Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Φουντώνουν τα σενάρια για συνεκμετάλλευση

Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ για «μοίρασμα των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου» και «κοινής χρήσης αυτών», όπως και για «θετική απάντηση» που έλαβε από τον Ελληνα ομόλογό του στην πρόσφατη συνάντησή τους, φουντώνουν τα σενάρια για την ελληνοτουρκική συνεργασία με στόχο τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη και την «ενεργειακή απεξάρτησή της» από τη Ρωσία.

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα σε μια σειρά τουρκικά ΜΜΕ («Μιλιέτ», «CNN Turk»), που αναφέρονται σε σχέδια για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω σύνδεσης με τον αγωγό TANAP και μετά μέσω της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - θα απαιτούσε την κατασκευή ενός νέου αγωγού 500 χλμ. από τη Μερσίνη στον κόλπο της Αλεξανδρέττας (νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο), που θα συνδεόταν με τον υπάρχοντα TANAP. Στις σύνθετες πλευρές μιας τέτοιας συνεργασίας καταγράφεται το πώς το ισραηλινό αέριο θα φτάνει στην Αλεξανδρέττα, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε τη συνεργασία της Κύπρου. Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι τα ίδια ρεπορτάζ υπενθυμίζουν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού λύνεται και το 60% των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειωτέον, στα διάφορα σενάρια συζητιέται και η συνεργασία με Λίβανο και Συρία, ενδεικτικό κι αυτό των ευρύτερων διεργασιών που «τρέχουν».

Αρθρογράφος της «Χουριέτ» αναρωτιόταν αν «οδεύουμε σε συνεργασία Τουρκίας - Ελλάδας - Ισραήλ για τα Ενεργειακά», ενώ είναι ενδεικτικό ότι η διερεύνηση τέτοιων συνεργασιών συνδέεται και με την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Τουρκία ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε και στην Ενέργεια.

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ακάρ, έβαλε θέμα ...διαδικασίας. «Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε, όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;», είπε, παραπέμποντας στις διαδικασίες με ορίζοντα τη Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Αναφερόμενος δε στο σχήμα «East Med Gas Forum», σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν συμμετέχει με ευθύνη της Τουρκίας (...) Δεν συμμετέχει γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας από το διεθνές γίγνεσθαι, δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμεί. Ειδικά δε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την αντίληψη επί αξιακού επιπέδου ότι η Τουρκία πρέπει να αποτελέσει ένα τμήμα των απαντήσεων που θα δοθούν σε μια σειρά από προβλήματα», στέλνοντας ξανά μήνυμα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «θα ήταν εντυπωσιακό το τι δυναμική θα αναπτυσσόταν μέσα από αυτήν τη συνεργασία, είτε στον οικονομικό τομέα είτε σε οτιδήποτε άλλο».

Από κοντά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, μιλώντας στο «Βήμα» και περιγράφοντας τα όσα έχουν γίνει στις 25 θεματικές που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «θετική» ατζέντα, και ερωτηθείς αν η πρόοδος σε αυτά μπορεί να δώσει «ώθηση» και στα «βαριά» ζητήματα των Ελληνοτουρκικών, απάντησε με νόημα ότι «η δημιουργία θετικού κλίματος, σε όποιον τομέα αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντάσεις και σε άλλους τομείς».

Στο μεταξύ, χτες η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 51 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ