μείωση των τεχνολογικών και βιομηχανικών εξαρτήσεων».

Θυμίζουμε ότι ήδη στο πλαίσιο της ΕΕ λειτουργεί το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (EDF)», το οποίο διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ ετησίως για την «προώθηση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ», ενώ παράλληλα συγκροτείται ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη», ένα νέο ταμείο εκτός του ενωσιακού προϋπολογισμού, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, για τις ανάγκες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Πλάι στα παραπάνω λειτουργεί το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας» (EDIDP), με 13 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας.

-- «Διασφάλιση έναντι απειλών που αλλάζουν γρήγορα: Π.χ. ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αποτρέπει και να αποκρίνεται σε υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και χειραγώγησης και παρέμβασης μέσω ξένων πληροφοριών, καθώς και διασφάλιση των συμφερόντων ασφάλειας της ΕΕ στον θαλάσσιο, τον κυβερνοχώρο, τον εναέριο και διαστημικό τομέα».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), όπου συμμετέχουν τα 25 από τα 27 κράτη - μέλη (εκτός Δανίας και Μάλτας) «τρέχουν» ήδη 60 «συνεργατικά» σχέδια από ομάδες κρατών, που καλύπτουν όλα τα πεδία - από την εκπαίδευση δυνάμεων και την ανάπτυξη μέσων και «ικανοτήτων» σε γη, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και Διάστημα, μέχρι τη βελτίωση της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας.

Σημειωτέον, η Ελλάδα συμμετέχει στην PESCO, με έξι δικά της προγράμματα που αφορούν στη θαλάσσια επιτήρηση και κυβερνοάμυνα, εκπαίδευση στον τομέα πληροφοριών και πτητικής κατάρτισης, καθώς και στην ανάπτυξη τη μελλοντική του ευρωπαϊκού άρματος μάχης, ως μέλος σε άλλα δώδεκα προγράμματα άλλων κρατών - μελών, και σε άλλα δεκαπέντε με καθεστώς παρατηρητή.

-- «Συνεργασία με άλλους για την επίτευξη κοινών στόχων: Π.χ. ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, καθώς και με τον ΟΑΣΕ, την Αφρικανική Ενωση και την ASEAN, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με μεμονωμένους εταίρους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία και άλλες χώρες».

Θυμίζουμε ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν ήδη υπογράψει Κοινή Διακήρυξη για την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Αλλωστε, η ΕΕ δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί «πυλώνα» στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς 21 από τα 30 μέλη του είναι και κράτη - μέλη της ΕΕ και συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Επίσης, η ΕΕ διαθέτει ήδη τη λεγόμενη «πολιτική γειτονίας», για τη «διείσδυση» σε μη κράτη - μέλη, με δύο σκέλη: Την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», για τις σχέσεις με Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και μέχρι τον περασμένο Ιούνη τη Λευκορωσία (πριν οξυνθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ) και τη «Νότια Διάσταση», που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, τη Συρία, την Τυνησία και την Παλαιστίνη.

Για όλα τα παραπάνω, που σηματοδοτούν παραπέρα στρατιωτικοποίηση και προμηνύουν νέους πολέμους, διπλωματικοί κύκλοι εξέφρασαν χτες την ικανοποίησή τους για το τελικό κείμενο της «Πυξίδας», ενώ αποτυπώνοντας και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης είπαν ότι «αποτελεί προϊόν συμφωνίας μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες βεβαίως επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή».

Πρόσθεσαν πως μαζί με τη συγκατάθεση που έδωσε η κυβέρνηση κατέθεσε και «μονομερή εθνική δήλωση», στην οποία σημειώνει ότι εδώ και καιρό η Ελλάδα ξεπερνάει κατά πολύ το 2% το ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ζητώντας εξαίρεση των εξοπλιστικών από τους κανόνες για το χρέος, όπως και άλλα κράτη - μέλη.

Ετοιμάζουν τα επόμενα «θερμά» μέτωπα

Προηγουμένως, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, εξάλλου, την κατάσταση στην Ουκρανία, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, να εστιάζει σε δήλωσή του στο «θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα», απευθύνοντας κατηγορία ότι «στη Μαριούπολη (...) τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς». Σημειωτέον, το Σαββατοκύριακο μίλησε για έγκλημα πολέμου, από τη ρωσική πλευρά.

Συζήτησαν και για το Μάλι, καθώς η Υποσαχάρια Αφρική είναι άλλη μια ζώνη όπου ανταγωνίζονται με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Είχαν, επίσης, «ανταλλαγή απόψεων» με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Nicu Popescu.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι εν μέσω επιτάχυνσης ανησυχητικών εξελίξεων και στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ν. Δένδιας έσπευσε χτες να παραθέσει «πρόγευμα εργασίας» προς τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Bujar Osmani, όπου συμμετείχαν 17 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος της Κομισιόν, για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi. Αντικείμενο ήταν η «ενταξιακή πορεία» της γείτονος και γενικά η «ευρωενωσιακή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Ν. Δένδια να τονίζει τον «κίνδυνο που ελλοχεύει από τη δράση αποσταθεροποιητικών τρίτων χωρών στην περιοχή, δράση η οποία υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να εντατικοποιηθεί, υπό το φως των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη».

Στο μεταξύ, ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Ινδία, όπου θα γίνει δεκτός από τον αντιπρόεδρο της χώρας, M. Venkaiah Naidu, και θα συναντηθεί, εκ νέου με τον ομόλογό του, S. Jaishankar.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Φουντώνουν τα σενάρια για συνεκμετάλλευση

Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ για «μοίρασμα των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου» και «κοινής χρήσης αυτών», όπως και για «θετική απάντηση» που έλαβε από τον Ελληνα ομόλογό του στην πρόσφατη συνάντησή τους, φουντώνουν τα σενάρια για την ελληνοτουρκική συνεργασία με στόχο τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη και την «ενεργειακή απεξάρτησή της» από τη Ρωσία.

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα σε μια σειρά τουρκικά ΜΜΕ («Μιλιέτ», «CNN Turk»), που αναφέρονται σε σχέδια για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω σύνδεσης με τον αγωγό TANAP και μετά μέσω της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - θα απαιτούσε την κατασκευή ενός νέου αγωγού 500 χλμ. από τη Μερσίνη στον κόλπο της Αλεξανδρέττας (νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο), που θα συνδεόταν με τον υπάρχοντα TANAP. Στις σύνθετες πλευρές μιας τέτοιας συνεργασίας καταγράφεται το πώς το ισραηλινό αέριο θα φτάνει στην Αλεξανδρέττα, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε τη συνεργασία της Κύπρου. Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι τα ίδια ρεπορτάζ υπενθυμίζουν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού λύνεται και το 60% των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειωτέον, στα διάφορα σενάρια συζητιέται και η συνεργασία με Λίβανο και Συρία, ενδεικτικό κι αυτό των ευρύτερων διεργασιών που «τρέχουν».

Αρθρογράφος της «Χουριέτ» αναρωτιόταν αν «οδεύουμε σε συνεργασία Τουρκίας - Ελλάδας - Ισραήλ για τα Ενεργειακά», ενώ είναι ενδεικτικό ότι η διερεύνηση τέτοιων συνεργασιών συνδέεται και με την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Τουρκία ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε και στην Ενέργεια.

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ακάρ, έβαλε θέμα ...διαδικασίας. «Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε, όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;», είπε, παραπέμποντας στις διαδικασίες με ορίζοντα τη Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Αναφερόμενος δε στο σχήμα «East Med Gas Forum», σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν συμμετέχει με ευθύνη της Τουρκίας (...) Δεν συμμετέχει γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας από το διεθνές γίγνεσθαι, δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμεί. Ειδικά δε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την αντίληψη επί αξιακού επιπέδου ότι η Τουρκία πρέπει να αποτελέσει ένα τμήμα των απαντήσεων που θα δοθούν σε μια σειρά από προβλήματα», στέλνοντας ξανά μήνυμα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «θα ήταν εντυπωσιακό το τι δυναμική θα αναπτυσσόταν μέσα από αυτήν τη συνεργασία, είτε στον οικονομικό τομέα είτε σε οτιδήποτε άλλο».

Από κοντά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, μιλώντας στο «Βήμα» και περιγράφοντας τα όσα έχουν γίνει στις 25 θεματικές που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «θετική» ατζέντα, και ερωτηθείς αν η πρόοδος σε αυτά μπορεί να δώσει «ώθηση» και στα «βαριά» ζητήματα των Ελληνοτουρκικών, απάντησε με νόημα ότι «η δημιουργία θετικού κλίματος, σε όποιον τομέα αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντάσεις και σε άλλους τομείς».

Στο μεταξύ, χτες η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 51 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο τακτικού και προληπτικού ελέγχου, διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό. Είναι εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις και παραμένει σπίτι του με ήπια συμπτώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ