Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ
«Το να στριμώχνεις μια πυρηνική δύναμη στη γωνία έχει αδιανόητες συνέπειες»

Απαντώντας στις «προειδοποιήσεις» της Ουάσιγκτον για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, το Πεκίνο διαμηνύει ότι «δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό καταναγκασμό»

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας ξεδιπλώνεται με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας ξεδιπλώνεται με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Καθώς η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας εντείνεται ακόμα περισσότερο με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι το Πεκίνο στηρίζει πολύπλευρα τη Μόσχα, η Κίνα απαντά κλιμακώνοντας και τις δικές της «προειδοποιήσεις» προς τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Κινέζου υφυπουργού Εξωτερικών, Λι Γιουτσένγκ, που επικρίνοντας ξανά τα σχέδια του ΝΑΤΟ για διεύρυνση, σημείωσε ότι «η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας» από πλευράς του NATO «οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια». Πρόσθεσε δε ότι «οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες», επισήμανση που αφορά στο «πρεσάρισμα» της Ρωσίας αλλά μπορεί να επεκταθεί και στην αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα. Χαρακτήρισε επίσης τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ολοένα πιο εξωφρενικές», σχολιάζοντας ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα» και ότι «έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (...) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, υποστήριξε ότι η χώρα του βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», ότι η θέση του είναι «σύμφωνη με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών», καταλήγοντας ότι «η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αβάσιμες και ύποπτες κατηγορίες εναντίον της Κίνας».

Τέλος ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Κιν Γκανγκ, μιλώντας στο δίκτυο CBS ανέφερε ότι η χώρα του «είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια αποκλιμάκωση». Αναφερόμενος δε στη σχέση με τη Ρωσία μίλησε για «σχέση εμπιστοσύνης» που «δεν είναι ένα παθητικό, είναι ένα ατού στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της (ουκρανικής) κρίσης με έναν ειρηνικό τρόπο».

«Τελείως διαφορετική γεωπολιτική δυναμική» με συνεργασία Κίνας - Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των «Γκλόμπαλ Τάιμς» (μία από τις μεγαλύτερες αγγλόφωνες κρατικές κινεζικές εφημερίδες) Χου Σιζίν, που είπε ότι «δύο χώρες - η Κίνα και η Ρωσία - που αντιστέκονται στην ηγεμονία των ΗΠΑ μαζί, αντί για μία χώρα που αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ μόνη της, είναι κάτι που έχει τελείως διαφορετική γεωπολιτική δυναμική». Πρόσθεσε δε ότι «αν οι ΗΠΑ επιδεικνύουν εξαιρετική επιθετικότητα ενάντια στην Κίνα, ενώ αυτή συνεργάζεται με τη Ρωσία, η Κίνα δεν θα φοβηθεί την αμερικανική επιβολή ενός ενεργειακού αποκλεισμού (...) Η ασφάλειά μας ως προς τις διατροφικές προμήθειες θα είναι πιο σταθερή, όπως θα συμβεί και με άλλες ακατέργαστες πρώτες ύλες».

Την ίδια στιγμή, ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας προμήνυσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, αναφέροντας ότι αυτή θα «δυναμώσει» και ενόψει των νέων ευρωατλαντικών κυρώσεων και επειδή «σε μια εποχή που η Δύση υπονομεύει κατάφωρα όλα τα θεμέλια στα οποία βασίζεται το διεθνές σύστημα, εμείς - ως δύο μεγάλες δυνάμεις - πρέπει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε σε αυτόν τον κόσμο».

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον δήλωσε ότι «καθώς περνά ο καιρός και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ρωσικών θηριωδιών, νομίζω ότι γίνεται σταθερά πιο δύσκολο και πολιτικά ενοχλητικό για τους ανθρώπους να συγχωρήσουν είτε ενεργά είτε παθητικά την εισβολή του Πούτιν», εκτιμώντας ότι το Πεκίνο είχε αρχίσει να έχει «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με την ουδέτερη θέση του...

«Συστάσεις» στην Ινδία από Ιαπωνία και Αυστραλία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα είχε επίσημες επαφές στο Νέο Δελχί, όπου συζήτησε με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τη «διεθνή ασφάλεια».

Με φόντο την επιλογή της Ινδίας να μη συντάσσεται με το ευρωατλαντικό μέτωπο κατά της Ρωσίας (π.χ. αρνούμενη να υιοθετήσει κυρώσεις, αλλά και απέχοντας σε ΓΣ του ΟΗΕ όπου συζητήθηκε ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν «για ώρα και σε βάθος απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία», όπως είπε ο Κισίντα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρό γεγονός, που ταρακουνά την ίδια την ουσία της διεθνούς τάξης» και γι' αυτό - συνέχισε - «πρέπει να απαντήσουμε με σταθερό και αποφασιστικό τρόπο». Πρόσθεσε δε ότι «επιβεβαιώσαμε πως κάθε μονομερή και βίαιη αλλαγή στο "στάτους κβο" δεν μπορεί να συγχωρεθεί σε καμία περιοχή».

Στις δικές του δηλώσεις ο Μόντι δεν αναφέρθηκε ρητά στην Ουκρανία, ενώ σε Κοινό Ανακοινωθέν γίνεται αόριστη έκκληση για «άμεση κατάπαυση της βίας», δίνεται «έμφαση στην ανάγκη όλες οι χώρες να αναζητούν την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών». Σε ομιλία του την Κυριακή, ο Μόντι περιέλαβε τον «πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας» στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και υποστήριξε ότι αυτές μεγαλώνουν την ανάγκη η Ινδία να γίνει «πιο αυτοδύναμη», να ενισχύσει την παραγωγική αλυσίδα σε περισσότερους κλάδους.

Χτες, ήταν η σειρά και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας (που μαζί με ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία συγκροτούν το σχήμα Quad), Σκοτ Μόρισον, να ζητήσει από την Ινδία να αλλάξει τη στάση της. Ενόψει διαδικτυακής συνάντησής του με τον Μόντι, ο Μόρισον είπε επίσης ότι «η συνεργασία φιλελεύθερων και παρόμοια σκεπτόμενων δημοκρατιών είναι "κλειδί" για έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικό και ευήμερο Ινδο-Ειρηνικό».

Στο Ισλαμαμπάντ ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτήν την ένταση των πυκνών ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, αξίζει να καταγραφεί ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν σχολιάζοντας τη στάση της Ινδίας - με την οποία διατηρεί μεγάλες διαφορές το Πακιστάν - είπε: «Εγκωμιάζω τη γειτονική μας χώρα. Πάντα είχαν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Σήμερα, η Ινδία είναι ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και είναι μέρος της QUAD. Αλλά λένε ότι μένουν ουδέτεροι (...) Εισάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις, γιατί επιλέγει πολιτική για το καλό του λαού της».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι σήμερα διεξάγεται στο Ισλαμαμπάντ η 48η συνάντηση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (Organization of Islamic Cooperation - OIC), με θέμα «Συνεργασία για Ενότητα, Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη». Τη συνάντηση θα παρακολουθήσει και ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, ως επίτιμος προσκεκλημένος του Πακιστανού ΥΠΕΞ ομολόγου του Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι. Τη συνάντηση θα απασχολήσει και η «ανθρωπιστική κατάσταση» στο Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος των BRICS και περιοδείες από Μόσχα και Κίεβο (2023-06-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το G7 με αποφάσεις για F-16, «προειδοποιεί» για «κολοσσιαίο κίνδυνο» η Μόσχα (2023-05-22 00:00:00.0)
Σχέδια για συνεργασία από την άμυνα μέχρι ...την Αρκτική (2022-11-09 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας (2022-04-27 00:00:00.0)
Νέα ενίσχυση στρατιωτικών δαπανών και «ανησυχία» για τις κυρώσεις στη Ρωσία (2022-03-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνη αντιπαράθεση και σκληρό παζάρι γύρω από την Ουκρανία (2021-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ