Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟ ΝΑΤΟ
Με τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Ορατοί οι κίνδυνοι ακόμα και γενικευμένης σύγκρουσης με επίκεντρο την Ανατ. Ευρώπη

Κλιμακώνει το ΝΑΤΟ τη μετακίνηση δυνάμεών του στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αυξάνοντας την ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με ανυπολόγιστους κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ίδιο το ΝΑΤΟ, έως τις 16 Μάρτη 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Σαράντα χιλιάδες στρατιώτες (η Δύναμη Απόκρισης της λυκοσυμμαχίας - NATO Response Force, NRF) είχαν τεθεί απευθείας υπό τη διοίκηση του SACEUR (ο ανώτατος ΝΑΤΟικός στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς).

Επίσης, 130 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ (και ελληνικά, τύπου «EMB-145H AEW&C») σε κατάσταση συναγερμού, βρέθηκαν να περιπολούν στον εναέριο χώρο των κρατών - μελών στην Ανατολική Ευρώπη νυχθημερόν, αρκετά εκ των οποίων επιχειρώντας και από τη Σούδα, ή ερχόμενα από τη Σιγκονέλα της Ιταλίας διασχίζοντας το FIR Αθηνών. Συν 140 πλοία του ΝΑΤΟ απλωμένα από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, κάποια από αυτά και ελληνικά, όπως π.χ. η φρεγάτα «Αιγαίον», ενταγμένη σήμερα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ή η φρεγάτα «Υδρα» που έχει ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» που επιχειρεί στην ίδια περιοχή.

Ξεχωριστή αξία έχει, βέβαια, η ανά κράτος ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ, κατά μήκος της συνοριογραμμής με τη Ρωσία, όπου από την έδρα της λυκοσυμμαχίας δίνεται η εξής εικόνα:

Στην Εσθονία, 7.000 «εθνικός» στρατός, συν 2.000 «συμμαχικός» από τον Σχηματισμό Μάχης του ΝΑΤΟ (τον έναν από τους τέσσερις αναπτυγμένους εδώ και χρόνια) με «επικεφαλής έθνος» τη Βρετανία, και δυνάμεις επίσης από Γαλλία, Ισλανδία και ΗΠΑ, συν ΝΑΤΟικά ελικόπτερα που μεταστάθμευσαν εκεί.

Στη Λετονία, 7.400 «εθνικός» στρατός, συν 1.700 «συμμαχικός» από τον Σχηματισμό Μάχης του ΝΑΤΟ με «επικεφαλής έθνος» τον Καναδά, και δυνάμεις επίσης από Αλβανία, Τσεχία, Ισλανδία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, ΗΠΑ, συν ΝΑΤΟικά ελικόπτερα που μεταστάθμευσαν εκεί.

Στη Λιθουανία, 16.800 «εθνικός» στρατός, συν 4.000 «συμμαχικός» από τον Σχηματισμό Μάχης του ΝΑΤΟ με «επικεφαλής έθνος» τη Γερμανία, και δυνάμεις επίσης από Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, ΗΠΑ, συν ΝΑΤΟικά ελικόπτερα που μεταστάθμευσαν εκεί.

Στην Πολωνία, 120.000 «εθνικός στρατός», συν 10.500 «συμμαχικός» από τον Σχηματισμό Μάχης του ΝΑΤΟ με «επικεφαλής έθνος» τις ΗΠΑ, και δυνάμεις επίσης από Βρετανία, Κροατία, Ρουμανία, συν συστήματα αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής άμυνας που μετακινήθηκαν εκεί.

Στη Ρουμανία (όπου αποφάσισαν να στήσουν κι άλλο Σχηματισμό Μάχης) 76.000 «εθνικός στρατός» συν 3.300 «συμμαχικός» με δυνάμεις από ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και ιδίως Γαλλία, που για φέτος επανδρώνει (κατά το μεγαλύτερο μέρος) τον πυρήνα της NRF, συγκεκριμένα τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force - στήθηκε το 2014, ως η «Αιχμή του Δόρατος» της NRF).

Στη Σλοβακία, 13.000 «εθνικός στρατός», συν 2.100 «συμμαχικός» από Ολλανδία, ΗΠΑ, Πολωνία, Γερμανία και Σλοβενία, συν συστήματα αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής άμυνας που μετακινήθηκαν εκεί.

Τέλος, στην Ουγγαρία, 24.000 «εθνικός στρατός, συν 800 «συμμαχικός» από Κροατία. Και στη Βουλγαρία, 26.000 «εθνικός στρατός», συν 900 «συμμαχικός» από τις ΗΠΑ.

Σημειωτέον, την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αναμένεται να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά αποφάσεις για ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Αλλωστε, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν στα βασικά τη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με βάση τις νέες συνθήκες, π.χ. με περισσότερες δυνάμεις και αποθήκευση υλικού στα ανατολικά, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις κ.ο.κ. Εξ ου και εξουσιοδότησαν τους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυκοσυμμαχίας να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ