Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Διαχείριση για το κεφάλαιο, τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Στην έγκριση των ρυθμίσεων που αφορούν στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με φόντο την πρόοδο που καταγράφεται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και της αβεβαιότητας και των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με την πρόωρη προεξόφληση για το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,86 δισ. ευρώ. Επίσης, θα δοθεί το πράσινο φως για την προεξόφληση χρέους ύψους 2,66 δισ. ευρώ για διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010, από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου. Ετσι, το συνολικό ύψος της προεξόφλησης δανείων διαμορφώνεται σε 4,52 δισ. Σύμφωνα με έκθεση του ΕSM, η κίνηση αυτή «δεν θέτει σε κίνδυνο την υγιή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, δημιουργεί οριακά χρηματοδοτικά οφέλη» και, ταυτόχρονα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, επισημαίνει πως «η κυβέρνηση έχει αναλάβει σταθερές δεσμεύσεις ότι θα εφαρμόσει υγιείς οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα σχετικά ακριβότερα δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού κράτους, κατά μία βαθμίδα, με το σκεπτικό ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και συνεχίζει την πορεία της προς τον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ