Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαράδεκτη σύλληψη επικουρικής ψυχιάτρου εν ώρα εργασίας για θάνατο ασθενούς

Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της επικουρικής ψυχιάτρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), η οποία συνελήφθη με εντολή εισαγγελέα μετά από τον θάνατο μίας νοσηλευόμενης ασθενούς την περασμένη Πέμπτη, απαιτούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Χτες το πρωί, σε συνέχεια των δράσεών τους, οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ και εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, να στηρίξει με κάθε τρόπο την επικουρική ψυχίατρο και να απαιτήσει την παύση της δίωξης εναντίον της.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας είχαν πραγματοποιήσει με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ και το Σάββατο 5/3, έξω από το ΑΤ Πολίχνης, το οποίο δήλωσε αναρμοδιότητα στην αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ σχετικά με το αίτημα για άμεση απελευθέρωση της γιατρού. Προηγήθηκε τηλεφωνική παρέμβαση από την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ στους αρμόδιους φορείς, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση της επικουρικής ψυχιάτρου.

Χτες τελικά οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο οποίος διέταξε την απελευθέρωσή της χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Σημειώνεται ότι η ασθενής πέθανε από ανακοπή την περασμένη Πέμπτη, με τις αιτίες του θανάτου της να διερευνώνται και αναμένεται να διευκρινιστούν από τη νεκροψία - νεκροτομή που επίκειται. Την ίδια μέρα μάλιστα, στην πανεπιστημιακή κλινική υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα σε 4 ασθενείς, με αποτέλεσμα ο ένας απ' αυτούς να πηδήξει από το παράθυρο του 1ου ορόφου και να χτυπήσει στο κεφάλι και τώρα να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο βαριά τραυματίας. Σημειώνεται ότι στην πτέρυγα δεν υπάρχουν παράθυρα ασφαλείας, ενώ οι εργαζόμενοι το έχουν ζητήσει πολλές φορές.

Για τα περιστατικά ενημερώθηκε η Αστυνομία, ενώ όπως έγινε γνωστό, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και οι συγγενείς της θανούσας. Οι αστυνομικοί πήγαν στο ΨΝΘ, πήραν καταθέσεις και για τα δύο συμβάντα από το προσωπικό και ανάμεσα σε αυτούς την επικουρική ψυχίατρο, που ήταν υπεύθυνη και για τα περιστατικά κορονοϊού (!).

Ακολούθησε η σύλληψη της επικουρικής ψυχιάτρου, στο χώρο εργασίας της. Στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, που μετά την απαγγελία της κατηγορίας για ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, την παρέπεμψε να απολογηθεί σε ανακριτή, όπου οδηγήθηκε χτες το πρωί.

Σήμερα προγραμματίζεται συνέλευση του ιατρικού προσωπικού, ενώ με ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ απαιτεί «να αναλάβουν άμεσα η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας την υποχρέωση της προστασίας με όλα τα μέσα της συναδέλφου και όλων των υγειονομικών».

Μεταξύ άλλων απαιτεί να μην αντιμετωπίζονται οι υγειονομικοί σαν «αποδιοπομπαίοι τράγοι», σημειώνοντας: «Οι υγειονομικοί που δίνουν καθημερινά τη ζωή τους μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και υποδομών για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι ήρωες της πρώτης γραμμής που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ στα δυο χρόνια της πανδημίας, είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται τώρα σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα».

Στην απαράδεκτη σύλληψη αντέδρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι «η σύλληψη και κράτησή της, πριν ακόμη εκδοθεί και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, είναι κατακριτέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ