Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Αποσύρεται από τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία

Μετά τις ιαπωνικές κυρώσεις

Τη ραγδαία και πολύπλευρη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαιώνει η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας ότι η χώρα «δεν προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία», αναφέροντας ότι «είναι αδύνατο να συζητηθεί αυτό το θεμελιώδες ντοκουμέντο για τις διμερείς σχέσεις με ένα κράτος που κρατά ρητά εχθρική στάση και επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας».

Η απόφαση καταλήχθηκε «αφού εξετάστηκε ο προφανώς μη φιλικός χαρακτήρας των μονομερών περιορισμών που επέβαλε η Ιαπωνία στη Ρωσία σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τυπικά βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με μοχλό και μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στον Βόρειο Ειρηνικό, οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει διαθέσεις διευθέτησης διαφορών, μεταξύ άλλων και αυτών για την κυριαρχία στις λεγόμενες Κουρίλες νήσους (για τις οποίες διαφιλονικούν).

Ακόμα, η Μόσχα αναστέλλει την κατάργηση της βίζας για όσους Ιάπωνες επιθυμούν να ταξιδεύουν στις Νότιες Κουρίλες, όπως προβλεπόταν σε συμφωνία του 1999. Επίσης: Η χώρα «θα αποσυρθεί από τον διάλογο με την Ιαπωνία για την ανάπτυξη κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων στις νότιες Κουρίλες» και θα μπλοκάρει την παράταση του καθεστώτος «εταίρου» που η Ιαπωνία είχε στην «Οργάνωση για τη Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα (BSEC)».

Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει δε ότι «κάθε ευθύνη για την επιβάρυνση της διμερούς συνεργασίας και των ίδιων των συμφερόντων της Ιαπωνίας βαραίνει το Τόκιο, που σκόπιμα επέλεξε μια αντιρωσική πορεία αντί για την ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και των γειτονικών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ