Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ
Νέα ενίσχυση στρατιωτικών δαπανών και «ανησυχία» για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τηλεδιάσκεψη Σι με Μακρόν και Σολτς, ενώ ο ΥΠΕΞ σημειώνει πόσο «ισχυρή σαν βράχος» είναι η σχέση Πεκίνου - Μόσχας

Νέα αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών, κατά 7,1%, ανακοίνωσε η Κίνα, που με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συνεχίζει για μία ακόμα χρονιά να ιεραρχεί ψηλά την παραπέρα στρατιωτική της ενίσχυση. Επίσης, στο πλαίσιο και της ετήσιας συνεδρίασης της κινεζικής Βουλής, ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα «πρέπει να καταστήσει πιο περιεκτικό το σώμα των στρατιωτικών νόμων και ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν ξένες χώρες, ώστε να προστατεύει καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η φιλία Κίνας - Ρωσίας είναι «ισχυρή σαν βράχος» και ότι «ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία».

Χτες, εξάλλου, οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριομ Ολαφ Σολτς, από τους οποίους - σύμφωνα με την κινεζική πλευρά - ζήτησε «τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας».

Επιπλέον, εξέφρασε «ανησυχία» για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές». Ακόμα, δεν παρέλειψε να σημειώσει - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι η Κίνα στηρίζει τη Γερμανία και τη Γαλλία «στην προώθηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για την ασφάλεια στην Ευρώπη, για τα δικά της συμφέροντα και τη δική της διαρκή ασφάλεια» και «μέσα από τη διατήρηση της στρατηγικής της αυτονομίας».

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν στενές διαβουλεύσεις για τον συντονισμό περαιτέρω προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Το δε Παρίσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι τρεις συμφώνησαν να έχουν στενές επαφές το επόμενο διάστημα και για θέματα όπως το Ιράν, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας, πεδία στα οποία, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις που θα αφορούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θεωρούνται δύσκολα.

Συνομιλία Πούτιν - Μόντι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με φόντο την αποχή που επέλεξε η Ινδία στα ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό ομόλογό του, Ν. Μόντι.

Ο Ινδός Πρόεδρος εξέφρασε «ευγνωμοσύνη στη ρωσική πλευρά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν πίσω οι συμπατριώτες του», Ινδοί φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ο Μόντι εξέφρασε ετοιμότητα να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο γρήγορης διευθέτησης της σύγκρουσης».

Την ίδια στιγμή, πάντως, μετά και από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), η Μόσχα βρέθηκε στο στόχαστρο και της Ιαπωνίας, που ύψωσε τους τόνους σχετικά με τις Βόρειες Νήσους (για την Ιαπωνία) / Κουρίλες (για τη Ρωσία), το νησιωτικό σύμπλεγμα για το οποίο οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χ. Ματσούνο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας», ενώ ο αρμόδιος για την περιοχή γενικός διευθυντής του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, Χ. Ουγιάμα, είπε ότι «η κατάληψη των Βόρειων Εδαφών από τη Ρωσία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι και τα δύο ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο».

Ακολούθησε σειρά αναρτήσεων της ρωσικής πρεσβείας στο Τόκιο, με τις οποίες μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι όπως κάποτε οι Ιάπωνες «στήριξαν την κυβέρνηση Χίτλερ, τώρα στηρίζουν την ουκρανική»...

Τέλος, ας καταγραφούν η αναφορά του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, ότι έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα και το κάλεσμά του στο Πεκίνο να πάψει να στηρίζει τη Μόσχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνει το G7 με αποφάσεις για F-16, «προειδοποιεί» για «κολοσσιαίο κίνδυνο» η Μόσχα (2023-05-22 00:00:00.0)
Σχέδια για συνεργασία από την άμυνα μέχρι ...την Αρκτική (2022-11-09 00:00:00.0)
«Το να στριμώχνεις μια πυρηνική δύναμη στη γωνία έχει αδιανόητες συνέπειες» (2022-03-22 00:00:00.0)
Εκτακτη τηλεδιάσκεψη με φόντο... τις «αποχές» της Ινδίας (2022-03-04 00:00:00.0)
Βήμα «οικονομικής διπλωματίας» και γεωπολιτικών παζαριών (2019-09-06 00:00:00.0)
Ξεκινά περιοδεία στην κεντρική Ασία (2014-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ